Αρχική / Ψυχολογία / Αυτογνωσία / Κόμπλεξ: Να γιατί νιώθεις άσχημη ενώ δεν είσαι!
Κόμπλεξ: Να γιατί νιώθεις άσχημη ενώ δεν είσαι!  thumbnail

Νίκη, 32 ετών

Κόμπλεξ: Να γιατί νιώθεις άσχημη ενώ δεν είσαι!

Aναγνώστριά μας ρωτά: 


Έχω πάρα πολλές ανασφάλειες σχετικά με την εξωτερική μου εμφάνιση. Ένα διάστημα πίστευα ότι ήμουν και άσχημη.Έκανα ψυχανάλυση για λίγο.Το πρόβλημά μου είναι ότι δεν μπορώ να βλέπω πιο όμορφες γυναίκες από εμένανιώθω ζήλεια και λυπάμαι για μένα ή γυναίκες με δυναμισμό νιώθω φοβία.Να σημειώσω πως δεν έχω κάποιο πρόβλημα εμφάνισης όπως παραπανίσια κιλά ή κάτι άσχημο στο πρόσωπό μου.Βέβαια με τα μαλλιά μου έχω κάποια θέματα. Όπως και ναχει είναι πραγματικά ψυχοφθόρο αυτό που ζω και νιώθω μεγάλη αδικία που κάποιες γεννιούνται πιο όμορφες και έχουν παραπάνω επιτυχίες. Θα τα ξεπεράσω όλα αυτά;Ο ψυχολόγος ομαδικός θεραπευτής, Δημήτρης Κατσαρός απαντάΑγαπητή αναγνώστρια:

 

Οι ανασφάλειες όσον αφορά στην εικόνα μας έχουν να κάνουν με τη διαρκή σύγκριση στην οποία υποβάλλουμε τον εαυτό μας. Εδώ δεν θέλω να ενοχοποιήσω την έννοια της σύγκρισης εν γένει η οποία σε πολλές περιπτώσεις μας βοηθά να αξιολογήσουμε καταστάσεις που προτιμάμε. Όμως όταν η σύγκριση ξεκινά με κίνητρο την αποφυγή του πόνου ή της ματαίωσης τότε γίνεται ένας τύραννος που καταναλώνει τη ζωή μας και μας γεμίζει άγχος. Δείτε για παράδειγμα στην αφήγησή σας πως λέτε "δεν έχω πρόβλημα εμφάνισης, παραπανίσια κιλά ή άσχημο πρόσωπο". Αυτή η πρόταση είναι στην πραγματικότητα μια σύγκριση με μια υποθετική γυναίκα που έχει παραπανίσια κιλά ή άσχημο πρόσωπο. Και συγκρινόμενη μ'αυτήν την υποθετική γυναίκα βρίσκετε πως δεν είστε αυτή. Δεν είστε αυτό το υποθετικό παράδειγμα. Σύμφωνοι! Όμως τί είστε; Δεν δίνετε καμία πληροφορία για σας. Μιλάτε μόνο μέσω αρνητικών προτάσεων για το τι δεν είστε και αναρωτιέστε για το πως να γίνετε αυτό που θέλετε, δηλαδή επίσης κάτι που δεν είστε. Οι αρνητικές συγκρίσεις δημιουργούν ένα σκιώδες περίγραμμα γύρω απ' την παρουσία σας ώστε να δείξουν τι δεν είστε, μα δεν σας αφήνουν ποτέ να δείτε και να αξιολογήσετε πραγματικά αυτό που είστε. Προσπαθήστε να θυμηθείτε τι σας εμπνέει, τι σας κάνει να νιώθετε χαρά και δημιουργικότητα και συγκρίνετε τον εαυτό σας μ'αυτό. Όχι για να τον κατηγορήσετε, μα για να δημιουργήσετε τα βήματα που χρειάζεστε για να το πλησιάσετε όσο περισσότερο γίνεται.Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X