Αρχική / Πολιτισμός / City life / Ο Ελ Γκρέκο και η Κρήτη του 16ου αι. στο Βυζαντινό
 Ο Ελ Γκρέκο και η Κρήτη του 16ου αι. στο Βυζαντινό  thumbnail

Ο Ελ Γκρέκο και η Κρήτη του 16ου αι. στο Βυζαντινό

Η έκθεση «Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος πριν από τον El Greco» εγκαινιάζεται την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου.Την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου εγκαινιάζεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο η έκθεση «Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος πριν από τον El Greco», η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ελληνικού επετειακού  προγράμματος για τα 400 χρόνια από το θάνατο του El Greco. 


Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνος Τασούλας. Η έκθεση παρουσιάζει το πολιτισμικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο διαμορφώθηκε η προσωπικότητα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, πριν αναχωρήσει από τον Χάνδακα της Κρήτης (το σημερινό Ηράκλειο) για τη Βενετία, το 1567. 


 Τι γνωρίζουμε για την Κρήτη του 16ου αιώνα και την κοινωνία της, μέσα στην οποία γεννήθηκε, μαθήτευσε και εργάστηκε ο νεαρός Δομήνικος Θεοτοκόπουλος; 


Πώς δούλευαν οι Κρητικοί ζωγράφοι τον 16ο αιώνα; Ποια κοινωνικά φαινόμενα και ποιες ιδεολογικές τάσεις σχετίζονται με τον τεχνίτη, καλλιτέχνη και λόγιο Θεοτοκόπουλο; Γιατί ο Θεοτοκόπουλος φεύγει από την Κρήτη;  Με αφετηρία αυτά τα ερωτήματα, η έκθεση αφηγείται πτυχές του κοινωνικού και καλλιτεχνικού περιβάλλοντος της Κρήτης του 16ου αιώνα μέσα στο οποίο γεννήθηκε, μαθήτευσε αλλά και ωρίμασε εικαστικά ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος. Σε τρεις μεγάλες εκθεσιακές ενότητες παρουσιάζονται 200 περίπου σημαντικά αντικείμενα, θρησκευτικά και κοσμικά, αρχειακές πηγές, χειρόγραφα και έντυπα, εικόνες και πίνακες Κρητών και Ιταλών ζωγράφων του 16ου αιώνα.  Τα έργα προέρχονται από τις συλλογές του Βυζαντινού Μουσείου, από συλλογές και μουσεία της Ελλάδας, Εφορείες Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, μητροπόλεις, εκκλησίες και μοναστήρια, καθώς και μουσεία του εξωτερικού. 


Η βραδιά των εγκαινίων θα πλαισιωθεί από μουσική εκδήλωση εμπνευσμένη από το έργο του Greco «Μουσική των Αγγέλων» στην οποία συμμετέχουν η χορωδία των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων με μαέστρο τον κ. Σταύρο Μπερή, με μικρό οργανικό σύνολο από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων και οι μουσικοί Κατερίνα Κτώνα (εκκλησιαστικό όργανο) και Έφη Μηνακούλη (θεόρβη). 


Το πρόγραμμα  περιλαμβάνει μουσική από την εποχή και τις χώρες που έζησε ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος. 


Θα ακουστούν βυζαντινοί ύμνοι, θρησκευτική μουσική συνθετών από την Βενετία, τη Ρώμη και την Ισπανία (Merulo, Marini, Monteverdi, Gabrielli, Palestrina, Morales) καθώς και οργανική μουσική από την Αναγέννηση και το Μπαρόκ (Cabezon, Pasquini, Narvaez κ.ά). 


Η συναυλία θα δοθεί σε δύο μέρη: Το πρώτο μέρος θα ξεκινήσει στις 19:30 και θα διαρκέσει έως τις 20:00 ενώ το δεύτερο μέρος θα συνεχιστεί από τις 20:30 έως τις 21:00.  Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό από την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014. 


Για την βραδιά των εγκαινίων είναι απαραίτητη η επίδειξη της πρόσκλησης.


Διάρκεια έκθεσης: 4/12/2014 – 31/3/2014


Πληροφορίες


Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Βασ. Σοφίας 22, 106 75, Αθήνα
Τηλ.: 213 213 9572, 213 213 9500
Website: http://www.byzantinemuseum.gr/el/


 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X