Αρχική / Υγεία / Ογκολογία / Διαβάστε για τα 4 στάδια του καρκίνου του μαστού
Διαβάστε για τα 4 στάδια του καρκίνου του μαστού thumbnail

Διαβάστε για τα 4 στάδια του καρκίνου του μαστού

Τα στάδια του καρκίνου του μαστού είναι τέσσερα.Γράφει η Φιορίτα Πουλακάκη, Λέκτορας και Χειρούργος Μαστού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αττικό, www.poulakaki.gr


Στάδια


Σταδιο 0: Προκαρκινικές αλλοιώσεις


Στο στάδιο αυτό ανήκει το Πορογενές in situ καρκίνωμα του μαστού (DCIS Ductal Carcinoma In Situ) και η νόσος Paget. Οι αλλοιώσεις του μαστού που εντοπίζονται και το κατατάσσουν σε αυτή την κατηγορία δεν έχουν ακόμη γίνει διηθητικές (δεν έχουν δηλαδή ακόμα διασπάσει τη βασική μεμβράνη των κυττάρων).


Σταδιο 1: Τ1ΝΟΜΟ


Αφορά σε όλους τους τύπους καρκίνου του μαστού (εκτός από το φλεγμονώδη καρκίνο του μαστού), όπου η διάμετρος του όγκου δεν ξεπερνά τα 2εκ. Οι μασχαλιαίοι λεμφαδένες σε αυτό το στάδιο είναι Ν0, είναι δηλαδή αρνητικοί και δεν εμφανίζονται απομακρυσμένες μεταστάσεις (Μ0) σε άλλα όργανα.


Σταδιο ΙΙΑ: Τ0Ν1Μ0, Τ1Ν1Μ0, Τ2Ν0Μ0


Στο στάδιο αυτό ανήκουν ασθενείς με διάμετρο όγκου έως 2εκ. και διηθημένους 1 έως 3 λεμφαδένες ή ασθενείς με διάμετρο όγκου έως 5εκ. χωρίς διηθημένους λεμφαδένες. Σε κάθε περίπτωση σε αυτό το στάδιο δεν εντοπίζονται απομακρυσμένες μεταστάσεις.


Σταδιο ΙΙΒ: Τ2Ν1Μ0, Τ3Ν0Μ0


Στο στάδιο αυτό κατατάσσονται οι ασθενείς που εμφανίζουν όγκο έως 5εκ. και 1 έως 3 διηθημένους λεμφαδένες ή ασθενείς με όγκο μεγαλύτερο των 5εκ., χωρίς όμως διηθημένους λεμφαδένες. Και σε αυτό το στάδιο, σε κάθε περίπτωση, δεν εντοπίζονται απομακρυσμένες μεταστάσεις.


Σταδιο ΙΙΙΑ: Τ3ΝΙΜ0, Τ0Ν2Μ0, Τ1Ν2Μ0, Τ2Ν2Μ0


Στο στάδιο αυτό ανήκουν οι ασθενείς στους οποίους εντοπίζεται όγκος με διάμετρο έως 5εκ. και 4 έως 9 διηθημένους λεμφαδένες καθώς και οι ασθενείς με όγκους μεγαλύτερους των 5εκ. οι οποίοι όμως εμφανίζουν 1 έως 3 διηθημένους μασχαλιαίους λεμφαδένες. Και στο στάδιο αυτό σε καμία από τις περιπτώσεις που αναφέρονται δεν εντοπίζονται απομακρυσμένες μεταστάσεις.


Σταδιο ΙΙΙΒ: Καθε ΤΝ3ΜΟ


Σε αυτό το στάδιο κατατάσσονται οι ασθενείς με όγκο ανεξαρτήτου μεγέθους, στους οποίους ανιχνεύονται περισσότεροι από 10 διηθημένοι λεμφαδένες στη μασχαλιαία κοιλότητα. Και στο στάδιο αυτό δεν εντοπίζονται απομακρυσμένες μεταστάσεις.


Σταδιο ΙV: Καθε Τ, Ν, Μ1


Στο στάδιο αυτό ανήκουν όλοι οι ασθενείς ανεξάρτητα από μέγεθος όγκου και αριθμό διηθημένων μασχαλιαίων λεμφαδένων, στους οποίους ανιχνεύονται απομακρυσμένες μεταστάσεις στο μαστό.


 


Βιογραφικό


Η κυρία Φιορίτα Πουλακάκη, χειρουργός μαστού στα νοσοκομείο «Αττικόν» και  «Metropolitan»,αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης το 1996. Ειδικεύθηκε ως γενικός χειρουργός στο «Αρεταίειον» (1998έως το 2004) και ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή στην Ιατρική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας τον Δεκέμβριο του 2001.

Με την ολοκλήρωση της ειδικότητάς της ως γενικός χειρουργός τον Ιούνιο του 2004, συνέχισε την εκπαίδευσή της στη χειρουργική μαστού στην κλινική μαστού του St Mary’s Hospital, στο Λονδίνο. Με την επιστροφή της στην Ελλάδα ξεκίνησε τη συνεργασία της με τη Γ’ Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική του «Αττικόν», κατέχοντας τον τίτλο Λέκτορα, ενώ από το Φεβρουάριο του 2007 έχει δημιουργήσει το δικό της Τμήμα Μαστού στο Metropolitan.

Το Σεπτέμβριο του 2011, στη Στοκχόλμη, έλαβε το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Χειρουργικής του Μαστού (European Board of Surgical Qualification on Breast Surgery –EBSQ). Είναι μέλος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού και της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρκίνου του Μαστού


 Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X