Αρχική / Πολιτισμός / City life / Έκθεση με αφορμή τα 70 χρόνια από τα Δεκεμβριανά
Έκθεση με αφορμή τα 70 χρόνια από τα Δεκεμβριανά thumbnail

Έκθεση με αφορμή τα 70 χρόνια από τα Δεκεμβριανά

Με τη συμπλήρωση 70 χρόνων από τα Δεκεμβριανά του 1944 μας δίνεται η ευκαιρία να ανατρέξουμε σε μια από τις πιο σύνθετες και αμφιλεγόμενες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Στην έκθεση παρουσιάζεται η περίοδος, από την Απελευθέρωση έως τη Βάρκιζα με «κορυφαία στιγμή» τη Μάχη της Αθήνας. Στόχος της έκθεσης είναι με τρόπο κατάλληλο, κυρίως όμως συνθετικό αλλά και ισόρροπο να αναδείξει αυτήν τη δύσκολη και τραυματική περίοδο της ελληνικής ιστορίας του 20ού αιώνα. Στο πλαίσιο αυτό χρησιμοποιούνται πολύ σημαντικές φωτογραφίες σε μεγάλο βαθμό αδημοσίευτες, οι οποίες θα αποτυπώσουν τα γεγονότα όπως τα κατέγραψαν οι «μάχιμοι» φωτορεπόρτερ της εποχής. Παράλληλα, οι χάρτες, τα κείμενα και ο υπομνηματισμός των φωτογραφιών θα επιτρέπει στον επισκέπτη να ανασυνθέσει στον χώρο και στον χρόνο τα γεγονότα που εκτυλίσσονται μέσα από το φωτογραφικό φακό.


Η έκθεση συνοδεύεται από ομότιτλη έκδοση, η οποία περιλαμβάνει πέραν του φωτογραφικού υλικού, χάρτες και τεκμήρια της εποχής εκείνης τα οποία προέρχονται από τις αντίπαλες παρατάξεις της σύγκρουσης. Ακόμη περιλαμβάνει κείμενα επιστημόνων ιστορικών αλλά και μαρτυρίες. Ένα σύνολο δηλαδή το οποίο αναδεικνύει τις διάφορες πτυχές της εμφύλιας σύγκρουσης.


Επιμελητής της έκδοσης είναι ο υπεύθυνος του Τμήματος των Ιστορικών Αρχείων, ιστορικός κ. Τάσος Σακελλαρόπουλος


Παράλληλα, η έκθεση συνοδεύεται από ντοκιμαντέρ στο οποίο παρουσιάζονται τα γεγονότα εκείνης της σύγκρουσης στην Αθήνα του σήμερα. Ένα οδοιπορικό που αφηγείται τη «Μάχη της Αθήνας» πάνω στον καμβά της πόλης που ζούμε και κινούμαστε καθημερινά. Σε περιοχές με κτήρια που ακόμη μετά από 70 χρόνια φέρουν σημάδια από σφαίρες και θραύσματα όλμων. Η αφήγηση γίνεται μέσα από κινηματογραφικά και φωτογραφικά τεκμήρια της εποχής και από λίγες πυκνές μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα. Συνδετικός κρίκος όλων αυτών ο ιστορικός Τάσος Σακελλαρόπουλος. Η ταινία διαρκεί περίπου 75 λεπτά και σκηνοθετείται από τον κ. Ηλία Γιαννακάκη.


Επιμέλεια: Τάσος Σακελλαρόπουλος


Κεντρική φωτογραφία άρθρου:
Ηνωμένοι Φωτορεπόρτερ
«Εικόνες της Ελλάδος, 1944-1958»
Εξάντας β’ έκδοση (1998)

Copyright: Συλλογή Ν.Ε. Τόλη


Εισιτήρια


Περιοδικές εκθέσεις: € 4 έως € 6


Μειωμένο
Περιοδικές εκθέσεις : € 2 έως € 3 


Δημοσιογράφοι: € 1


Πληροφορίες εκδήλωσης


Μουσείο Μπενάκη-Κτήριο της οδού Πειραιώς


Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου 11854 Αθήνα, +30 210 3453111, http://www.benaki.gr/


Διάρκεια έκθεσης: 4 Δεκεμβρίου 2014 – 25 Ιανουαρίου 2015
Εγκαίνια
: Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014, ώρα 20:00


Πέμπτη, Κυριακή: 10:00 – 18:00
Παρασκευή, Σάββατο: 10:00 – 22:00


Είσοδος 1 – 6 ευρώ


elculture


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X