Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Κρίνεται η παράταση και η επιστροφή της τρόικας
Κρίνεται η παράταση και η επιστροφή της τρόικας  thumbnail

Κρίνεται η παράταση και η επιστροφή της τρόικας

Η παράταση του χρηματοδοτικού σκέλους του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος για έναν ή έξι μήνες κρίνεται από την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα μέσα στην εβδομάδα και την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο προσωπικού μεταξύ των μελών της και των ελληνικών αρχών. 

Αυτό είναι το βασικό σημείο συζήτησης σε σχέση με την πρόοδο της 5ης αξιολόγησης που θα πέσει στο τραπέζι του Εurogroup σήμερα στις Βρυξέλλες. Οι ελληνικές αρχές έχουν να διαλέξουν ανάμεσα στη γρήγορη εκπλήρωση των προαπαιτούμενων που θα οδηγήσει σε παράταση ενός μόνο μήνα και στην αργή, μακρά και επίπονη διαδικασία της παράτασης, διαπραγμάτευσης και νομοθέτησης για ένα εξάμηνο. 

Είτε στην μια, είτε στην άλλη περίπτωση πάντως οι ελληνικές αρχές οφείλουν να ενημερώσουν το Εurogroup για το ποιες είναι οι προθέσεις τους. Αν τους επηρεάζει το πολιτικό σκηνικό, αν τους επηρεάζει η διαδικασία της προεδρικής εκλογής και αν και κατά πόσο τα μέτρα που προτείνει η τρόικα περνάνε από το κοινοβούλιο. 

Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών αμέσως μετά την υπερψήφιση του προϋπολογισμού σε δηλώσεις του έκανε λόγο για μικρή σε διάρκεια παράταση και όχι 6μηνη. 


Χαρδουβελης από realmedialive 

Η εκτίμηση της κατάστασης επαφίεται αρχικά στην ελληνική πλευρά η οποία πρέπει και τυπικά να καταθέσει το αίτημα. Ωστόσο οι εταίροι έχουν και αυτοί με τη σειρά τους λόγο ως προς το τι είναι ρεαλιστικό και τι όχι. Αν για παράδειγμα η τρόικα δεν μπορεί να κατέβει, τότε ένας μήνας δεν είναι σενάριο που θα εγκριθεί. 

Αντίστοιχα και καθώς όλα τα σχετικά νομικά έγγραφα πρέπει να περάσουν από τα κοινοβούλια των εταίρων και να ψηφιστούν ως το βράδυ της 19ης Δεκεμβρίου η "απόφαση" πρέπει να μπει σε χαρτί ως τις 14 Δεκεμβρίου. 

Ο Τόμας Βίζερ, επικεφαλής του Euro Working Group, του σώματος που προετοιμάζει το Eurogroup είναι σαφέστατος στην συνέντευξη που παραχώρησε στη Realnews σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα και τις δυνατότητες αποφάσεων. 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Τ.ΒΙΖΕΡReal.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X