Στιγμές Ιστορίας: Τέταρτος αντίπαλος από το Ρέθυμνο

Ένα ακόμα αφιέρωμα ετοίμασε η επίσημη ιστοσελίδα της ΑΕΚ ενόψει του αυριανού αγώνα στο ΟΑΚΑ με αντίπαλο την Επισκοπή. Η κρητική ομάδα είναι η τέταρτη που εδρεύει στο Ρέθυμνο και θα αντιμετωπίσει ο “δικέφαλος”. Αναλυτικά:

Η ομάδα που επισκέπτεται αύριο το ΟΑΚΑ, η Επισκοπή, δεν έχει βρεθεί άλλη φορά αντιμέτωπη με την ΑΕΚ. Και πώς να έχει βρεθεί, αφού οι δύο ομάδες ανήκαν παραδοσιακά σε δύο εντελώς διαφορετικούς κόσμους. Είναι και αυτή άλλη μία από τις… νέες γνωριμίες που έχει κάνει η ΑΕΚ σε αυτή τη διετία της αναμονής μέχρι την επάνοδο στα σαλόνια του ποδοσφαίρου.

Γενικά ο νομός Ρεθύμνου δεν ήταν συνήθης προορισμός για την ΑΕΚ, αφού οι ομάδες του δεν είχαν φτάσει ποτέ στη μεγάλη κατηγορία. Κι όμως, η Επισκοπή είναι η τέταρτη αντίπαλος από τη συγκεκριμένη γωνιά της Κρήτης που θα βρει μπροστά της η «Ενωση», μετά τον Κεραυνό Ρεθύμνου, την Ενωση Ατρομήτου Ρεθυμνιακού και τον Ερμή Ζωνιανών.

Η πρώτη επαφή της ΑΕΚ με το ρεθυμνιακό ποδόσφαιρο σε επίσημο αγώνα ήταν για το Κύπελλο Ελλάδας. Στις 20 Ιανουαρίου 1952 νίκησε 6-0 τον Κεραυνό στο Ρέθυμνο με τρία γκολ του Γιάννη Κανάκη, δύο του Ηλία Παπαγεωργίου και ένα (από τα τελευταία της μεγάλης καριέρας) του Κλεάνθη Μαρόπουλου.

Σχεδόν σαράντα χρόνια μετά, στις 11/9/1991 και πάλι για το Κύπελλο, η ΑΕΚ βρέθηκε ξανά στο Ρέθυμνο για έναν αγώνα που έκρυβε κινδύνους, αλλά διεκπεραιώθηκε επιτυχώς. Στον τελευταίο ιστορικά αγώνα που η ΑΕΚ έπαιξε σε ξερό γήπεδο (ακόμα επιτρεπόταν σε ομάδες Γ’ Εθνικής) αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 με την Ενωση Ατρομήτου Ρεθυνιακού (ΕΑΡ) και προκρίθηκε από τον όμιλο της α΄φάσης του Κυπέλλου. Με ήττα θα έμενε έξω και βρέθηκε μάλιστα να χάνει 1-0 με εκτέλεση πέναλτι του πρώην παίκτη της Δημήτρη Πήττα στο 35′. Ο Γιώργος Κούτουλας ισοφάρισε με κεφαλιά στο 39′ και η ΑΕΚ πέρασε.

Τελευταία επαφή με το ρεθυμνιακό ποδόσφαιρο ήταν οι δύο περσινοί αγώνες με τον Ερμή Ζωνιανών για τη Football League 2. Δύο νίκες για την ΑΕΚ με 3-0 στο ΟΑΚΑ (Πόποβιτς, Ανάκογλου και Τσεβάς τα γκολ) και 2-0 στο ΔΑΚ Γάλλου, με σκόρερ τον Ράμα.

Σχετικά άρθρα