Αρχική / Υγεία / Παιδιατρική / Aνεμοβλογιά: Η μετάδοση και τρόποι προφύλαξης
Aνεμοβλογιά: Η μετάδοση και τρόποι προφύλαξης thumbnail

Ρούλα, 40 ετών

Aνεμοβλογιά: Η μετάδοση και τρόποι προφύλαξης

Aναγνώστριά μας ρωτά: 


Καλησπερα σας ενα παιδακι στο σχολειο του παιδιου μου εχει ανεμοβλογια τι πρεπει να κανω για να το προστατευσω; Πώς κολάει; 


 


Στο ερώτημά σας απαντά ο Παιδίατρος Σωτήρης Πουλής Η ανεμευλογιά μεταδίδεται με τον αέρα,γι αυτό και το να μπείς στο δωμάτιο του ασθενή έστω και μιά ημέρα μετά από την αποχώρησή του,ενέχει τον κίνδυνο μετάδοσης. Ο ιός αιωρείται στην ατμόσφαιρα και εισέρχεται στον οργανισμό μας με την αναπνοή.Οσο στενώτερη επαφή έχεις με πάσχοντα (πολύς χρόνος,ίδιο δωμάτιο,ίδιο σπίτι)τόσο μεγαλώνει και ο αριθμός των ιών που εισπνέεις και τελικά και η βαρύτητα της νόσου που θα αναπτύξεις (αν κι αυτό εξαρτάται και από άλλους παράγοντες).Μετά 11-21 ημέρες εμφανίζονται τα γνωστά σπυράκια που σε 1-3 ημέρες γίνονται φυσαλίδες με διαυγές υγρό το οποίο περιέχει τους ιούς.Οταν σπάσουν,οι ιοί διασκορπίζονται στην ατμόσφαιρα, και ο κύκλος επαναλαμβάνεται.

 

Η ανεμευλογιά,αν και πολύ ενοχλητική για την φαγούρα που προκαλεί και το άσχημο παρουσιαστικό,είναι γενικά καλοήθης νόσος,με θνησιμότητα μικότερη από 1 στους 100.000 ασθενείς.Πρόβλημα όμως ,και μάλιστα σοβαρό έχουν οι ενήλικες,που την "περνούν" πολύ βαρύτερα από τα παιδιά,και όσοι έχουν προβληματικό ανοσοποιητικό σύστημα λόγω νόσου (ΠΧ καρκινοπαθείς,ασθενείς με AIDS,όσοι θεραπεύονται με κορτιζόνη,κλπ) και οι έγκυες για το έμβρυο.Οι συνήθεις επιπλοκές οφείλονται στο ξύσιμο των εξανθημάτων και μόλυνσή τους,ενώ σπανιότατες είναι οι βαρύτερες (ωτίτιδα,βρογχίτιδα,εγκεφαλίτιδα κα),και ανάγκη νοσηλείας έχουν κάπου 1 σε κάθε 1000 πάσχοντες.Η ανάγκη να εξαλειφθούν αυτά τα λίγα περιστατικά που χρειάζονται νοσοκομείο οι Αμερικανοί υιοθέτησαν ένα εμβόλιο που σου επιτρέπει να την "περάσεις" ελαφρότερα ή και καθόλου μερικές φορές.Το εμβόλιο αυτό διατίθεται εδώ και χρόνια στην Ελλάδα,πολλοί όμως παιδίατροι δεν το θεωρούν αναγκαίο,όπως και ο υποφαινόμενος,καθώς δεν υπάρχει καμμία βεβαιότης ότι η προστασία του εμβολίου θα διατηρηθεί για πολύ.Ισως λοιπόν να είναι προτιμότερο για το παιδάκι να νοσήσει τώρα και να έχει διά βίου ανοσία.


Διαβάστε επίσης: Πώς εμφανίζεται η ανεμοβλογιά;

 Η ανεμοβλογιά είναι ίσως η συνηθέστερη παιδική ασθένεια. Πολύ λίγοι είναι εκείνοι που δεν την έχουν περάσει και έχουν την ατυχία να την γνωρίσουν στην ενήλική ζωή τους. Πού οφείλεται, όμως, η εμφάνιση της ανεμοβλογιάς και πώς μπορούμε να κολλήσουμε;

Τι είναι η ανεμοβλογιά;

Η ανεμοβλογιά είναι μια ιογενής ασθένεια που χαρακτηρίζεται από έντονη φαγούρα και κόκκινα εξανθήματα και είναι μία από τις πιο κοινές μολυσματικές ασθένειες της παιδικής ηλικίας. Είναι συνήθως ήπια στα παιδιά, αλλά οι ενήλικες διατρέχουν κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών, όπως η βακτηριακή πνευμονία. Όσοι περνούν ανεμοβλογιά σχεδόν πάντα αναπτύσσουν ανοσία για όλη τους τη ζωής.

Πού οφείλεται η εμφάνιση της ανεμοβλογιάς;

Η ανεμοβλογιά οφείλει την εμφάνισή της σε ιογενή παράγοντα. Μεταδίδεται με σταγονίδια από το φτέρνισμα ή το βήχα ή από την επαφή με τα ρούχα και τα  κλινοσκεπάσματα ή τις  φουσκάλες ενός μολυσμένου ατόμου. Η έναρξη των συμπτωμάτων παρατηρείται 7 -21 ημέρες μετά την έκθεση. Η νόσος είναι πιο μεταδοτική μια ημέρα πριν από την εμφάνιση του εξανθήματος και μέχρι επτά ημέρες μετά, ή μέχρι τη στιγμή που το εξάνθημα είναι εντελώς ξηρό.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ανεμοβλογιάς;

Η ανεμοβλογιά εμφανίζεται με ένα έντονα κνησμώδες εξάνθημα που εξαπλώνεται από τον κορμό στο λαιμό, το πρόσωπο και τα άκρα. Διαρκεί 7-10 ημέρες και εξελίσσεται από κόκκινες προσκρούσεις σε γεμάτες με υγρό φυσαλίδες. Κυστίδια μπορούν επίσης να εμφανιστούν στο στόμα, στο τριχωτό της κεφαλής, γύρω από τα μάτια ή στα γεννητικά όργανα και μπορεί να είναι πολύ επώδυνα.

Ο κύκλος αυτός επαναλαμβάνεται σε νέες περιοχές του σώματος μέχρι η νόσος να κάνει τον κύκλο της και  μετά από περίπου δύο εβδομάδες, όλες οι πληγές έχουν επουλώνονται.  Η ασθένεια είναι μεταδοτική μέχρι τη στιγμή που θα αποξηρανθούν όλα τα εξανθήματα και δεν εμφανίζονται νέα.  Στα παιδιά που έχουν εμβολιαστεί, έχουμε πιο ήπια εκδοχή της ανεμοβλογιάς διάρκειας 3-5ημερών.

Πώς αντιμετωπίζεται η ανεμοβλογιά;

Οι περισσότερες περιπτώσεις της ανεμοβλογιάς απαιτούν λίγη ή καθόλου θεραπεία πέραν θεραπεία των συμπτωμάτων. Κι αυτό, γιατί μόλις ο ιός κάνει τον κύκλο του, η ανεμοβλογιά εξαφανίζεται. Συνήθως χορηγούνται φάρμακα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, ενώ προσοχή απαιτείται στο τι σκεύασμα θα χορηγηθεί σε ενήλικες με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, σε νεογνά, σε έγκυες γυναίκες, σε πρόωρα βρέφη, σε παιδιά κάτω του ενός έτους και  σε ενήλικες που δεν έχουν ανοσία στον ιό.
Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X