Συμβουλές για τα εορταστικά γεύματα και τα γεύματα εκτός σπιτιού

<p><strong>Τι μπορείς να κάνεις με τα εορταστικά γεύματα και  τα γεύματα εκτός σπιτιού </strong></p>
<p>Σε γενικές γραμμές όταν θα ακολουθεί  γεύμα εκτός σπιτιού όπως στις διακοπές ή σε μια γιορτή ή απλώς σε μια έξοδο φαγητό όπου συνήθως υπάρχει μεγαλύτερη προσφορά απ’ ότι πραγματικής ανάγκης για τροφή, μια γενική οδηγία που συνήθως προτείνω, είναι υπολογίσεις να σερβίρεις στο πιάτο σου μια μερίδα φαγητό σύμφωνα με τις ανάγκες σου όσον αφορά την 3άδα του γεύματος  και στη συνέχεια ή κατά τη διάρκεια να έχεις το πλεονέκτημα να φας μέχρι 10 – 15 μπουκιές ή πιρουνιές από οτιδήποτε άλλο ζηλέψεις από το τραπέζι.</p>
<p>Μια άλλη πετυχημένη τακτική είναι κάθε άτομο να παραγγέλνει δύο πιάτα πχ. ο ένας σαλάτα και ένα κυρίως πιάτο, ο δεύτερος ένα ορεκτικό και το 2<sup>ο</sup> κυρίως πιάτο, εκτός εάν οι μερίδες είναι ήδη αρκετά μεγάλες, οπότε αρκεί η παραγγελία ενός μόνο κυρίως πιάτου που θα το μοιραστείς. Για το θέμα των μερίδων στα εστιατόρια, μια καλή ιδέα είναι πριν παραγγείλεις να ρίξεις μια ματιά γύρω σου τα σερβιρισμένα πιάτα στα άλλα τραπέζια. Πολύ συχνά η μια μερίδα είναι τόσο μεγάλη που συνήθως φτάνει για δυο άτομα.  Μαζί με το γεύμα μπορείς να πιεις μια  μερίδα ποτό πχ. ένα με δυο ποτήρια κρασί ή ένα ποτήρι μπύρα. Γενικά πάντως η μπύρα είναι προτιμότερο να αποφεύγεται με το φαγητό γιατί οι μεγάλες ποσότητες νερού που περιέχει πάντα δυσχεραίνουν τη χώνεψη και προκαλούν φούσκωμα στο στομάχι. Κανένα ποτό δεν μπορεί να αντικαταστήσει το νερό και ότι πίνεις κάνε το ως γευσιγνώστης. Πολύ μικρές γουλιές κάθε φορά που θα τις κρατάς στο λίγο στο στόμα σου για να νιώσεις όλα τα αρώματα και να το απολαύσεις καλύτερα.</p>
<p>Σε γεύμα με επιλογή από μπουφέ μπορείς να σερβίρεις έως δύο φόρες ένα πιάτο που θα γεμίσεις μισό με σαλάτα και το άλλο μισό μοιρασμένο από 1/4 σε τροφές με άμυλο και πρωτεΐνη (αν πρόκειται για κανονικό πιάτο φαγητού ή σε σύνολο τρία μικρά αν πρόκειται για τα αντίστοιχα μικρότερα των μεζεδοπωλείων που μοιάζουν σε μέγεθος όπως το πιατάκι του φρούτου). Θυμήσου ότι ένα πιάτο με πολλά μικρά κομμάτια από διάφορες τροφές μπερδεύει τις γεύσεις και χάνετε η πραγματική απόλαυση κάθε ξεχωριστής τροφής. Είναι προτιμότερο να ζητήσεις να σου αλλάξουν το πιάτο πριν προσθέσεις κάποια νέα τροφή ώστε να απολαμβάνεις πάντα αυθεντικές γεύσεις.</p>
<p>Επίσης κάτι που μπορείς να κάνεις στα γεύματα είναι να κόβεις σε πολύ μικρές μπουκιές την τροφή σου, να τη μασάς πολύ καλά και άσε τους άλλους να αδειάσουν γρήγορα ότι υπάρχει στο τραπέζι, οπότε έτσι μπορεί να περάσεις και απαρατήρητος.</p>
<p>Αν πρόκειται να ακολουθήσει γλυκό, φάε το πολύ μέχρι πέντε μικρά κουταλάκια και επέλεξε κάτι που να μην περιέχει γάλα στη σύνθεσή του γιατί ο συνδυασμός με το γεύμα που προηγήθηκε δημιουργεί μεγάλη δυσπεψία. Το ίδιο ισχύει και με τον καφέ μετά το γεύμα. Φρόντισε να είναι χωρίς γάλα και κατά προτίμηση σκέτος. Η θερμοδυναμική επίδραση του καφέ θα σε βοηθήσει στη χώνεψη και θα μετατρέψει κάποιες από τις θερμίδες που πήρες σε θερμότητα οπότε το γεύμα θα σου στοιχήσει θερμιδικά κάτι λιγότερο. Κάποιες μελέτες λένε ότι αυτό μπορεί να φτάσει μέχρι και 10% της συνολικής ποσότητας που έφαγες.</p>
<p><strong>Προετοιμάσου σωστά πριν από ένα πλούσιο γεύμα</strong></p>
<p>Το ιδανικό είναι μια ώρα πριν το τραπέζι να πιεις ένα ποτήρι χυμό ή να φας ένα φρούτο ή να έχεις από πριν κομμένα φρούτα στο ψυγείο και ένα μικρό σνακ όπως μια κουταλιά ξηρούς καρπούς που  θα μετριάσουν σημαντικά την όρεξή σου. Μια πολύ συχνή παγίδα που εύκολα μπορείς να πέσεις είναι να είσαι καλεσμένος για  φαγητό στις 9μμ κι ενώ έχεις φάει κανονικά το μικρό σου γεύμα στις 6μμ ώστε να είσαι τυπικός με τα γεύματά σου, ενδέχεται τελικά έως ότου έρθει το φαγητό στο τραπέζι… μπορεί έως τότε να έχουν περάσει και περισσότερες από τέσσερις ώρες και να μην καταφέρεις να διαχειριστείς σωστά την πείνα σου. Ένα μικρό ενδιάμεσο γεύμα περίπου 30 με 60 λεπτά πριν την ώρα του ραντεβού για φαγητό, λειτουργεί πάντοτε ρυθμιστικά και αποτρεπτικά στην υπερβολική κατανάλωση φαγητού.</p>
<p>Πηγή: <a href="http://www.diatrofi.gr">www.diatrofi.gr</a></p>
<p>Ευάγγελος Ζουμπανέας<br /> Διαιτολόγος Διατροφολόγος<br /> Ιδρυτής Επιστημονικής Ομάδας Διατροφή<span style="text-decoration: underline;"> </span>www.diatrofi.gr <br /> Διευθύνων Σύμβουλος ΚΕΑΔΔ www.keadd.gr <br /> Μεσολογγίου 51, Νέα Ιωνία 14231<br /> 2102718360 6977436598</p>

Σχετικά άρθρα