Αρχική / Διατροφή / Δίαιτα / Μπορούν τα παιδιά να κάνουν δίαιτα;
Μπορούν τα παιδιά να κάνουν δίαιτα; thumbnail

Μυρτώ, 11 ετών

Μπορούν τα παιδιά να κάνουν δίαιτα;

ΕΡΩΤΗΜΑ
Γεια σας. Είμαι 11 χρονών και έχω ύψος 1,65 και 52 κιλα. Μπορείτε να μου δώσετε μερικές συμβουλές για να χάσω 6 κιλά ακόμα;


Στο ερώτημα απάντησε η Εκάβη Γεωργουσοπούλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος


ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Καλησπέρα, λόγω του πολύ νεαρού της ηλικίας σου που υποδηλώνει ακόμα φάση ανάπτυξης, το βάρος σου είναι πολύ χαμηλό ώστε να δικαιολογεί μεγαλύτερη απώλεια βάρους. Εάν θεωρείς ότι το σώμα σου δε σε ικανοποιεί, θα σου πρότεινα να το συζητήσεις πιο αναλυτικά με τους γονείς σου, ή κάποιο άλλο άτομο εμπιστοσύνης σου, γιατί δεν είναι το βάρος σου αυτό το οποίο ευθύνεται. Λάβε υπόψη σου πως το πολύ χαμηλό βάρος σε αυτή την ηλικία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία σου.


Με εκτίμηση, 


Εκάβη Γεωργουσοπούλου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Msc στη Βιοστατιστική, Msc στην κλινική διατροφή, υποψήφια Διδάκτωρ του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, υπεύθυνη διδασκαλίας μαθημάτων στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.


 


 


 


Μπορεί το παιδί να κάνει δίαιτα;
Καταρχάς, για να δείτε αν το παιδί χρειάζεται να χάσει βάρος ή όχι, θα πρέπει ο παιδίατρος ή ο διαιτολόγος να εκτιμήσουν τη θέση του στις καμπύλες ανάπτυξης. Στην περίπτωση που είναι υπέρβαρο, τότε έχετε υπόψιν σας ότι είναι δύσκολο για τα παιδιά να κάνουν δίαιτα, με την αυστηρή έννοια του όρου. Φυσικά και αν κριθεί απαραίτητο, ένας πτυχιούχος διαιτολόγος θα μπορούσε να καταρτίσει ένα ενδεικτικό πλάνο διατροφής με βάση το βάρος, το ύψος, την ηλικία και τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας. Συνήθως όμως τα παιδιά ακολουθούν ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές, οδηγίες και συμβουλές.

Η προσπάθεια άλλωστε για την υιοθέτηση μίας σωστής διατροφικής συμπεριφοράς, αποτελεί από τα πρώτα και ουσιαστικότερα βήματα που γίνονται για τη μείωση του σωματικού τους βάρους.

Πέρα όμως από τη διατροφή, ιδιαίτερα σημαντική είναι και η ένταξη της σωματικής δραστηριότητας στην καθημερινότητα των παιδιών. Όλα τα παιδιά άνω των 2 ετών συστήνεται να έχουν τουλάχιστον 60 λεπτά μέτριας προς έντονης έντασης σωματική δραστηριότητα καθημερινά. Παράλληλα, οι συστάσεις αναφέρονται και στις ώρες τηλεθέασης (τηλεόραση, υπολογιστής για ψυχαγωγία, βιντεοπαιχνίδια), όπου η επιτρεπόμενη ώρα παρακολούθησης είναι μέχρι 2 ώρες την ημέρα, ενώ τα παιδιά κάτω των 2 ετών συστήνεται να μην παρακολουθούν καθόλου τηλεόραση.


Παροτρύνετε λοιπόν το παιδί σας να συμμετέχει σε ποικίλες δραστηριότητες, κατάλληλες για την ηλικία του. Φροντίστε επίσης η άσκηση να αποτελεί μία ευχάριστη και διασκεδαστική ενασχόληση, ώστε να διατηρείται αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών και να επιθυμούν να την επαναλάβουν!
(http://www.boro.gr/77766/mporei-ena-paidi-na-kanei-diaita)


 


 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X