Αρχική / More / Life stories / Ζοζέ Σόκρατες: Ένας πρώην πρωθυπουργός πίσω απ’ τα κάγκελα
Ζοζέ Σόκρατες: Ένας πρώην πρωθυπουργός πίσω απ’ τα κάγκελα  thumbnail

Ζοζέ Σόκρατες: Ένας πρώην πρωθυπουργός πίσω απ’ τα κάγκελα

Ο Ζοζέ Σόκρατες θα μείνει στην ιστορία της Πορτογαλίας ως ο πρώτος πρώην πρωθυπουργός που οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη.


Οι φωτογραφίες που δημοσιοποιήθηκαν το πρωί της Δευτέρας ήταν σοκ για τους πολίτες. 
Τον έδειχναν μέσα σε περιπολικό λίγο πριν βρεθεί ενώπιον του ανακριτή, στο πλαίσιο έρευνας για υπόθεση διαφθοράς.


Συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Λισαβόνας το βράδυ της Δευτέρας. Επέστρεφε από το Παρίσι, όπου διατηρεί διαμέρισμα από το 2011.


Φέρεται να είχε αναβάλει δύο φορές το ταξίδι. Ίσως επειδή είχε μάθει πως τρεις συνεργάτες του είχαν συλληφθεί μια μέρα νωρίτερα.


Ο Ζοζέ Σόκρατες, ο πρώην σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, κρατείται ως ύποπτος για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος. Ο Σόκρατες, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός την περίοδο 2005-2011, συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Λισαβόνας αργά την Παρασκευή και κρατήθηκε όλη τη νύχτα σε ένα κελί της αστυνομίας για να ανακριθεί το Σάββατο. Το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα δήλωσε ότι ο Σόκρατες, ο οποίος διαπραγματεύτηκε το διεθνές πακέτο των 78 δις ευρώ για την διάσωση της Πορτογαλίας το 2011 , ήταν ένα από τα τέσσερα άτομα που κρατούνται ως «ύποπτοι εγκλημάτων φοροδιαφυγής, ξεπλύματος χρήματος και διαφθοράς».


Η κράτηση του 57χρονου Σόκρατες έχει συγκλονίσει την χώρα, όπου πολλές εξέχουσες προσωπικότητες έχουν τεθεί υπό κράτηση φέτος για υποθέσεις διαφθοράς. Άλλοι ύποπτοι που κρατούνται είναι ένας επί χρόνια φίλος του, ένας οδηγός του και ένας δικηγόρος. «Είναι ένας πολιτικός σεισμός για το Σοσιαλιστικό κόμμα και μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην ιστορία του κόμματος», δήλωσε ο Ρικάρντο Κόστα, ένας πολιτικός σχολιαστής της Expresso. Οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλιστές είναι πρώτοι στις δημοσκοπήσεις πριν από τις γενικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Οκτώβριο.Σε ένα μήνυμά του, ο σημερινός αρχηγός των Σοσιαλιστών Αντόνιο Κόστα, αναφέρει: «Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από τα νέα της κράτησης του Ζοζέ Σόκρατες». Αλλά «τα αισθήματα αλληλεγγύης και η προσωπική φιλία» δεν θα πρέπει να οδηγήσουν το κόμμα να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με τη δικαστική διαδικασία. Άλλες πρόσφατες έρευνες για διαφθορά στην Πορτογαλία οδήγησαν στην κράτηση για αρκετές ώρες του Ρικάρντο Εσπίριτο Σάντο Σαλγκάδο, "πατριάρχη" της πληγείσας επιχειρηματικής αυτοκρατορίας της Πορτογαλίας Espírito Santo, καθώς και κορυφαίων αξιωματούχων που είναι ύποπτοι για διαφθορά και συνδέονται με την χορήγηση «χρυσών» θεωρήσεων αδειών παραμονής.Γνωστός για την αγωνιστική προσέγγιση του στην πολιτική, ο Σόκρατες είδε τη δημοτικότητά του να μειώνεται, καθώς τα οικονομικά προβλήματα της χώρας επιδεινώθηκαν στην πορεία προς τη διάσωση. Ο ίδιος αποσύρθηκε από την ενεργό πολιτική το 2011 και αργότερα μετακόμισε στο Παρίσι για να σπουδάσει πολιτικές επιστήμες.Η έρευνα από το Κεντρικό Τμήμα Ποινικών Ερευνών της Πορτογαλίας περιλαμβάνει «τραπεζικές εργασίες και μεταφορές χρημάτων χωρίς γνωστή ή νομική δικαιολογία», σύμφωνα με το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα. Η έρευνα περιλαμβάνει επίσης φορολογικές και τελωνειακές αρχές, καθώς και ερευνητές της αστυνομίας. Πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Σόκρατες θεωρείται βασικός ύποπτος για την υπόθεση. Το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα δήλωσε ότι η κράτησή του δεν συνδέεται με μία άλλη γνωστή υπόθεση φοροδιαφυγής και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που είναι γνωστή ως «Monte Branco», στην οποία ο Σαλγκάδο είναι ο βασικός ύποπτος.Τον Ιούλιο, το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Πορτογαλίας αρνήθηκε ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης ότι ο Σόκρατες ήταν ύποπτος για την υπόθεση «Monte Branco».Το 2005, ο Σόκρατες έγινε ο πρώτος αρχηγός των Σοσιαλιστών στην Πορτογαλία που κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Επανεξελέγη το 2009 ως επικεφαλής της κυβέρνησης μειοψηφίας, αφού οι Σοσιαλιστές έχασαν την απόλυτη πλειοψηφία. Παραιτήθηκε από ηγέτης των σοσιαλιστών τον Ιούνιο του 2011 και αποσύρθηκε από την ενεργό πολιτική, αφού είχε αναγκαστεί να διαπραγματευθεί το πακέτο διάσωσης των 78 δις ευρώ για την Πορτογαλία και στη συνέχεια έχασε στις γενικές εκλογές που έφεραν στην εξουσία τη σημερινή κεντροδεξιά κυβέρνηση.


Ο Ζοζέ Σόκρατες γεννήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου του 1957. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός αλλά αργότερα τον κατηγόρησαν πως δέχθηκε διευκολύνσεις για να πάρει το πτυχίο του.Μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος από το 1981, εξελέγη βουλευτής σε ηλικία 30 ετών. Το 2004 ανέλαβε τα ηνία του κόμματος και ένα χρόνο μετά έγινε πρωθυπουργός.


Ανανέωσε τη θητεία του το 2009 και θεωρείται ο άνθρωπος που έβαλε την Πορτογαλία στο Μνημόνιο. Το Μάρτιο του 2011 παραιτήθηκε από τον πρωθυπουργικό θώκο, μετά την καταψήφιση των μέτρων λιτότητας που έφερε η κυβέρνησή του στο κοινοβούλιο.


Λίγες μέρες αργότερα επανεξελέγη στην ηγεσία των Σοσιαλιστών με ποσοστό 93%. 
Μετά όμως τη συντριπτική ήττα του κόμματος, τον Ιούνιο του 2011 παραιτήθηκε από την ηγεσία του.


Το όνομα του Σόκρατες είχε εμπλακεί σε σκάνδαλο που αφορούσε την κατασκευή ενός εμπορικού κέντρου σε προστατευόμενη περιοχή έξω από τη Λισαβόνα.


Κατηγορήθηκε πως το 2002, ως υπουργός Περιβάλλοντος, έκανε κατάχρηση της θέσης του για να διευκολύνει την κατασκευή. Η υπόθεση όμως έκλεισε το 2010.


Προσιτός, χαρισματικός, αισιόδοξος, αυταρχικός, είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που του έχουν αποδοθεί. 
Μετά από καιρό, το Μάρτιο του 2013 επανήλθε στην επικαιρότητα μέσω μιας συνέντευξης στην κρατική τηλεόραση της Πορτογαλίας. 
Έκτοτε, έκανε στροφή καριέρας και εργαζόταν ως τηλεοπτικός σχολιαστής. Τρεις νύχτες έχει περάσει ήδη στο κελί ο Ζοζέ Σόκρατες, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας υποβάλλεται σε ανάκριση μέχρι τελικής πτώσεως. Ο 57χρονος έχει συλληφθεί στο πλαίσιο έρευνας για υπόθεση διαφθοράς, φοροδιαφυγής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος.


«Είναι μία χαρά, καλύτερα από ότι είμαι εγώ. Είναι ευδιάθετος», είπε ο δικηγόρος του, Ζοάο Αραούχο, μιλώντας σε δημοσιογράφους, όμως αρνήθηκε να απαντήσει αν ο Σόκρατες κατηγορείται για κάτι ή αν ομολόγησε την εμπλοκή του στην υπόθεση.
 
Η σύλληψη του Σόκρατες, η πρώτη φορά που πρώην πρωθυπουργός βρίσκεται με χειροπέδες στην Πορτογαλία, ακολούθησε τις συλλήψεις άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων και επιφανών πολιτών της χώρας, σε ξεχωριστές έρευνες τους τελευταίους μήνες, καθώς οι εισαγγελείς έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους στη μάχη κατά της διαφθοράς.


O διάδοχός του στην πρωθυπουργία, Πέδρο Πάσους Κοέλιου δήλωσε την Κυριακή ότι η υπόθεση είναι κάθε άλλο παρά ασήμαντη και πρόσθεσε ότι το ζήτημα δεν είναι πολιτικό, αλλά αρνήθηκε να κάνει περαιτέρω σχόλια.


Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σόκρατες μπαίνει σε περιπέτειες με τη Δικαιοσύνη. Ανάμεσα στις έρευνες που έγιναν για αυτόν ήταν και υπόθεση κατάχρησης εξουσίας, όταν ήταν υπουργός Περιβάλλοντος το 2002, σχετικά με την κατασκευή ενός εμπορικού κέντρου, αν και δεν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες.Εuronews.gr ,Αntinews.gr, iefimerida.gr kolotoubes.blogspot.gr, ethnos.gr 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X