Ενας «πόλεμος» για τα 100 χρόνια μουντιάλ

Το όνομα της χώρας που θα διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου του 2030 θα γίνει γνωστό το 2022 όμως ο «πόλεμος» μεταξύ των Νοτιαμερικανών έχει ήδη αρχίσει.
Δεν πρόκειται απλά για εκδήλωση ενδιαφέροντος από κάποιες χώρες αλλά για πραγματικές εκστρατείες. Μπορεί όλα αυτά να δείχνουν πολύ πρόωρα όμως είναι η πραγματικότητα καθώς η συγκεκριμένη διοργάνωση δεν είναι μια διοργάνωση σαν τις άλλες. Ο λόγος είναι ότι τότε θα συμπληρωθούν εκατό χρόνια από την πρώτη φορά που διρογανώθηκαν αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Η επέτειος της εκατονταετηρίδας του Παγκοσμίου Κυπέλλου κάνει αρκετούς να πιστεύουν ότι η ΦΙΦΑ θα θελήσει να αναθέσει τη διοργάνωση σε μια χώρα της Λατινικής Αμερικής όπως ακριβώς είχε συμβεί και στο πρώτο Μουντιάλ . Σε αυτό συμβάλει και το γεγονός ότι ο Σεπ Μπλάτερ καθιέρωσε το σύστημα εκ περιτροπής ανάθεσης της διοργάνωσης όσον αφορά την Ήπειρο.
Ετσι, αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι η σειρά της Νότιας Αμερικής είναι τότε και περισσότερους απ’ όλους πανηγυρίζει γι’ αυτό η Ουρουγουάη. Η Ομοσπονδία της χώρας έχει προγραμματίσει να υποβάλει υποψηφιότητα καθώς είναι η χώρα που είχε διοργανώσει το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο το 1930.
Βέβαια οι συνθήκες είναι δύσκολες και τα οικονομικά προβλήματα της χώρα της έκαναν να επιθυυμεί της συνδιοργάνωση με κάποια άλλη χώρα με την προϋπόθεση ο μεγάλος τελικός να γίνει το στάδιο στάδιο Centenario στο Μοντεβιδέο όπως ακριβώς είχε συμβεί και το 1930.
Η χώρα που έδειξε αμέσως ενδιαφέρον για τη συνδιοργάνωση ήταν η Αργεντινή. Εγιναν συζητήσεις και οι επικεφαλής της Ομοσπονδίας είπαν ότι οι Ουρουγουανοί δέχθηκαν την πρόταση. Ξαφνικά όμως, στις αρχές του Νοεμβρίου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας της Χιλής, Sergio Jadue, ανακοίνωσε την πρόθεση των Χιλιανών να συνδιοργανώσουν εμ την Ουρουγουάη το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Προκλήθηκε τεράστια ένταση και ξαφνικά, πριν από λίγες ημέρες Αργεντινή και Χιλή ανακοίνωσαν ότι δεν επιθυμούν τη συνδιοργάνωση και θα διεκδικήσουν κάθε μια χωριστά την ανάληψη των αγώνων. Την ίδια ώρα οι Ουργουανοί επιμένουν ότι θα συνεχίσουν τις συζητήσεις με τις δύο Ομοσπονδίες.  
Μια διαφήμιση που οδήγησε στην οργή της ομοσπονδίας της Αργεντινής, νομίζοντας ότι ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις με την ομοσπονδία της Ουρουγουάης. Αντιμέτωποι με αυτή την κατάσταση της παρεξήγησης, η Αργεντινή και η Χιλή έχουν τελικά αποφάσισε να δημιουργήσει ένα έργο αυτόνομα προσφορά χωρίς συν-διοργάνωση. Ουρουγουανός ομοσπονδία έχει αρνηθεί το αίτημα αυτό και συνεχίζεται, είπε, τις συζητήσεις με τις δύο ομοσπονδίες.
Βέβαια οι τρεις χώρες βρίσκονται η μία δίπλα στην άλλη και κάποιοι μιλούν για οργάνωση των αγώνων και από τις τρεις. Εν τω μεταξύ, μια νέα υποψηφιότητα και πάλι από τη Νότιο Αμερική προέκυψε τουλάχιστον παρασκηνιακά και σύμφωνα με δημοσιεύματα. Πρόκειται για την Κολομβία, η οποία δεν συζητά το ενδεχόμενο συνδιοργάνωσης των αγώνων αλλά ενεργεί αυτόνομα.
Προς το παρόν η Conmebol –η Ομοσπονδία της Νοτίου Αμερτική, ο αντίστοιχο με την ΟΥΕΦΑ φορέας- δεν έχει πάρει θέση ωστόσο το πιο πιθανό είναι ότι θα επιθυμεί συνδιοργάνωση από κάποιες χώρες.

Σχετικά άρθρα