Αρχική / Υγεία / Ενδοκρινολογία/Διαβητολογία / Συμπτώματα και εξετάσεις για θυρεοειδή
Συμπτώματα και εξετάσεις για θυρεοειδή thumbnail

Μαργαρίτα, 46 ετών

Συμπτώματα και εξετάσεις για θυρεοειδή

ΕΡΩΤΗΜΑ
Η κόρη μου είναι 16 ετών. Πριν λίγες μέρες έκανε υπέρηχο μαλακών μορίων για κάποιο αδένα και έδειξε ότι έχει θυρεοειδή. Έχει 8 όζους 6 χιλ 8 χιλ 4χιλ και 141 132 117. Ο γιατρός μου είπε οτι δεν πρέπει να πάρει φάρμακο μόνο να το παρακολουθούμε. Εγώ όμως ανησυχώ πολύ και το παιδί είναι ανήσυχο και δεν ξέρω πως να το βοηθήσω;


Στο ερώτημα απάντησε η Ελπίδα Βλαχοπαπαδοπούλου, Παιδίατρος – Ενδοκρινολόγος


ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αυτό το ερώτημα δεν μπορεί να απαντηθεί χωρίς την εξέταση του ασθενούς και την εκτίμηση του υπερηχογράφηματος του παιδιού. Πρέπει να εξετασθεί από παιδοενδοκρινολόγο και οπωσδήποτε να κάνει εξετάσεις με fT4, TSH, anti-TPO, anti-Tg, θυρεοσφαιρίνη, καλσιτονίνη.


Ελπίδα Βλαχοπαπαδοπούλου
Παιδίατρος-Ενδοκρινολόγος
Διευθύντρια Τμήμα Ενδοκρινολογικό- Αύξησης και Ανάπτυξης Νοσοκ. Παίδων Π. Α. Κυριακού


 


 


Διαβάστε επίσης για το θυρεοειδή στα παιδιά: Ποια είναι τα συμπτώματα;


Στα ενδοκρινολογικά ιατρεία όλης της χώρας καταγράφεται τα τελευταία χρόνια μία μεγάλη αύξηση των ασθενών που πάσχουν από παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα, οι λεγόμενες θυρεοειδοπάθειες. Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αδένες του ενδοκρινικού μας συστήματος Η δυσλειτουργία του  μπορεί να οδηγήσει σε πλήθος διαταραχών που μπορεί να αποτελέσουν την βάση άλλων νοσημάτων. Αλήθεια τι μπορεί να προκαλέσει προβλήματα του θυρεοειδούς στα παιδιά; 


 Γράφει ο Σπύρος Κυβέλλος, Ιατρός, Γενικός Γραμματέας Έρευνας Διεθνούς Ακαδημίας Κλασσικής Ομοιοπαθητικής και Επιστημονικός Συνεργάτης Ιατρείου Κεφαλαλγίας ΓΝΑ «Γ.Γεννηματάς»


Τα προβλήματα του Θυρεοειδούς στα παιδιά μπορεί να επηρεάσουν την σωματική και πνευματική τους ανάπτυξη, ενίοτε δε και τις δεξιότητές τους.


Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν προβλήματα με το θυρεοειδή τους από τη γέννησή τους, δεδομένου ότι μπορεί να γεννηθούν με μη φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, μία κατάσταση που ονομάζεται συγγενής υποθυρεοειδισμός. Η κατάσταση αυτή ίσως είναι δύσκολο να εντοπιστεί κατά τη γέννηση, καθώς τα βρέφη μπορεί να μην έχουν κανένα σύμπτωμα, ή μπορεί να εμφανίζουν μόνο ήπιες διαταραχές. Τυπικά συμπτώματα του συγγενούς υποθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν: Παρατεταμένο ίκτερο, υπερβολική υπνηλία, χαμηλό μυϊκό τόνο, βραχνό κλάμα, μη τακτικές κινήσεις του εντέρου και δυσκοιλιότητα καθώς και χαμηλή θερμοκρασία σώματος. Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση σε μία τέτοια περίπτωση, θα συντελέσει καθοριστικά στην συνολική εξέλιξη του παιδιού. Η πιο κοινή αιτία εμφάνισης υποθυρεοειδισμού στα παιδιά και τους εφήβους είναι μια κατάσταση που ονομάζεται θυρεοειδίτιδα Hashimoto, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται στο θυρεοειδή αδένα και οδηγεί σε δυσλειτουργία του. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν καχεκτική ανάπτυξη των οστών ή δοντιών τους, ενώ τα παιδιά της σχολικής ηλικίας μπορεί να εμφανίσουν μαθησιακές δυσκολίες και καθυστερημένη εφηβεία.


Η νόσος Graves είναι μια αυτοάνοση διαταραχή και είναι υπεύθυνη για όλες σχεδόν τις περιπτώσεις υπερθυρεοειδισμού στα παιδιά. Ωστόσο, η νόσος του Graves τείνει να είναι πιο κοινή σε εφήβους από ό, τι σε μικρά παιδιά και γενικότερα πλήττει περισσότερο τα κορίτσια από ό, τι τα αγόρια.


Η νόσο Graves 'στα παιδιά συχνά εντοπίζεται δύσκολα καθώς αναπτύσσεται με αργούς ρυθμούς. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια κοινά σημεία και συμπτώματα που μπορείτε να γίνουν αντιληπτά. Αυτά είναι:  Αλλαγές στη συμπεριφορά και τη σχολική επίδοση,αϋπνία, ανησυχία, ευερεθιστότητα και οξυθυμία, διογκωμένος θυρεοειδής αδένας, τρόμος στα χέρια, αυξημένη όρεξη, αλλά σε συνδυασμό με απώλεια βάρους και διάρροια.


 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X