Καθυστερεί η ψήφιση του αθλητικού νόμου

Παράταση παίρνει η ψήφιση του νέου αθλητικού νόμου ύστερα από τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Έπειτα από αίτημα του ΠΑΣΟΚ ο νόμος θα μείνει υπό διαβούλευση για 10 μέρες επιπλέον κάτι που σημαίνει ότι ενώ αρχικά θα έμενε υπό διαβούλευση έως τις 10/12, τώρα θα μείνει ως τις 20/12.

Η πιο βασική αιτία όμως είναι η ανακοίνωση της Κυβέρνησης περί εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας νωρίτερα απ’ ότι αναμενόταν και με την πρώτη από τις τρεις ψηφοφορίες να γίνεται στις 17/12 ή δεύτερη στις 22/12 και η τρίτη στις 27/12. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή ο νόμος θα καθυστερήσει, ενώ εάν δεν εκλεγεί θα «παγώσει», καθώς η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές.

Για τον νέο αθλητικό νόμο μίλησε ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Ανδριανός, ο οποίος πέταξε το γάντι στην ΕΠΟ, λέγοντας ότι αν δεν θέλει να υπαχθεί στις αλλαγές που προβλέπονται στο νόμο, τότε μπορεί να τις κάνει η ίδια στο καταστατικό της.

Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Ανδριανός: «Το αυτοδιοίκητο είναι, για να το πω ξεκάθαρα, απλώς και μόνο μια πρόφαση. Δεν γίνεται από την μία να καλείται η πολιτεία να παρέμβει, κι όταν η πολιτεία παρεμβαίνει, οι ίδιοι αυτοί που την κάλεσαν να φέρνουν προσκόμματα. Άλλωστε καμία από τις προβλέψεις του νέου νόμου δεν δίνει τάχα στο κράτος έλεγχο επί της διοίκησης της ΕΠΟ . Αντιθέτως, ανοίγει η εκλογική διαδικασία, με 5000 εκλέκτορες αντί για τους σημερινούς 50, και διασφαλίζεται ότι κανείς δεν θα μπορεί πλέον να ισχυριστεί ότι η διαιτησία επηρεάζεται από τον οποιονδήποτε.

Και να τονίσω εδώ πως οι προβλέψεις του νόμου είναι καθαυτές συμβατές με τους κανονισμούς της FIFA και της UEFA καθώς υπάρχουν εθνικές ομοσπονδίες μέλη της FIFA και της UEFA όπου αυτά ισχύουν χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Αν υπάρχει άλλωστε αμφιβολία, ο ίδιος ο νόμος δίνει τη δυνατότητα προσφυγής στο ανώτατο αθλητικό δικαστήριο στη Γενεύη, το CAS.

Αν το θέμα λοιπόν της ΕΠΟ και των διεθνών ομοσπονδιών είναι το ποιος θα φέρει αυτές τις αλλαγές, αν το πρόβλημά τους είναι να μην νομοθετήσει το κράτος για την ΕΠΟ, τότε ιδού πεδίο δόξης λαμπρό: να φέρουν τις αλλαγές αυτές οι ίδιοι, πριν ψηφιστεί ο νόμος, αλλάζοντας οικειοθελώς το καταστατικό της ΕΠΟ.

Διαφορετικά οφείλουν να εξηγήσουν, πρώτα και κύρια στον ελληνικό φίλαθλο κόσμο, γιατί επιμένουν στην διατήρηση της σημερινής κατάστασης που έχει οδηγήσει σε πλήρη απαξίωση το λαοφιλέστερο των αθλημάτων».

Σχετικά άρθρα