«Θεσμός για την Θεσσαλονίκη το τουρνουά της ΧΑΝΘ»

Την πεποίθηση του ότι το Τουρνουά Μπάσκετ της ΧΑΝΘ (με αφορμή την γενέθλια ημέρα του Μουσείου Μπάσκετ) θα γίνει σημείο αναφοράς για την μπασκετική Θεσσαλονίκη εκφράζει ο Μιχάλης Γιαννουζάκος, νυν τεχνικός σύμβουλος των τμημάτων μπάσκετ της ΧΑΝΘ κι ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες που ανέδειξε στην μακρόχρονη ιστορία της η Αδελφότητα.
«Οργανώσαμε με πολύ μεράκι αυτό το 2ο Tουρνουά Μπάσκετ με παιδιά που έχουν γεννηθεί το 2003 , δηλαδή μιλάμε για το Tμήμα, Προμίνι με αφορμή τον έναν χρόνο λειτουργίας του Μουσείου μας με την συμμετοχή φυσικά της ΧΑΝΘ και των ομάδων του ΑΡΗ του ΠΑΟΚ και του Μαντουλίδη. Οι αγώνες θα γίνουν Σάββατο και Κυριακή 6 και 7 Δεκεμβρίου και περιμένουμε όλο τον φίλαθλο κόσμο να γιορτάσει μαζί μας. Φιλοδοξούμε αυτό το τουρνουά να γίνει θεσμός για την πόλη και κάθε χρόνο να εμπλουτίζεται με νέα στοιχεία. Ο κόσμος που θα έρθει θα έχει την ευκαιρία να ξεναγηθεί στους χώρους του Μουσείου», δήλωσε ο Μιχάλης Γιαννουζάκος. Όσο για το έργο του στην ΧΑΝΘ: «Επέστρεψα στην ομάδα που με ανέδειξε με την φιλοδοξία να μπορέσω να δημιουργήσω εκείνες τις συνθήκες που απαιτούνται στα τμήματα υποδομής κυρίως ώστε η ΧΑΝΘ να παράγει και να αναδείξει παίκτες που θα πρωταγωνιστήσουν στο Ελληνικό μπάσκετ. Αυτός ήταν άλλωστε ανέκαθεν ο ρόλος της».
Ένας «θρύλος» της ΧΑΝΘ
Ο Μιχάλης Γιαννουζάκος γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1949 και ήρθε σε επαφή με την ΧΑΝΘ το 1964 μετά την παρότρυνση δυο φίλων και συμμαθητών του, του Φίλιππου Ζιάννη και του Αχιλλέα Ζωηρού. Ο Μίμης Τσικίνας (θρυλική μορφή της ΧΑΝΘ, προπονητής και διευθυντής της Αδελφότητας ), αντιλήφθηκε γρήγορα το ταλέντο του και οι επιτυχίες, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, δεν άργησαν να έρθουν για τον Γιαννουζάκο. Υπήρξε μέλος όλων των τμημάτων υποδομής των Εθνικών ομάδων και φυσικά της Εθνικής Ανδρών όπου συμπλήρωσε 147 συμμετοχές. Υπήρξε αναντικατάστατο μέλος της ΧΑΝΘ σε μια εποχή που η ομάδα της διεκδικούσε τίτλους και παραμένει ως σήμερα ένας από τους μεγαλύτερους σκόρερ στην ιστορία του Ελληνικού μπάσκετ: «Το 1972 φτάσαμε τόσο κοντά με την ΧΑΝΘ στον τίτλο όμως δεν τα καταφέραμε»,θυμάται σήμερα για την σεζόν στην οποία η ΧΑΝΘ με προπονητή τον Θόδωρο Ροδόπουλο, ισοβάθμησε στην 1η θέση με Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό. Το 1974 ο Γιαννουζάκος μετακόμισε στην Αθήνα για την ΑΕΚ στην οποία έμεινε μέχρι το 1980, ενώ στην Θεσσαλονίκη επέστρεψε ξανά για λογαριασμό του Άρη την σεζόν 1981-82.
Η μορφή του Μιχάλη Γιαννουζάκου σήμερα «στολίζει» την σάλα του κλειστού γυμναστηρίου “Μίμης Τσικίνας” κάτι που η ΧΑΝΘ έπραξε ως ελάχιστη πράξη αναγνώρισης όσων ο Γιαννουζάκος προσέφερε στον σύλλογο και στο Ελληνικό μπάσκετ.

Σχετικά άρθρα