Αρχική / Υγεία / Παθολογία / Διάγνωση και τεστ για τις λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο
Διάγνωση και τεστ για τις λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο thumbnail

Διάγνωση και τεστ για τις λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΕΠΤΟΚΟΚΚΙΚΗΣ ΦΑΡΥΓΓΟΑΜΥΓΔΑΛΙΤΙΔΑΣ


Γράφει ο Αναστάσιος Σπαντιδέας MD, PhD, FCCP, Παθολόγος – Κλινικός φαρμακολόγος


Oι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο είναι πολύ συχνές και μπορούν να εκδηλωθούν με διάφορες μορφές. Η στρεπτοκοκκική φαρυγγοαμυγδαλίτιδα αποτελεί μία από τις πιο συχνές λοιμώξεις που προσβάλλει κυρίως την παιδική και εφηβική ηλικία. Εμφανίζεται, κυρίως προς το τέλος του χειμώνα και την αρχή της άνοιξης.


O β- αιμολυτικός στρεπτόκοκκος της ομάδος Α (group A beta-hemolytic streptococcus) είναι το πιο κοινό αίτιο φαρυγγοαμυγαλίτιδας βακτηριακής αιτιολογίας.


Η μετάδοση της γίνεται κυρίως με την επαφή των χεριών, με τις ρινικές εκκρίσεις και όχι τόσο με τη στοματική επαφή. Ο χρόνος επώασης είναι 24-72 ώρες.


Τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται η φαρυγγοαμυγδαλίτιδα είναι: Έντονος πόνος στο λαιμό και ιδιαίτερα στην κατάποση, πυρετός συνήθως ψηλός (θερμοκρασία >38οC), διάχυτος πονοκέφαλος, διόγκωση των αδένων του τραχήλου (λεμφαδένες του λαιμού), πόνος στην κοιλιά, ναυτία και  εμετός.


Κατά  την κλινική εξέταση βρίσκονται διογκωμένες και κατακόκκινες αμυγδαλές επικαλυμμένες με πύον, και κόκκινα στίγματα στο φάρυγγα και στην υπερώα.


Διάγνωση της στρεπτοκοκκικής φαρυγγοαμυγδαλίτιδας


Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η κλινική εικόνα και η εξέταση οδηγούν στη διάγνωση. Επειδή όμως φαρυγγοαμυγδαλίτιδα μπορούν να προκαλέσουν και πολλοί άλλοι μικροοργανισμοί (κυρίως ιοί) για να επιβεβαιώσουμε κατά πόσο αυτή οφείλεται στο στρεπτόκοκκο  υπάρχουν τρεις εξετάσεις με τις οποίες μπορούμε με βεβαιότητα να διαγνώσουμε ή να αποκλείσουμε τη στρεπτοκοκκική της αιτιολογία. Αυτές είναι:


Ο  τίτλος ASTO.  Ο τίτλος αντιστρεπτολυσίνης είναι μια εξέταση με την οποία ανιχνεύουμε ειδικά αντισώματα στο αίμα που παράγονται όταν ένα άτομο  νοσήσει από στρεπτόκοκκο. Θετικός θεωρείτε ο ΑSTO όταν οι τιμές του είναι πάνω από 200. Το μειονέκτημα της εξέτασης είναι ότι θετικοί τίτλοι αντιστρεπτολυσίνης ανιχνεύονται 1-3 εβδομάδες μετά τη λοίμωξη με αποτέλεσμα αν επειγόμαστε να γνωρίζουμε αν η λοίμωξη είναι στρεπτοκοκκική για να χορηγήσουμε ή όχι αντιβίωση να μην μας βοηθάει η εξέταση αυτή. Οι υψηλότερες τιμές του ASTOεμφανίζονται 3-6 εβδομάδες μετά τη λοίμωξη.


Επί απουσίας επιπλοκών ή επαναλοίμωξης ο τίτλος της αντιστρεπτολυσίνης επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα εντός 6-12 μηνών. Επειδή λοιπόν ένας αυξημένος τίτλος ASTO κάνει μεγάλο χρονικό διάστημα να πέσει στα  φυσιολογικά επίπεδα είναι δυνατόν μια αυξημένη τιμή που βρήκαμε να μην οφείλεται στην παρούσα λοίμωξη αλλά σε κάποια άλλη που προηγήθηκε και απλώς ο τίτλος ASTO δεν πρόλαβε να επανέλθει στα φυσιολογικά του επίπεδα.  Γι΄ αυτό σε αυτές τις περιπτώσεις επαναλαμβάνουμε την εξέταση μετά από μια εβδομάδα και αν βρούμε ότι οι τιμές αυξάνονται τότε μπορούμε να πούμε ότι ο αυξημένος τίτλος ASTO που βρήκαμε οφείλεται σε πρόσφατη λοίμωξη που βρίσκεται σε εξέλιξη


Η καλλιέργεια του φαρυγγικού επιχρίσματος. Θεωρείται η ειδικότερη εξέταση για τη διάγνωση μιας μικροβιακής λοίμωξης μια και μας δίνει ακριβώς το είδος του μικροβίου που προκάλεσε αυτή.  Η καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος δίνει αποτέλεσμα μετά από 48 ώρες.


Το Strep test. Το Strep test, είναι γρήγορο τεστ, που δίνει το αποτέλεσμα μέσα σε λίγα λεπτά ενώ η καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος δίνει αποτέλεσμα μετά από 2-3 ημέρες. Για το Strep test όπως και για την καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος λαμβάνεται δείγμα από το φάρυγγα του ασθενούς και ελέγχεται η ύπαρξη ή όχι η ύπαρξη στρεπτοκοκκικών αντιγόνων.  Το Strep test έχει πολύ υψηλή ειδικότητα που φθάνει το 95% και για μερικούς το 100%.


Πρέπει να γνωρίζουμε ότι σε ένα ποσοστό 5-20% των ατόμων φέρουν το στρεπτόκοκκο στο φάρυγγά τους χωρίς να συνοδεύεται υποχρεωτικά από κάποια ενεργό λοίμωξη (ασυμπτωματικοί φορείς του στρεπτόκοκκου) γεγονός που μειώνει την ευαισθησία της εξέτασης στο 65% – 80%. Παρ΄ όλα αυτά όταν υπάρχουν συμπτώματα φαρυγγοαμυγδαλίτιδας και το Strep test είναι θετικό τότε επιβάλλεται η έναρξη της κατάλληλης αντιβίωσης για την εκρίζωση του στρεπτόκοκκου από τον φάρυγγα. 


.


 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X