Αρχική / Υγεία / Γυναικολογία / Γιατί δεν έχω περίοδο εδώ και δύο μήνες ενώ οι εξετάσεις είναι καλές;
Γιατί δεν έχω περίοδο εδώ και δύο μήνες ενώ οι εξετάσεις είναι καλές; thumbnail

Αναστασία, 45 ετών

Γιατί δεν έχω περίοδο εδώ και δύο μήνες ενώ οι εξετάσεις είναι καλές;

ΕΡΩΤΗΜΑ
Μπήκα στα 45 και εδώ και δυο μήνες δεν έχω περίοδο. Δεν έχω εξάψεις ή άλλο σύμπτωμα εμμηνόπαυσης. Έκανα υπέρηχο όλα φυσιολογικά και πάχος ενδομητρίου 47 αίματος ορμονικές τιμή για οιστρογόνα 50. Μπορεί να μπαίνω σε εμμηνόπαυση έτσι ξαφνικά; Να σημειώσω πως η μητέρα μου είχε στα 55 την εμμηνόπαυση της.


Στο ερώτημα απάντησε ο Μακρής Γιώργος- Μάριος, MD, MSc, Γυναικολόγος- ΜαιευτήραςΑΠΑΝΤΗΣΗ
Με τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας δεν μπορούμε να απαντήσουμε με σαφήνεια. Καλό θα ήταν να δείτε και τις τιμές από τις ορμόνες LH και FSH. Πάντως δεν είναι ασυνήθεις οι ανωμαλίες της περιόδου στην ηλικία σας, χωρίς αυτό απαραίτητα να σημαίνει ότι έρχεται άμεσα η εμμηνόπαυση. Άλλωστε βλέπουμε συχνά ότι η ηλικία εμμηνόπαυσης της μητέρας “κληροδοτείται" στις κόρες και το δικό σας οικογενειακό ιστορικό σας αθωώνει.


Μακρής Γιώργος- Μάριος, MD, MSc,
Γυναικολόγος- Μαιευτήρας,
Ειδικός Γυναικολόγος Ογκολόγος (EBCOG- ESGO accreditation ),

Πανεπιστημιακός Υπότροφος, Γ Μ/Γ κλινικής, Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Π.Γ. Νοσοκομείο "Αττικό",
Επιστημονικός Συνεργάτης Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής "Johannes Gutenberg", Mainz, Γερμανίας,
Ιατρείο: Λεωφ. Κηφισιάς 25, Αμπελόκηποι
Τηλ : 00306974877613


 


Διαβάστε επίσης ένα προηγούμενο άρθρο του ΜΠΟΡΩ για το πως να αντιμετωπίσεις τα σημάδια της εμμηνόπαυσης


Η εμμηνόπαυση μπορεί να είναι μία δύσκολη και δυσάρεστη περίοδος για μία γυναίκα, ειδικά με όλες τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα και τις εναλλαγές στη διάθεση. Ενώ για ορισμένες γυναίκες η μετάβαση είναι αρκετά ομαλή, άλλες θεωρούν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης αρκεδά δύσκολα για να τα αντιμετωπίσουν. Καμία όμως γυναίκα δεν χρειάζεται να υποφέρει από αυτό το μεταβατικό στάδιο της ζωής. Σας παραθέτουμε κάποια βήματα για να διανύσετε την περίοδο της εμμηνόπαυσης με ένα χαμόγελο στο πρόσωπο.


Η περίοδος στις γυναίκες είναι κατά κάποιον τρόπο ένας μηχανισμός άμυνας του σώματος. Η ορμόνη, οιστρογόνο, μας προστατεύει από πολλές ασθένειες όπως η οστεοπόρωση, ουρολοίμωξη αλλά και φροντίζει και την καρδιά.


Γυναικολόγοι συνηστούν συμπληρώματα βιταμίνης D3 και σπόρους λιναριού στη διατροφή των γυναικών που αντιμετωπίζουν την εμμηνόπαυση για να αποτρέψουν τα όστα από το να γίνουν εύθραστα. «Ψάξτε για συμπτώματα, όπως εξάψεις, ευερεθιστότητα και εναλλαγές στη διάθεση. Είναι πολύ σημαντικό να αρχίσετε να προσέχετε τον εαυτό σας ακόμα και από την περίοδο της περιεμμηνόπαυσης. Αυτό το στάδιο αρχίζει περίπου από την ηλικία των 42 με 50.» Μπορεί να ξεκινήσει με ακανόνιστους κύκλους περιόδου και εναλλαγές στη διάθεση. Ένας πολύ καλός τρόπος για να το αντιμετωπίσετε είναι οι διατροφικές αλλαγές και η τακτική άσκηση. Μειώστε υδατάνθρακες και λίπη. Η ζάχαρη, το ρύζι και το άμυλο επίσης πρέπει να αποφευχθούν καθώς το σώμα σας θα είναι δύσκολο να τα χωνέψει. Θα πρέπει να τρώτε μικρά και συχνά γεύματα για να αποφύγετε τα φουσκώματα που είναι ένα από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. «Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι το σώμα μας γερνάει, μεγαλώνει και θα πρέπει να αρχίσουμε να ζούμε όσο το δυνατόν πιο υγιεινά» αναφέρει η Dr. Lalla στο βιβλίο της για την εμμηνόπαυση.


Μπαίνοντας στην περίοδο της εμμηνόπαυσης, δεν υπάρχει λόγος να σταματήσετε να είστε σεξουαλικά ενεργές.


Οι ψυχολογικές αλλαγές ή οι εναλλαγές της διάθεσης θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα προσοχή. Μπορεί να αισθανθείτε "λιγότερο γυναίκα" και για αυτό πολλές φορές η παροχή συμβουλών από ειδικούς ψυχιάτρους θα βοηθήσει πολύ. Αν αρχίσετε να αισθάνεστε κατάθλιψη, θυμό ή σκέφτεστε αρνητικές σκέψεις η άσκηση θα σας βοηθήσει πάρα πολύ. Θα ανυψώσει τη διάθεση καθώς αυξάνει τα επίπεδα των ενδορφινών που σταθεροποιούν το πως αισθάνεστε. Επίσης βιταμίνη Β και συμπληρώματα D3 καθώς δρουν ως ανελκυστήρες διάθεσης.


Η εμμηνόπαυση είναι μια φάση στη ζωή μιας γυναίκας όπου μπορεί να νιώσει πως όλα αλλάζουν γύρω της. Ειδικά εάν τα παιδιά στο σπίτι έχουν εγκαταλείψει την οικογενειακή στέγη. Είναι η κατάλληλη στιγμή για ένα νέο χόμπι, ένα μάθημα τέχνης ή ακόμα και χορό. Επίσης είναι μία πολύ καλή περίοδος για να αναζωπυρώσετε το ειδύλλιο με το σύζυγο σας! Είναι ένας νέος κύκλος ζωής. Δεν είναι κάτι το εφιαλτικό. Δείτε το σαν ένα ταξίδι, μία όμορφη μετάβαση σε μία νέα πτυχή του εαυτού σας που δεν γνωρίζατε! 


 


 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X