Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Yπερψηφίστηκε ο προυπολογισμός-Επιχείρηση γοητεία των ανεξαρτήτων βουλευτών
Yπερψηφίστηκε ο προυπολογισμός-Επιχείρηση γοητεία των ανεξαρτήτων βουλευτών thumbnail

Yπερψηφίστηκε ο προυπολογισμός-Επιχείρηση γοητεία των ανεξαρτήτων βουλευτών

Η ψήφος της πρώην βουλευτού της ΔΗΜΑΡ Κατερίνας Μάρκου υπέρ του προϋπολογισμού ήταν το μοναδικό «κέρδος» για τη δικομματική κυβέρνηση από την πενθήμερη διαδικασία της βουλής που κατέληξε σε ένα μπρα ντε φερ Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα με φόντο την προεδρική εκλογή και τη στόχευση για τους 180 βουλευτές. 

Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός

Οι δυο πολιτικοί αρχηγοί με τις ομιλίες τους κατέστησαν σαφές ότι ο σχεδιασμός τους αφορά το μαγικό αριθμό των 180 ή των 121 αντίστοιχα που οδηγεί σε εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ή πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
 
Ο Αντώνης Σαμαράς δεν «έδειξε» με σαφήνεια χρονοδιάγραμμα για την προεδρική εκλογή – ενώ ο Αλέξης Τσίπρας κλείνοντας την ομιλία του ανέβασε τον πήχη καλώντας τον Πρωθυπουργό να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές εάν ο προϋπολογισμός συγκεντρώσει λιγότερα από 180 «ναι». 

Τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και ο κ. Τσίπρας επιχείρησαν να «γοητεύσουν» τους ανεξάρτητους βουλευτές με στόχο την ψήφο τους για την προεδρική εκλογή. Ο Αντώνης Σαμαράς υποσχόμενος σταθερότητα, έξοδο από το μνημόνιο και επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη και σε πλεονασματικούς προϋπολογισμούς.
 
Εξόφθαλμη ήταν η προσπάθεια του Πρωθυπουργού να πείσει τους βουλευτές ότι η παράταση του προγράμματος σημαίνει ασφάλεια για την Ελλάδα στις αγορές και όχι μνημόνιο ή νέα μέτρα ενώ για μια ακόμη φορά επιχείρησε να «ξυπνήσει» τα ανακλαστικά του φόβου και του άγνωστου που δημιουργούν οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία και τον κίνδυνο της χρεοκοπίας: 

Η ομιλία του Πρωθυπουργού για τον προυπολογισμό 

Προϋπολογισμός, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αναθεώρηση Συντάγματος ήταν τα τρία βήματα που περιέγραψε ως στρατηγική του ο κ. Σαμαράς εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η παρούσα βουλή θα εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 


Real.gr Σαμαράς από realmedialive 

Στον αντίποδα ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να πείσει τους βουλευτές ότι η παράταση του βιου της κυβέρνησης θα δυσκολέψει όχι μόνο την κατάσταση της οικονομίας αλλά και τα περιθώρια διαπραγμάτευσης που θα έχει η επόμενη κυβέρνηση. Επέμεινε, εμμέσως, στη θεωρία περί πολιτικής αποστασίας λέγοντας ότι δεν φθάνουν ούτε όλοι οι ανεξάρτητοι βουλευτές ώστε να εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας ενώ επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει καμία συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές. 

Το κλείσιμο της διαδικασίας δεν είχε την ένταση παλαιότερων συζητήσεων στη βουλή επί του προϋπολογισμού. Ωστόσο κάποιες από τις αναφορές – για παράδειγμα ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε ευθέως τον Αλέξη Τσίπρα ότι υπονομεύει την προσπάθεια της χώρας χαρακτηρίζοντάς τον ως το «ατύχημα που δεν θα συμβεί στη χώρα» ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό είπε ότι είχε πρωταγωνιστήσει σε εποχές αποστασίας – ωστόσο επαναβεβαιώθηκε πως δεν υπάρχει κανένα σημείο πάνω στο οποίο τα δυο κόμματα μπορούν να συζητήσουν και να συμφωνήσουν για την επόμενη μέρα της χώρας. 

Η ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τον προϋπολογισμό 

Κορυφαίο παράδειγμα το ζήτημα του χρέους: Όπου ο κ. Σαμαράς υποστήριξε πως μόνον οι αγορές μπορεί να πουν αν είναι ή όχι βιώσιμο -κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα ότι στέλνει λάθος μηνύματα προς τις αγορές – ενώ ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει βάλει κάτω από το χαλί το συγκεκριμένο θέμα αποφεύγοντας να το βάλει στην όποια διαπραγμάτευση κάνει με τους εταίρους και δανειστές. 


Τσίπρας από realmedialive 
Real.gr 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X