Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Πρόστιμο 10 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για τις παράνομες χωματερές
Πρόστιμο 10 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για τις παράνομες χωματερές thumbnail

Πρόστιμο 10 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για τις παράνομες χωματερές

Η χώρα μας είχε δεσμευθεί πως θα προχωρήσει στο κλείσιμο και αποκατάστασή τους το αργότερα μέχρι το 2008.


Πρόστιμο 10 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα επιδίκασε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις παράνομες χωματερές στη χώρα μας. Παράλληλα το Δικαστήριο επιδίκασε πρόστιμο 14 εκατ. ευρώ το οποίο θα καταβάλει η Ελλάδα κάθε έξι μήνες μέχρι να συμμορφωθεί πλήρως με το ευρωπαϊκό Δίκαιο.  


Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, το 2004 λειτουργούσαν στην Ελλάδα 1.125 παράνομες και ανεξέλεγκτες χωματερές, ενώ η χώρα μας είχε δεσμευθεί πως θα προχωρήσει στο κλείσιμο και αποκατάστασή τους το αργότερα μέχρι το 2008. Το 2013 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει τη χώρα μας στο Δικαστήριο για τη μη συμμόρφωσή μας με την Οδηγία διαχείρισης απορριμμάτων, καθώς εξακολουθούσαν να λειτουργούν  70 παράνομες χωματερές, ενώ άλλες 223 δεν είχαν αποκατασταθεί. 


Από το πρόστιμο θα αφαιρούνται 40.000 ευρώ για κάθε παράνομη χωματερή που κλείνει και 80.000 για κάθε μια που καθαρίζεται και αποκαθίσταται περιβαλλοντικά. Το πρόστιμο των 10 εκατομμυρίων ευρώ κατ’ αποκοπήν επιβάλλεται στην Ελλάδα για να αποφευχθούν παρόμοιες πρακτικές και στο μέλλον. 


Χθες, λοιπόν, το Δικαστήριο της Ε.Ε. ανακοίνωσε την καταδικαστική απόφαση σε βάρος της χώρας μας (και της Ιταλίας για ανάλογη υπόθεση). Η κακή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας φαίνεται ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφαση του δικαστηρίου, καθώς το πρόστιμο είναι το μισό από αυτό που πρότεινε τον Αύγουστο η εισαγγελέας. Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα υποχρεώνεται να καταβάλλει άμεσα 10 εκατ. ευρώ (αντί 22 εκατ. ευρώ της εισαγγελικής πρότασης), ως μέτρο αποτρεπτικού χαρακτήρα. Και 14,5 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο (αντί 54.450 ευρώ ημερησίως) για τις 70 ενεργές χωματερές του Μαΐου του 2014 και τις 223 προς αποκατάσταση, μέχρι να συμμορφωθεί πλήρως. Από το πρόστιμο θα αφαιρούνται κάθε εξάμηνο 40.000 ευρώ για κάθε χωματερή που έκλεισε ή αποκαταστάθηκε και 80.000 για κάθε χωματερή που και έκλεισε και αποκαταστάθηκε (από τις προαναφερθείσες 293). Το ακόμα πιο θετικό είναι ότι η πρώτη καταβολή του εξαμηνιαίου προστίμου (τον Ιούνιο του 2015) θα γίνει με βάση τα δεδομένα ενός εξαμήνου από τώρα και όχι τα σημερινά, δηλαδή η χώρα μας θα έχει την ευκαιρία να έχει κλείσει το μεγαλύτερο μέρος των παράνομων χωματερών και να απομειώσει σημαντικά το πρόστιμο που θα καταβάλλει. Για να γίνει αντιληπτό το πόσο ευνοϊκή ήταν η χθεσινή απόφαση, αρκεί θα θυμηθούμε ότι το 2000 η Ελλάδα υποχρεώθηκε να καταβάλει 5,4 εκατ. ευρώ για μία μόνο χωματερή, στον Κουρουπητό Χανίων.


protothema.gr

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X