Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Η Κατερίνα Κοσκινά είναι η νέα διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
Η Κατερίνα Κοσκινά είναι η νέα διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης thumbnail

Η Κατερίνα Κοσκινά είναι η νέα διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Η Κατερίνα Κοσκινά είναι η νέα διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κωνσταντίνου Τασούλα. Αναμενόμενες οι αλλαγές, αφού στις 6 Νοεμβρίου ο υπουργός ζήτησε την παραίτηση σύσσωμου του διοικητικού συμβουλίου αλλά και της διευθύντριας Άννας Καφέτση.


Η τοποθέτηση της Κατερίνας Κοσκινά ως νέα διευθύντρια του ΕΜΣΤ ανακοινώθηκε την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου, λίγες ημέρες μετά τη δημοσίευση και της υπόλοιπης σύνθεσης του νέου διοικητικού συμβουλίου του Μουσείου. Στο νέο Δ.Σ. τοποθετήθηκε πρόεδρος ο αρχιτέκτων-μηχανικός Γεώργιος Παπαναστασίου, αντιπρόεδρος ο αναπληρωτής καθηγητής της ΑΣΚΤ, Άγγελος Αντωνόπουλος. Ανάμεσα στα μέλη είναι η ιστορικός τέχνης Ολγα Μεντζαφού – Πολύζου, με πολυετή θητεία στην Εθνική Πινακοθήκη, ως διευθύντρια των συλλογών και μουσειολογικού προγραμματισμού ενώ παράλληλα είναι επιστημονική συνεργάτις της Πινακοθήκης Αβέρωφ. Επίσης είναι η Έφη Στρούζα, ιστορικός τέχνης, με βιογραφικό σε εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ανάμεσα στα μέλη βρίσκουμε δύο δικηγόρους, τη Βικτωρία Ευθυμιάδου, που επίσης συμμετείχε σε παλαιότερα Δ.Σ. Ακόμα τον οικονομολόγο Γιώργο Ξηρουχάκη, τον Ιωάννη Κυνηγόπουλο και την επιμελήτρια πολιτιστικών ιδρυμάτων, Ανθεια Κώτση. Τέλος, συμμετέχει ως εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών, ο γλύπτης Μιχάλης Παπαδάκης.


Η Κατερίνα Κοσκινά τοποθετήθηκε νέα διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, όπως ανακοίνωσε επίσημα την Τετάρτη το Υπουργείο Πολιτισμού.


Στο νέο Δ.Σ. τοποθετήθηκε πρόεδρος ο αρχιτέκτων-μηχανικός Γεώργιος Παπαναστασίου, αντιπρόεδρος ο αναπληρωτής καθηγητής της ΑΣΚΤ, Αγγελος Αντωνόπουλος, (ο οποίος χρημάτισε μέλος και στο προηγούμενο Δ.Σ.). Ανάμεσα στα μέλη είναι η ιστορικός τέχνης Ολγα Μεντζαφού – Πολύζου, με πολυετή θητεία στην Εθνική Πινακοθήκη, ως διευθύντρια των συλλογών και μουσειολογικού προγραμματισμού. Παράλληλα είναι επιστημονική συνεργάτις της Πινακοθήκης Αβέρωφ. Επίσης είναι η Εφη Στρούζα, ιστορικός τέχνης, με πλουσιότατο βιογραφικό σε εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.


Ανάμεσα στα μέλη βρίσκουμε δύο δικηγόρους, τη Βικτωρία Ευθυμιάδου (επίσης συμμετείχε σε παλαιότερα Δ.Σ.) και τον Γιώργο Ξηρουχάκη, έναν οικονομολόγο, τον Ιωάννη Κυνηγόπουλο και την επιμελήτρια πολιτιστικών ιδρυμάτων, Ανθεια Κώτση. Επίσης συμμετέχει ως εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών, ο γλύπτης Μιχάλης Παπαδάκης.


 


Λίγα λόγια για την Κατερίνα Κοσκινά
Η νέα διευθύντρια είναι ιστορικός τέχνης και μουσειολόγος, πρόεδρος του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και καλλιτεχνική διευθύντρια της Μπιενάλε Θεσσαλονίκης, ενώ από το 1992 είναι καλλιτεχνική διευθύντρια του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου. Σπούδασε γαλλική φιλολογία στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια ιστορία τέχνης, αρχαιολογία και φιλοσοφία της τέχνης στη Σορβόννη, στο Παρίσι. Τελειοποίησε τις σπουδές της στη Σχολή του Λούβρου, όπου σπούδασε μουσειολογία. Έχει επιμεληθεί πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις τέχνης και διετέλεσε Εθνική Επίτροπος της 23ης Μπιενάλε του Σάο Πάολο το 1996 και της 51ης Μπιενάλε της Βενετίας το 2005. Επίσης, έχει συγγράψει κείμενα σε βιβλία και καταλόγους εκθέσεων, καθώς και άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά τέχνης.


elculture.gr


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X