Αρχική / Σεξ / Άνδρας / Λόγοι που το σεξ μαζί του είναι … κακό!
Λόγοι που το σεξ μαζί του είναι ... κακό!  thumbnail

Λόγοι που το σεξ μαζί του είναι … κακό!

Γράφει ο Ζήσης Παπαθανασίου
Επ. Καθηγητής Γυναικολογίας – Σεξολόγος
Διευθυντής Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου

Ο όρος «πεοκατάθλιψη» δεν είναι επιστημονικός και δεν εμπεριέχεται στα βιβλία Σεξολογίας. Δημιουργός του είναι ο ταλαντούχος Γιάννης Ζουγανέλης. Η επιτυχία του όρου συνίσταται στην άμεση συσχέτιση της στυτικής δυσλειτουργίας με τα ψυχολογικά αίτια που συνήθως την προκαλούν.Για αρκετές δεκαετίες η επιστήμη αμφιταλαντεύτηκε πολύ ως προς την αιτιολογία των διαταραχών της στύσης, ανάμεσα στην οργανικότητα και στην ψυχολογική επιβάρυνση. Μέχρι πριν από μερικά χρόνια πολλοί ειδικοί πίστευαν ότι οργανικοί λόγοι, κυρίως αγγειακοί και ορμονικοί, διαταράσσουν τη στύση στις περισσότερες περιπτώσεις. Σήμερα γνωρίζουμε καλά ότι η στυτική δυσλειτουργία στους υγιείς άνδρες μέχρι πενήντα χρόνων είναι κατά κανόνα ψυχολογικής αιτιολογίας. Η αιτιολογία αυτή θα μπορούσε μάλιστα να δικαιολογήσει πολύ καλά την αύξηση των προβλημάτων στο σεξ που αντιμετωπίζουν οι άνδρες στην εποχή μας και η οποία δεν είναι άσχετη με τα αυξημένα αρνητικά ψυχολογικά μηνύματα που πλημμυρίζουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Έτσι λοιπόν φαίνεται ξεκάθαρα ότι το σύγχρονο ευζήν μπορεί μεν να δημιούργησε ωραιότερα σώματα, φρόντισε όμως παράλληλα να φορτίσει με αλλεπάλληλες δυσάρεστες ειδήσεις τον κουρασμένο ανθρώπινο εγκέφαλο. Απόλυτα ενδεικτικό του προβλήματος είναι η συνεχής αύξηση του όγκου των ψυχοφαρμάκων που καταναλώνουν κυρίως οι άνθρωποι των πόλεων. Έτσι λοιπόν η «ευημερία» του σύγχρονου τρόπου ζωής οδήγησε ενδεχομένως σε καλύτερα και υγιέστερα κορμιά, όχι όμως και υγιέστερους ή ευτυχέστερους ανθρώπινους εγκεφάλους.

Γιατί αυξήθηκαν τα ψυχολογικά αίτια;H καλύτερη διατροφή, η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η ευκολία πρόσβασης στην πληροφορία και η αύξηση του ποσοστού των μορφωμένων ανθρώπων θα περίμενε κανείς να βελτιώσουν γενικά το σεξουαλικό προφίλ των Ελλήνων, μέσα από μια θετική ψυχολογία αλλά και μια μαθησιακή προσέγγιση.Στην πραγματικότητα όμως συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Οι σχέσεις των δύο φύλων έγιναν περισσότερο συγκρουσιακές, σε συντροφικό και ερωτικό επίπεδο, μέσα από την ανταλλαγή βασικών ρόλων, που κυρίως επέβαλε το φεμινιστικό κίνημα. Η αμφισβήτηση και τελικά η κατάργηση της ανδρικής κυριαρχίας οδήγησε πλήθος ανδρών σε απώλεια αυτοπεποίθησης και σεξουαλική δυσλειτουργία. Αυτό μάλιστα συνέβη σε μια εποχή που η κοινωνία, οι γιατροί και οι δημοσιογράφοι ανέβασαν πολύ ψηλά τον πήχυ των σεξουαλικών επιδόσεων.


Στην εποχή μας δεν είναι πια ασύνηθες να βλέπεις άνδρες να κινούνται στα σύγχρονα κοινωνικά και ναρκισσιστικά πρότυπα της κοινωνίας μας, μα κατά βάθος να είναι εύθραυστοι και έτοιμοι να γονατίσουν στην πρώτη τους ερωτική αποτυχία. Την ώρα που έλεγα αυτές τις κουβέντες σε μια δημόσια συζήτηση, μια έμπειρη και καλοστημένη σαραντάρα από το ακροατήριο συμπλήρωσε: «Όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα και μικρό καλάθι!» «Οι άνδρες θέλουν τρυφερότητα και ζεστασιά», της απάντησε μια ώριμη κυρία που παρακολουθούσε με πάθος τη συζήτηση.Η προσκόλληση και η εξάρτηση των νέων από την πατρική οικογένεια, από την οποία εισπράττουν μόνο μηνύματα αγάπης και θαυμασμού, λειτουργεί σαν προστατευτική γυάλα από τον κοινωνικό περίγυρο και τις αντιξοότητες της ζωής. Η κοινωνία στην οποία θα βγουν αργότερα θα επισημάνει πρώτα τα ελαττώματά τους και αργότερα τα προτερήματα. Αυτή η πρώτη έξοδος στο χώρο της δουλειάς ή και η πρώτη ερωτική απόπειρα με απαιτητική σύντροφο θα οδηγήσει στην πρώτη ματαίωση.

Η διαχείριση της αποτυχίας Δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι την ίδια δυνατότητα να διαχειρίζονται μια αποτυχία. Όσον αφορά το σεξ υπάρχουν άνδρες που δε δοκίμασαν ποτέ να κάνουν σεξ μετά από μια αποτυχημένη σεξουαλική επαφή. Αντίθετα, υπάρχουν άνδρες που απολαμβάνουν το σεξ ακόμα και με συχνές αποτυχημένες συνευρέσεις. Οι άνδρες αυτοί έχουν πάντα μια δικαιολογία για τις αποτυχίες τους, που μπορεί να είναι κούραση ή επαγγελματική πίεση ή κάποιο άλλο σημαντικό ενδιαφέρον. Οι άνδρες αυτοί μάλιστα ξαφνιάζονται όταν η σύντροφός τους επισημαίνει τη σεξουαλική τους ανεπάρκεια. «Δεν είμαι sex machine», ήταν η δικαιολογία ενός σαραντάρη επιχειρηματία που δεν ήθελε να αναγνωρίσει ότι οι μισές επιτυχημένες φορές σεξουαλικής επαφής δεν είναι και η καλύτερη επίδοση.
Η αναγνώριση και η αποδοχή ενός προβλήματος στο σεξ απαιτεί ωριμότητα και αντικειμενικότητα. Η σύντροφός μας δεν είναι πάντα πρόθυμη να μας επιβραβεύσει και να μας εκφράσει το θαυμασμό της. Αυτός ο ρόλος ανήκε μόνο στη μαμά. Να γιατί πολλοί άνδρες επιμένουν να ζουν με τη μαμά τους σε ηλικίες που θα έπρεπε να απολαμβάνουν τη συντροφικότητα και το σεξ.Η αναγνώριση και η αντιμετώπιση μιας σεξουαλικής δυσλειτουργίας ψυχολογικής αιτιολογίας απαιτεί επίσης ωριμότητα και σωστή θεραπευτική προσέγγιση.


Η ανοιχτή Γραμμή Δωρεάν Ενημέρωσης του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου 
τηλ. 210.7233102 λειτουργεί όλες τις εργάσιμες μέρες από τις 10 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα. Απαντούν ειδικευμένοι επιστήμονες από τον χώρο της Σεξολογίας.
info@sexmedic.gr, www.sexmedic.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X