Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Ανοικτή η ημερομηνία επιστροφής της τρόικας
Ανοικτή η ημερομηνία επιστροφής της τρόικας  thumbnail

Ανοικτή η ημερομηνία επιστροφής της τρόικας

Έντονη νευρικότητα επικρατεί  σε Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο από την στάση της τρόικας που ακόμα δεν έχει απαντήσει στις προτάσεις της ελληνικής πλευράς, παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν πως κάθε μέρα που περνάει, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν δραματικά, καθώς η κυβέρνηση θέλει να υπάρξει συμφωνία έστω και πολιτική, πριν από το τέλος του χρόνου. 

Στο Μαξίμου τονίζουν πως το mail που εστάλη στους δανειστές είναι και το τελευταίο αφήνοντας να εννοηθεί πως στην περίπτωση που η τρόικα στείλει αρνητική απάντηση τότε θα επέλθει ρήξη μεταξύ των δύο πλευρών. Ωστόσο συνομιλητές του Α. Σαμαρά εκτιμούν πως τα πράγματα δεν θα φτάσουν σε αυτό το σημείο και η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. 

Ήδη σε Βερολίνο και ΔΝΤ αρχίζουν και χαμηλώνουν τους τόνους σημειώνοντας πως τα χρονικά περιθώρια δεν έχουν εξαντληθεί. Παράλληλα τονίζουν πως η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα και πως οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία. Στο υπουργείο Οικονομικών κρατούν ως επτασφράγιστο μυστικό τις προτάσεις που έστειλαν και μόνο ορισμένα σημεία έχουν διαρρεύσει χωρίς όμως να έχουν δοθεί συγκεκριμένες λεπτομέρειες. 

Γι αυτό τον λόγο οι βουλευτές της συγκυβέρνησης κρατούν στάση αναμονής, περιμένοντας να δουν τα σημεία της συμφωνίας, αν και ορισμένοι τονίζουν πως ενδεχόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό αλλά και νέες τροποποιήσεις στο θέμα των 100 δόσεων δύσκολα θα περάσουν από τη βουλή. 

Ο Πρωθυπουργός σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του στο 16ο ετήσιο επενδυτικό φόρουμ για την Ελλάδα που πραγματοποιήθηκε στην Νέα Υόρκη, τόνισε πως "η Ελλάδα έχει καταφέρει να εδραιώσει την οικονομία της". Παράλληλα αναφέρθηκε και στις θυσίες που έχει κάνει τα δύο τελευταία χρόνια ο ελληνικός λαός "χάρη στις προσπάθειες που καταβάλλονται από όλους τους Έλληνες, σε όλους τους τομείς έχουν επέλθει σαρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και η αντιμετώπιση εκτεταμένων ανεπαρκειών". 

Χαρδούβελης: Να αποφύγουμε την επιστροφή στην αβεβαιότητα 

Έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος, έχουν κλείσει αρκετά ζητήματα και εργαζόμαστε για να κλείσουν και τα υπόλοιπα, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδούβελης, επισημαίνοντας ότι απώτερος στόχος είναι να υπάρξουν λιγότερα βάρη και περισσότερες προοπτικές για όλους.

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία έχει πλέον σταθεροποιηθεί και έχει μπει σε θετικούς αναπτυξιακούς ρυθμούς, επισημαίνοντας ότι μετά την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας υπάρχουν προοπτικές να εκτοξευθεί, καθώς θα λήξει η αβεβαιότητα που υπάρχει σήμερα.

Βενιζέλος: "Δεν θα θιγούν εισοδήματα, μισθοί και συντάξεις"

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου τόνισε ότι "η χώρα δεν πρέπει και δεν θα ξαναεμπλακεί σε δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας, δεν θα θιγούν τα εισοδήματα, οι μισθοί και οι συντάξεις". 

Παράλληλα σημείωσε ότι "η νομοθεσία που εφαρμόζεται, γιατί ισχύει σε σχέση με το ασφαλιστικό σύστημα, χρειάζεται ελάχιστες προσθήκες ή βελτιώσεις και ως εκ του τούτου ένα κλίμα πανικού που κάποιοι επιδιώκουν να καλλιεργήσουν είναι παντελώς αβάσιμο και δεν σχετίζεται με τη φιλοσοφία της διαπραγμάτευσης που διεξάγεται"
Η ημερομηνία επιστροφής της τρόικας παραμένει απολύτως ανοικτή, παρά τις πληροφορίες γύρω από την πιθανότητα επιστροφής την Τετάρτη. Σύμφωνα με πηγή του περιβάλλοντος Γιούνκερ "εδώ που φτάσαμε θα πρέπει να κλείσουν όλα, δεν είναι δυνατόν να κατέβει η τρόικα και να ανοίξουν θέματα κάτω". 

Η ίδια πηγή επέμεινε ιδιαίτερα στην έκφραση "approximation" (προσέγγιση) που χρησιμοποίησε εκπρόσωπος της Κομισιόν, εξηγώντας όμως ότι προσέγγιση δεν σημαίνει και ταύτιση απόψεων σε όλα τα σημεία. Η πηγή εξήγησε ότι δεν έχει αυτή τη στιγμή πληροφόρηση για το πότε θα μπορούσε να επιστρέψει η τρόικα, τόνισε πάντως ότι το πρώτο βήμα είναι "να ακούσουμε το μεσημέρι την επίσημη απάντηση στο email του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών". 

Σε σχέση με το περιεχόμενο του email, κύκλοι κοντά στην παρακολούθηση του προγράμματος επεσήμαναν ότι "κάτι υπολείπεται" και δεν απέκλεισαν "να απαιτηθεί ένα ακόμα βήμα από την ελληνική πλευρά". Σε ερώτηση του Real.gr "αν το βήμα θα μπορούσε να γίνει επί ελληνικού εδάφους και να έχουμε τις επόμενες ώρες ανακοίνωση για καταρχήν συμφωνία", οι ίδιοι κύκλοι έδειξαν μεγάλη επιφύλαξη. 

Το βασικότερο ερώτημα είναι αν τα μέτρα που προτείνει η ελληνική πλευρά μπορούν να καλύψουν την απόσταση των 2,5 περίπου δισ. που την χωρίζουν από την τρόικα και αν με ό,τι προτείνεται τα ασφαλιστικά ταμεία μπορούν να είναι βιώσιμα. Σε αυτά τα δύο θέματα η δουλειά που θα κάνει η τρόικα ως την ώρα της απάντησης είναι τεχνοκρατική – εξετάζει ουσιαστικά το πόσο ρεαλιστικά είναι τα νούμερα. 

Σε σχέση με τα υπόλοιπα, η συμφωνία εξαρτάται από το αν καλύπτουν ή όχι οι προτάσεις για τα συνδικαλιστικά, τις ομαδικές απολύσεις, τα κόκκινα δάνεια, τις 100 δόσεις και τους οφειλέτες του δημοσίου, το μισθολόγιο και την συρρίκνωση του δημοσίου. 

Δεν μπορεί να απαντηθεί ακόμα αν πρόσφατη απόφαση ανώτατου ελληνικού δικαστηρίου για την αναδρομική μείωση συντάξεων ενστόλων μπορεί να επηρεάσει το δημοσιονομικό μίγμα. 

Σε κάθε περίπτωση, το Eurogroup τη Δευτέρα θα συζητήσει για την ελληνική πρόοδο με συμφωνία ή χωρίς και στη δεύτερη περίπτωση θα αποφασίσει την παράταση του χρηματοδοτικού σκέλους του 2ου προγράμματος ώσπου να επιτευχθεί λύση με την τρόικα. Αυτό μάλιστα είναι το καλό σενάριο, γιατί αν αποφασίσει ότι στις 1/1/2015 όλα τελειώνουν, η Ελλάδα θα μείνει αγκαζέ με το ΔΝΤ και τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα. 
Real.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X