Αρχική / Ψυχολογία / Αυτογνωσία / Κακές φιλίες: Πότε πρέπει να ξεκόβεις από άτομα που δε σου κάνουν;
Κακές φιλίες: Πότε πρέπει να ξεκόβεις από άτομα που δε σου κάνουν;  thumbnail

Aναστασία, 26 ετών

Κακές φιλίες: Πότε πρέπει να ξεκόβεις από άτομα που δε σου κάνουν;

Aναγνώστριά μας ρωτά: 


Καλησπέρα σας!Πώς μπορεί κανείς να ξεκόψει από κοινωνικές επαφές που δεν του δίνουν τίποτα; Γιατί φοβόμαστε να δηλώσουμε ξεκάθαρα κάτι που γνωρίζουμε εδώ και καιρό τόσο εμείς όσο κ η άλλη πλευρά;


Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχοθεραπευτής, Δημήτρης Κατσαρός Αγαπητή αναγνώστρια:

 

Το να ξεκόψει κανείς από κοινωνικές επαφές που δεν του προσφέρουν τίποτα είναι απλούστατο. Απλά δεν κάνει παρέα μαζί τους. Το να ελέγξει όμως την εικόνα του μετά την αποστασιοποίηση ανάμεσα σ'αυτές τις επαφές είναι αδύνατο. Συνήθως μας είναι δύσκολο να ξεκόψουμε από κοινωνικές επαφές που δεν πολυθέλουμε να κάνουμε παρέα γιατί θέλουμε να φαινόμαστε αξιαγάπητοι ακόμα και σ'αυτούς που δε μας νοιάζουν. Αν καταφέρουμε όμως να συνειδητοποιήσουμε ότι την εικόνα μας δεν την ελέγχουμε εμείς γιατί δεν εντυπώνεται στο δικό μας νου, παρά μέσα από ένα καθρεύτη (που εν προκειμένω είναι ο άλλος) τότε θα είναι πολύ πιο ελεύθερα και ανακουφιστικά τα πράγματα για μας. Ο φόβος που έχει να κάνει με το "ξεκαθάρισμα" όπως το ορίζετε είναι δεμένος πολλές φορές με την αυτο-εικόνα μας την οποία βασίζουμε στους άλλους. Ένας πληγωμένος άλλος που μόλις του είπαμε ότι δεν θέλουμε να τον βλέπουμε όμως δεν είναι μια αντικειμενική πηγή πληροφοριών για μας. Θα μας πει πράγματα που ισχύουν και ίσως μας πληγώνουν αλλά δεν θα μας πει "όλη την αλήθεια", δηλαδή πράγματα που αντισταθμίζουν την μερικότητα που μας κάνει να φαινόμαστε "κακοί" ή "μικροί". Πολλές φορές ένας άνθρωπος που έχουμε πληγώσει θα μας φέρει αντιμέτωπους με δύσκολα κομμάτια δικά μας που τα έχει παρατηρήσει και μας τα "πετάει στα μούτρα" την τελευταία στιγμή σαν εκδίκηση. Όμως η αλήθεια που φέρει για μας ένας άνθρωπος που "δε μας νοιάζει" είναι πάντα μισή αλήθεια. 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X