Αρχική / Ψυχολογία / Αυτογνωσία / Πώς να βρεις τι ταλέντο έχεις! Οδηγός
Πώς να βρεις τι ταλέντο έχεις! Οδηγός thumbnail

Πώς να βρεις τι ταλέντο έχεις! Οδηγός

Γράψτε όσο περισσό­τερα θετικά χαρακτηριστικά μπορείτε να σκεφτείτε για τον εαυτό σας. Ο κατάλογός σας θα πρέπει να περιέχει όλα τα θετικά στοιχεία σας, τα δυνατά σας σημεία, τα ταλέντα και τα επιτεύγματά σας. Γράψτε τα στο σημειωματάριο ή στο τηλέφωνό σας, κάπου που να μπορείτε να ανατρέ­χετε σε αυτά εύκολα, για την περίπτωση που θυμηθείτε και άλλα στοιχεία και θελήσετε να τα προσθέσετε γρήγορα.


Αφιερώστε σε αυτό μια δυο ημέρες. Μη βιάζεστε και μη γράψετε μόνο δυο τρία πράγματα. Ο σκοπός είναι να φτιάξετε μια περιεκτική λίστα. Μπο­ρεί στην αρχή να είστε λίγο διατακτικοί, αλλά να θυμάστε ότι κανένας δεν πρόκειται να δει αυτό τον κατάλογο εκτός από εσάς, οπότε μπορείτε να είστε απολύτως ειλικρινείς. Και μην ανησυχείτε ότι θα φανείτε ξιπασμένοι.


Μην απορρίψετε καμία ιδέα πολύ γρήγορα, γιατί τίποτα δεν είναι υπερβολικά μικρό ή ασήμαντο, και μην αφήσετε τον εσωτερικό δικαστή σας να φωνάζει και να κοροϊδεύει αυτό που κάνετε. Ο εσωτερικός δικα­στής σας είναι ανόητος: Αγνοήστε τον.


Μην ξεχνάτε: Κανένας μας δεν είναι μονίμως στα καλύτερά του. Είμαστε όλοι άνθρωποι. ΓΓ αυτό, εάν σε γενικές γραμμές θεωρείτε ότι είστε εργατικοί αλλά οι τελευταίοι δυο μήνες ήταν λίγο δύσκολοι και μερικές μέρες στη σειρά φύγατε νωρίτερα από το γραφείο, όταν σας έρθει στον νου το επίθετο "εργατικός" μην το απορρίψετε, γράψτε το.


Εάν δυσκολεύεστε να σκεφτείτε αυθόρμητα θετικά χαρακτηριστικά σας, κάντε στον εαυτό σας τις παρακάτω ερωτήσεις:
 • Τι μου αρέσει από τον εαυτό μου;
 • Σε τι είμαι καλός;
 • Ποια είναι τα θετικά στοιχεία του χαρακτήρα μου;
 • Τι φιλοφρονήσεις μου έχουν κάνει;
Πώς ξεπέρασα διάφορες απαιτητικές καταστάσεις;
 • Τι θετικές συναντήσεις είχα πρόσφατα; Γιατί ήταν θετικές;
 • Ποια προσόντα μου αρέσουν στους άλλους που μπορεί να διαθέτω κι εγώ;
Αφού εξαντλήσετε όλα όσα μπορείτε να σκεφτείτε, ρωτήστε κάποιον φίλο, συνεργάτη ή συγγενή να σας πει τη γνώμη του. Είναι σίγουρο ότι θα σκεφτεί κάποια πράγματα που δεν σας έχουν περάσει από το μυαλό, γιατί οι άλλοι άνθρωποι είναι συχνά σε πολύ καλύτερη θέση να μας κρίνουν απ’ ό,τι εμείς οι ίδιοι. Επειδή όμως μπορεί να σας φοβίζει λίγο να ζητήσετε από κάποιον να σας απαριθμήσει τα καλά στοιχεία σας, βεβαιωθείτε ότι πρόκειται για άτομο που γνωρίζετε καλά, ώστε να μπο­ρέσετε να του μιλήσετε γι’ αυτή τη στρατηγική και να του εξηγήσετε τους λόγους για τους οποίους την κάνετε.


Ενισχύστε τα θετικά στοιχεία


Ήδη από τον κατάλογό σας πρέπει να έχετε δει πόσες αρετές έχετε για τις οποίες μπορείτε να είστε υπερήφανοι, αλλά επειδή η προκατάληψη είναι γερός αντίπαλος έχουμε ένα βήμα ακόμα να κάνουμε. Ξαναδιαβά­στε τη λίστα σας και για κάθε προτέρημά σας σημειώστε τα στοιχεία που αποδεικνύουν την ύπαρξή του. Κάντε το αυτό για όλα τα προτερήματα που έχετε γράψει, γιατί το να γράψετε απλώς κάποια επίθετα, όπως "εί­μαι πιστός", δεν είναι δύσκολο. Μπορείτε όμως να το αποδείξετε; Εάν σημειώσετε συγκεκριμένα παραδείγματα, κάθε χαρακτηριστικό θα απο­κτήσει διαφορετική οντότητα στο μυαλό σας και θα το αποδεχτείτε ως μια αλήθεια για τον εαυτό σας.


Για παράδειγμα:
 • Είμαι καλός φίλος: Την προηγούμενη εβδομάδα πήγα τη Σάλι στο αεροδρόμιο στις 5 ίο πρωί.
 • Είμαι αποφασιστικός: Τηλεφώνησα τέσσερις φορές στο συμβούλιο μέχρι να καλύψουν τη λακκούβα στον δρόμο.
 • Λατρεύω τη μουσική: Τον περασμένο μήνα πήγα σε δύο συναυλίες.
 • Είμαι ανεκτικός: Ακόυσα ήρεμα έναν προκατειλημμένο ηλικιωμένο άνθρωπο να μιλάει την προηγούμενη εβδομάδα μέσα στο τρένο πριν του πω (ευγενικά) πως πιστεύω ότι οι απόψεις του ήταν γελοίες.
 • Είμαι οργανωτικός: Πριν από έναν μήνα οργάνωσα μια συνάντηση για φαγητό με όλους τους φίλους από το πανεπιστήμιο.
Στο κυνήγι των προτερημάτων


Αυτά είναι κάποια παραδείγματα προσωπικών χαρακτηριστικών που ενδέχεται να διαθέτετε:


Σκέφτομαι τους άλλους, ευγενικός, καλός, πιστός, αξιόπιστος, έξυ­πνος, επινοητικός, εργατικός, καλός ακροατής, υπεύθυνος, καλός ανα­γνώστης, καλλιτεχνική φύση, οργανωτικός, αποφασιστικός, δυνατός, αστείος, αθλητικός,ταξιδευτής,λάτρης της περιπέτειας, συμπονετικός, πολιτικά συνειδητοποιημένος, με γενικές γνώσεις, δημιουργικός, προ­σεκτικός, δραστήριος, ενθουσιώδης, καλός μάγειρας, αποφασισμένος, καλλιεργημένος,πρακτικός,γνώστης της μόδας,γνώστης των υπολο­γιστών, ακριβής, με κατανόηση, ανοιχτόμυαλος, φιλόξενος, υπομονετι­κός, πειθαρχημένος, πειστικός, εφευρετικός, σοβαρός, σχολαστικός, ευαίσθητος, ανεκτικός.


Θα σας πάρει χρόνο να βρείτε παραδείγματα που να υποστηρίζουν κάθε προτέρημά σας, αλλά δεν θα είναι χρόνος χαμένος. Σημαίνει ότι δίνετε πραγματικά στα θετικά χαρακτηριστικά σας την προσοχή που αξίζουν και ότι αναγκάζετε τον εαυτό σας να αναγνωρίσει ότι είναι ση­μαντικά.


 


Κείμενο του θεραπευτή και συγγραφέα Dr Jessamy Hibberd. Απόσπασμα από το μικρό βιβλίο της αυτοπεποίθησης Εκδόσεις Μεταίχμιο. 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X