Αρχική / More / Life stories / Σταύρος Δήμας, ο υποψήφιος Πρόεδρος δημοκρατίας και το χαστούκι από τη Μαρίκα
Σταύρος Δήμας, ο υποψήφιος Πρόεδρος δημοκρατίας και το χαστούκι από τη Μαρίκα thumbnail

Σταύρος Δήμας, ο υποψήφιος Πρόεδρος δημοκρατίας και το χαστούκι από τη Μαρίκα

Ο Σταύρος Δήμας, ένα από τα πρόσωπα που ούτως ή άλλως ακούγονταν εδώ και καιρό, είναι τελικά η κυβερνητική πρόταση για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Η υποψηφιότητα κλείδωσε στο πρωινό τετ α τετ της Τρίτης που είχε ο κ. Δήμας με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου και το αν τελικά θα διαδεχθεί τον Κάρολο Παπούλια θα το γνωρίζουμε στις 29 Δεκεμβρίου.


Ο Σταύρος Δήμας γεννήθηκε στην Κλένια Κορινθίας στις 30 Απριλίου του 1941. Με σπουδές στα νομικά και τα οικονομικά, τόσο στο πανεπιστήμιο της Αθήνας, όσο και στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη, ο κ. Δήμας ξεκίνησε την καριέρα του ως δικηγόρος στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, και συγκεκριμένα στη νομική εταιρεία της Wall Street "Sullivan & Cromwell" (1969-1970). Ακολούθως εργάστηκε στη νομική υπηρεσία της Διεθνούς Εταιρείας Οικονομικών στην Παγκόσμια Τράπεζα (1970-1975), ενώ την περίοδο 1975-1977 διετέλεσε αναπληρωτής διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας Βιομηχανικής Ανάπτυξης. Παράλληλα ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής που έκανε τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ.


Το 1977 ξεκινά και η μακρά πολιτική του καριέρα, αφού εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής με τη ΝΔ. Ο Σταύρος Δήμας συμμετέχει από τότε σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις και εκλέγεται σε όλες, έως και τον Μάρτιο 2004, όταν διορίστηκε επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης (αρχικά ως επίτροπος για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις και από τον Νοέμβριο του 2004 ως επίτροπος της ΕΕ για το Περιβάλλον, θέση την οποία κατείχε μέχρι τη λήξη της πρώτης θητείας της επιτροπής Μπαρόζο, το 2009). Ο υποψήφιος, πλέον, για την Προεδρία της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της πολιτικής του καριέρας τέθηκε επιφαλής διαφόρων χαρτοφυλακίων, από το υπουργείο Εμπορίας, έως, τελευταία, το υπουργείο Εξωτερικών. Συγκεκριμένα, διετέλεσε: • Υφυπουργός Συντονισμού (28/11/1977-10/05/1980)

 • Υπουργός Εμπορίου (10/05/1980-11/10/1980)

 • Υπουργός Ανευ Χαρτοφυλακίου (11/10/1980-17/09/1981)

 • Υπουργός Ανευ Χαρτοφυλακίου (17/09/1981-21/10/1981)

 • Υπουργός Γεωργίας (02/07/1989-12/10/1989)

 • Υπουργός Γεωργίας (23/11/1989-13/02/1990)

 • Υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας, Τεχνολογίας (11/04/1990-29/07/1991)

 • Υπουργός Εξωτερικών (11/11/2011-17/05/2012)


Οσον αφορά τα κομματικά πόστα που έχει υπηρετήσει, ο κ. Δήμας από τον Οκτώβριο του 1985 έως τον Ιούνιο του 1989 υπήρξε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ. Το 1986 εξελέγη ομόφωνα πρόεδρος της Ομάδας Κοινοβουλευτικού Εργου (ΟΚΕ) Οικονομικών της ΝΔ. Στις 8 Δεκεμβρίου 1989, στις εκλογές που διεξήγαγε η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και μία εβδομάδα αργότερα η Σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής τον εξέλεξε πέμπτο, με 34 ψήφους, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος. Επίσης: • Στις 11 Νοεμβρίου 1993, εξελέγη πρόεδρος της Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (ΟΚΕ) της ΝΔ για θέματα σχετικά με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και τρεις ημέρες αργότερα, ανέλαβε γραμματέας της Γραμματείας Προγράμματος του κόμματος.

 • Στις 24 Απριλίου 1994, στο 3ο Συνέδριο της Nέας Δημοκρατίας, επανεξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και στις 10 Μαϊου εξελέγη μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος (πρώτος με 89 ψήφους).

 • Στις 24 Νοεμβρίου 1994, εξελέγη πρόεδρος της Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (ΟΚΕ) της ΝΔ για θέματα σχετικά με την Εθνική Οικονομία.

 • Τον Ιανουάριο του 1995, με απόφαση του πρέδρου της ΝΔ ορίστηκε γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (ΚΟ) του κόμματος.

 • Στις 23 Μαρτίου 1997, στο 4ο Συνέδριο της ΝΔ εξελέγη εκ νέου μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και στις 2 Απριλίου του ίδιου έτους, επανεξελέγη δια βοής γραμματέας της ΚΟ του κόμματος.

 • Τον Ιούλιο του 2010, μετά από απόφαση του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, ανέλαβε καθήκοντα αντιπροέδρου του κόμματος για τους τομείς Οικονομίας, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Ναυτιλίας, Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Υποδομών και Μεταφορών, Υγείας, Κοινωνικής Πολιτικής και Κυβερνητικού Προγράμματος. Το Νοέμβριο του 2011 ορκίστηκε υπουργός Εξωτερικών στη μεταβατική κυβέρνηση συνεργασίας του Λουκά Παπαδήμου.


Είναι παντρεμένος με την Άλκηστη Κοντού και έχουν δύο γιους και μία κόρη. Ο 34χρονος, σήμερα, γιος του Χρίστος, είναι βουλευτής Κορίνθου με τη ΝΔ, καθώς εξελέγη, για πρώτη φορά στις διπλές εκλογές του 2012.H σύζυγος του Άλκηστη

Ο τσακωμός με τη Μαρίκα και το χαστούκι(;) 


Αν και ο Σταύρος Δήμας είναι ιστορικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, έχοντας διατελέσει βουλευτής, υπουργός, αλλά και Ευρωπαίος επίτροπος, σε πολλούς το όνομά του δε θυμίζει κάτι ιδιαίτερο. Κι όμως, ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημκοκρατίας έχει στο "βιογραφικό" του μία αρκετά ζουμερή ιστορία, με πρωταγωνίστρια τη… Μαρίκα Μητσοτάκη.

Η ιστορία λαμβάνει χώρα το 1991, όταν ο Σταύρος Δήμας ήταν υπουργός Βιομηχανίας στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο τότε πρωθυπουργός είχε αποφασίσει να πραγματοποιηθεί… 
μία επίσκεψη στον ελληνισμό των πρώην σοβιετικών χωρών, καθώς ήταν πρόσφατη η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, με επικεφαλής τον ίδιο και με την παρουσία υπουργών και Ελλήνων επιχειρηματιών.

Το ρεπορτάζ των "Νέων" από το φύλλο της 27ης Ιουλίου 1991 αναφέρει ότι ο Σταύρος Δήμας ήρθε σε ευθεία σύγκρουση με τη Μαρίκα Μητσοτάκη, ενώ άλλα δημοσιεύματα της εποχής υποστήριζαν ότι η κ. Μητσοτάκη έφτασε στο σημείο να τον χαστουκίσει (!).

"Να ακούς αυτά που σου λέω εγώ", φέρεται να είπε στον σημερινό υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας η Μαρίκα Μητσοτάκη, με τον Σταύρο Δήμα να απαντά "μη μου ανεβάζεις την φωνή", και τη σύζυγο του Κ. Μητσοτάκη να ανταπαντά "πρόσεχε τα λόγια σου".

Αιτία της σύγκρουσης; Η δυσαρέσκεια ορισμένων επιχειρηματιών (μεταξύ των οποίων και ο αδελφός του πεθερού του Ευάγγελου Βενιζέλου, κ. Μπακατσέλος) για το γεγονός ότι η επίσκεψη δεν είχε προγραμματιστεί και αισθάνονταν παραμελημένοι.

Άλλο ρεπορτάζ του "Έθνους" δίνει μια διαφορετική εκδοχή του επεισοδίου, χωρίς χαστούκι, με τη Μαρίκα Μητσοτάκη να υποστηρίζει πως απλώς μετέφερε τα παράπονα των επιχειρηματιών στον Σταύρο Δήμα και αυτός εξερράγη και άρχισε να βρίζει τους επιχειρηματίες και να απαιτεί να μάθει ποιοι παραπονέθηκαν.

Σε κάθε περίπτωση, το επεισόδιο αυτό οδήγησε στην παραίτηση του Σταύρου Δήμα από το υπουργείο Βιομηχανίας μετά από λίγες ημέρες… 
Πηγή: iefimerida.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X