Αρχική / Υγεία / Ορθοπεδική / Πότε ο Πόνος στην Μέση Προέρχεται Από την Ιερολαγόνια Άρθρωση;
Πότε ο Πόνος στην Μέση Προέρχεται Από την Ιερολαγόνια Άρθρωση; thumbnail

Πότε ο Πόνος στην Μέση Προέρχεται Από την Ιερολαγόνια Άρθρωση;

Γενικά


Η ιερολαγόνια άρθρωση  βρίσκεται στην πύελο.  Συνδέει τα λαγόνια οστά (λεκάνη) με το  ιερό (χαμηλότερο μέρος της σπονδυλικής στήλης πάνω από τον κόκκυγα). Είναι απαραίτητη άρθρωση για την απορρόφηση των κραδασμών και  την ελάττωση των δυνάμεων πρόσκρουσης προς τη σπονδυλική στήλη, κατά το βάδισμα.


Τι είναι η βλάβη της ιερολαγόνιας άρθρωσης και δυσλειτουργία αυτής;


Όπως συμβαίνει και με όλα τα οστά και τις αρθρώσεις του σώματος, η ιερολαγόνια άρθρωση μπορεί να υποστεί εκφυλιστική ή τραυματική βλάβη ή δυσλειτουργία.  Ένας τραυματισμός στην περιοχή της ιερολαγόνιας άρθρωσης ή η εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει χαλάρωση των συνδέσμων της άρθρωσης και δυσλειτουργία αυτής. Τα  συμπτώματα μπορεί να είναι άμεσα εμφανή (οξεία κατάσταση) ή με την πάροδο του χρόνου (χρόνια κατάσταση).Όταν συμβαίνει αυτό, οι άνθρωποι μπορούν να αισθάνονται πόνο στη μέση, με αντανάκλαση προς τους γλουτούς και την έξω επιφάνεια των μηρών μέχρι τα γόνατα.  Ο πόνος είναι εντονότερος με το κάθισμα, την ανύψωση βάρους, το τρέξιμο, το περπάτημα, ή ακόμα και στον ύπνο . Η ιερολαγόνια άρθρωση είναι μια υποτιμημένη αιτία πόνου της μέσης που συνήθως ξεφεύγει της διάγνωσης. Υπολογίζεται ότι περίπου ένα 15-25% των ασθενών με οσφυαλγία, στην πραγματικότητα υποφέρουν από βλάβη ή δυσλειτουργία της ιερολαγόνιας άρθρωσης.Ασθενείς με αυξημένη πιθανότητα να υποφέρουν από πόνο της ιερολαγόνιας άρθρωσης


- Ασθενείς που έχουν υποστεί στο παρελθόν κάταγμα ή τραυματισμό της ιερολαγόνιας άρθρωσης.


- Εάν η κίνηση της λεκάνης είναι ασύμμετρη λόγω ανισότητας του μήκους των κάτω άκρων εκ γενετής ή λόγω σοβαρής σκολίωσης της σπονδυλικής στήλης, αυτό προκαλεί άνιση φόρτιση    των ιερολαγόνιων αρθρώσεων και δυσλειτουργία με πόνο, συνήθως της μιας από αυτές.


- Πόνος στις ιερολαγόνιες αρθρώσεις παρατηρείται συχνά μετά από επέμβαση σπονδυλοδεσίας στην σπονδυλική στήλη λόγω μεταβολής της μηχανικής αυτής.


- Ασθενείς με ανισότητα στην μυϊκή ισχύ των κάτω άκρων μπορεί επίσης να εμφανίσουν πόνο της ιερολαγόνιας άρθρωσης.


- Οι γυναίκες επίσης συχνότερα εμφανίζουν δυσλειτουργία της ιερολαγόνιας άρθρωσης με πόνο στη μέση, λόγω χαλάρωσης των συνδέσμων που υποστηρίζουν την άρθρωση.


Διάγνωση


Ο πόνος της ιερολαγόνιας άρθρωσης μπορεί να μιμείται ή και να συνυπάρχει με τον πόνο της εκφύλισης του μεσοσπονδύλιου δίσκου, της εκφύλισης των ζυγοαποφυσιακών αρθρώσεων, τη σπονδυλική στένωση ή και τη ριζίτιδα από κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου στη μέση. Συχνά διαφεύγει της διάγνωσης μια και τις περισσότερες φορές η διάγνωσή τίθεται μόνον από τα ευρήματα της μαγνητικής τομογραφίας, η οποία στις περισσότερες των περιπτώσεων εμφανίζει ευρήματα που πιθανόν να δικαιολογούσαν πόνο, προερχόμενο από εκφυλιστικές βλάβες της σπονδυλικής στήλης. Στην πραγματικότητα όμως η μαγνητική τομογραφία είναι απλά μια εικόνα και δεν είναι απαραίτητο οι βλάβες που εμφανίζονται στην εικόνα, να είναι και αυτές που προκαλούν τα κλινικά συμπτώματα του ασθενούς. Άλλωστε σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ασυμπτωματικών ασθενών, η μαγνητική τομογραφία εμφανίζει πολλαπλά παθολογικά ευρήματα.


Η διάγνωση της ιερολαγόνιας βλάβης ή δυσλειτουργίας ως αιτία πόνου της μέσης τίθεται κατόπιν κλινικής εξέτασης, υποψίας και απόδειξης αυτής με εφαρμογή ενδοαρθρικής έγχυσης τοπικού αναισθητικού εντός της άρθρωσης, με ακτινοσκοπική καθοδήγηση. Σε περίπτωση θετικής διάγνωσης, ο ασθενής θα διαπιστώσει άμεσα σημαντική ή και πλήρη ανακούφιση από τον πόνο από τον οποίο υποφέρει.


Γράφει ο Παπαδόπουλος Δημήτριος MD,FIPP – Επεμβατικός Ιατρός Χρόνιου Πόνου και Σπονδυλικής Στήλης
  • Fellow of Interventional Pain Practice

  • Πανεπιστημιακός Υπότροφος Ιατρικής Σχολής Αθηνών

  • Διευθυντής Ιατρείου Διάγνωσης και Θεραπείας Πόνου, Ευρωκλινική Αθηνών

  • Ιδρυτής και Επιστημονικός Υπεύθυνος www.e-algos.com Pain Porta


ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ


Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος γεννήθηκε στις 15/8/1966 και είναι ιατρός, απόφοιτος της Ιατρικής σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 2000-2005 ειδικεύθηκε ως Αναισθησιολόγος στο Γενικό νοσοκομείο Παπανικολάου, Θεσσαλονίκης.


Εκπαιδεύθηκε σε εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού (Η.Π.Α, ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ) στην ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΟΝΟΥ, την περιοχική αναισθησία και τους περιφερικούς αποκλεισμούς νεύρων με νευροδιεγέρτη και ασχολείται αποκλειστικά και μόνον με την αντιμετώπιση του υποξύ και χρόνιου πόνου.


Ίδρυσε το πρώτο ιατρείο Επεμβατικής Διαχείρισης Πόνου, στον Ιδιωτικό τομέα της Ελλάδας, το 2006, στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, από όπου αποχώρησε το Φεβρουάριο του 2012, έχοντας αντιμετωπίσει αποτελεσματικά εκατοντάδες, ποικίλα περιστατικά, με σύγχρονες και πρωτοποριακές, διεθνώς αναγνωρισμένες, θεραπευτικές τεχνικές.


Τον Ιούνιο του 2012 ίδρυσε το Κέντρο Επεμβατικής Θεραπείας Πόνου του ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, με έδρα στις κλινικές ΒΙΟΚΛΙΝΙΚΗ, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη από όπου αποχώρησε το 2014.


Τον Ιούνιο του 2014 ιδρύει στην Ευρωκλινική Αθηνών το Ιατρείο Διάγνωσης και Επεμβατικής Θεραπείας Πόνου.


 


ΤΙΤΛΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ:  • FIPP (FELLOW OF INTERVENTIONAL PAIN PRACTICE) που απέκτησε μετά από εξετάσεις στις Η.Π.Α. Ο συγκεκριμένος τίτλος αποτελεί την κορυφαία παγκόσμια, διαπίστευση στην επεμβατική διαχείριση του πόνου.

  • Πανεπιστημιακός Υπότροφος Ιατρικής Σχολής Αθηνών, του νοσοκομείου Αττικόν – Αθήνα, με γνωστικό αντικείμενο την επεμβατική αλγολογία

  • Διευθυντής του Ιατρείου Διάγνωσης και Επεμβατικής Θεραπείας Πόνου, Ευρωκλινική Αθηνών

  • Ιδρυτής, Συγγραφέας και επιστημονικός υπεύθυνος της Διαδικτυακής Πύλης Πόνου και Παθήσεων Σπονδυλικής Στήλης www.e-algos.com με παγκόσμια επισκεψιμότητα.

  • Είναι μέλος της WIP (ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΟΝΟΥ)

  • Συνεργάζεται με τα πλέον κορυφαία και εξειδικευμένα κέντρα πόνου του εξωτερικού και συμμετέχει ενεργά σε διεθνείς συναντήσεις και εκπαιδευτικά σεμινάρια ως εκπαιδευτής.


 


Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος στο παρελθόν από το 1985-2000 υπήρξε καλαθοσφαιριστής του ΗΡΑΚΛΗ, της ΑΕΚ και της ΕΘΝΙΚΗΣ ομάδας και φέρει εθνικούς και διεθνείς τίτλους και διακρίσεις.


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X