Η ευρωπαϊκή καθίζηση φέρνει δύσκολες κληρώσεις

Ο Παναθηναϊκός με την εφετινή παρουσία του στο Γιουρόπα Λιγκ πρόσθεσε ακόμη μια κακή ευρωπαϊκή πορεία κατά την τελευταία πενταετία. Οι Πράσινοι που βρίσκονται στην ουρά  της βαθμολογίας του ομίλου τους έχοντας μόλις έναν βαθμό έχουν κατρακυλήσει στην 96η θέση  της γενικής κατάταξης της UEFA (από την 76η που βρίσκονταν) γεγονός που θα φέρει άσχημα μαντάτα ενόψει της επόμενης σεζόν, αλλά και αργότερα καθώς αφαιρείται και η τελευταία αξιοπρεπής συγκομιδή της σεζόν 2010-11 με 7.520 βαθμούς.

 

Ηταν η χρόνια που οι Πράσινοι έπαιξαν στο Τσάμπιονς Λιγκ με την Μπαρτσελόνα, την Ρουμπίν Καζάν και την Κοπεγχάγη, ενώ είχε προηγηθεί τη σεζόν 2009-10 η πορεία μέχρι τους «16» του Γιουρόπα Λιγκ (αποκλεισμός από τη Σταντάρ Λιέγης)και το 2008-09 μέχρι τους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ (αποκλεισμός από τη Βιγιαρεάλ).

 

Πλέον σε όποια διοργάνωση και φάση (β’, γ’ προκριματικός ή πλέι οφ) συμμετάσχει ο Παναθηναϊκός την επόμενη αγωνιστική περίοδο θα βρίσκεται στο γκρουπ των ανίσχυρων και θα έχει ιδιαίτερα δύσκολες κληρώσεις.

 

Η συγκομιδή του άλλωστε την τελευταία τετραετία είναι αποκαρδιωτική για μια ομάδα που είχε φτάσει μέχρι το Top20 στα μέσα της περασμένης δεκαετίας. Τη σεζόν 2011-12 (αποκλεισμοί στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ από Οντένσε και του Γιουρόπα από Μακάμπι Τελ Αβίβ) ο ΠΑΟ συγκέντρωσε μόλις 3.020 βαθμούς, το 2012-13 έφτασε μέχρι τους 4.880 (πρόκριση με Μάδεργουελ, αποκλεισμός από Μάλαγα στο Τσάμπιονς Λιγκ και όμιλος Γιουρόπα με Λάτσιο, Τότεναμ, Μάριμπορ), πέρυσι που δεν έπαιξε στην Ευρώπη έλαβε το τυπικό 1.220, ενώ εφέτος έχει μόλις 3.040 αλλά ευελπιστεί ότι με νίκη απέναντι στην Εστορίλ θα βελτιώσει κάπως τη δυσμενή θέση του και τους 19.680 βαθμούς που έχει την τελευταία πενταετία.

Σχετικά άρθρα