Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Tο Barbaros εντόπισε μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου στο Οικόπεδο 3
Tο Barbaros εντόπισε μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου στο Οικόπεδο 3 thumbnail

Tο Barbaros εντόπισε μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου στο Οικόπεδο 3

Μεγάλες ποσότητες υδρογονανθράκων φαίνεται ότι έχει εντοπίσει το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros εντός του Οικοπέδου 3, στο οποίο μπαινοβγαίνει παράνομα το τελευταίο δεκαήμερο και το οποίο ανήκει στην ιταλοκορεατική κοινοπραξία ENI/KOGAS.


Σύμφωνα με το κυπριακό Sigmalive, υπάρχουν δύο στοιχεία τα οποία ενισχύουν τα μέχρι στιγμής ευρήματα που φαίνεται να έχει εντοπίσει το Barbaros, παρά το γεγονός ότι δεν έχει γίνει ερευνητική γεώτρηση, τα οποία όμως επιτρέπουν τη εξαγωγή συμπερασμάτων.


Το πρώτο στοιχείο είναι ότι ο «Ονασαγόρας» δεν είναι η περιοχή με το μεγαλύτερο εκτιμώμενο κοίτασμα. Αλλωστε, η ΕΝΙ/KOGAS άρχισε πρώτα τη γεώτρηση στον «Ονασαγόρα» διότι τα γεωλογικά στοιχεία που είχε στη διάθεσή της επέτρεπαν πιο ξεκάθαρες εκτιμήσεις.


Πάνω όμως από τον «Ονασαγόρα» υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να υπάρχει κοίτασμα, το μέγεθος του οποίου να μπορεί να συγκριθεί με το κοίτασμα Λεβιάθαν του Ισραήλ, που ως γνωστό ξεπερνά τα 19 τρισ. κυβικά πόδια. Χαρακτηριστικός είναι και ο χάρτης του χημικού μηχανικού Ηλία Κονοφάγου, πρώην διευθυντή έρευνας και παραγωγής κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.


Επίσης αξίζει να επισημανθεί ότι στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή του Οικοπέδου 3 της κυπριακής ΑΟΖ το βάθος δεν είναι απαγορευτικό για την εξαγωγή συμπερασμάτων, ειδικά όταν αυτός που πραγματοποιεί τις σεισμογραφικές έρευνες διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό.


Το δεύτερο στοιχείο είναι οι ανακοινώσεις στις οποίες είχαν προβεί στις 19 Νοεμβρίου οι ισραηλινές εταιρείες Delek και Avner ότι οι ποσότητες φυσικού αερίου στο ενεργειακό οικόπεδο «Αφροδίτη» ξεπερνούν τα 4,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, είναι δηλαδή αυξημένες κατά 12% σε σχέση με παλιότερες εκτιμήσεις που είχαν κατατεθεί στην κυπριακή κυβέρνηση, ενώ μεγάλες ποσότητες φαίνεται να υπάρχουν και σε άλλα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, κάνοντας μάλιστα αναφορά και στο Οικόπεδο 3.

Πηγή:iefimerida.gr

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X