Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Αλαλούμ στον υπολογισμό του φόρου υπεραξίας
Αλαλούμ στον υπολογισμό του φόρου υπεραξίας  thumbnail

Αλαλούμ στον υπολογισμό του φόρου υπεραξίας

Εάν κάποιος πραγματοποιήσει τρεις ή περισσότερες μεταβιβάσεις σε διάστημα δύο ετών, αυτό θεωρείται επιχειρηματική συναλλαγή που φορολογείται με συντελεστή 26%.


Φόρος με συντελεστή 26% στο κέρδος απειλεί όσους φορολογούμενους πουλήσουν μέσα σε διάστημα δύο ετών τρία ή περισσότερα ακίνητα καθώς, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις νόμου, η συναλλαγή θεωρείται επιχειρηματική.


Διευκρινήσεις για τον  υπολογισμό του  φόρου υπεραξίας ακινήτων σε μια εποχή που οι τιμές βρίσκονται πολύ χαμηλότερα από τις αντικειμενικές και οι μεταβιβάσεις ακινήτων είναι σχεδόν ανύπαρκτες εξέδωσε  η Γενική Γραμματεία Εσόδων.


 Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος αυτός υπολογίζεται ως το 15% της αξίας αγοράς του ακινήτου μείον την αξία πώλησης με βάση τα ποσά που δηλώνονται στα συμβόλαια μετά την αφαίρεση ενός αφορολογήτου ποσού 25.000 ευρώ. Στην περίτωση πωλήσεων ακινήτων από εργολάβους ή επαγγελματίες μεσίτες  η υπεραξία φορολογείται με 26% από το πρώτο ευρώ  αν το ποσό περνά τις 50.000 ευρώ το υπερβάλλον φορολογείται με συντελεστή 33% .


 Με τις χθεσινές διευκρινήσεις μηδενικός θα είναι ο φόρος υπεραξίας θα αν η συναλλαγή αφορά πράξη διόρθωσης ή τροποποίησης συμβολαίου, εφόσον δεν συνεπάγεται τη μεταβολή οποιουδήποτε προσδιοριστικού της υπεραξίας στοιχείου, καθώς και η αυτούσια διανομή, η συνένωση ακινήτων και η πράξη σύστασης οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας, εφόσον δεν μεταβάλλονται τα ποσοστά συνιδιοκτησίας ανά συνιδιοκτήτη.


 Προκειμένου να υπολογισθεί ο ως άνω φόρος, καθορίζεται λεπτομερώς ο χρόνος και η τιμή κτήσης του ακινήτου ενδεικτικά για τις εξής περιπτώσεις:


α) Σε περίπτωση νομικών και πραγματικών μεταβολών επί ακινήτου μεταξύ του χρόνου κτήσης και του χρόνου πώλησης (π.χ. αποπεράτωση ημιτελούς κτίσματος, ένταξη αγροτεμαχίου εντός οικισμού κ.λ.π.)


β) Σε περίπτωση διάσπασης πλήρους κυριότητας ή συνένωσης ψιλής κυριότητας-επικαρπίας


γ) Σε περίπτωση μεταβίβασης κληρονομιαίου ακινήτου ή δικαιώματος για το οποίο έχει συσταθεί καταπίστευμα.


δ) Σε περίπτωση ενιαίου δηλωθέντος τιμήματος αγοράς για περισσότερες αυτοτελείς ιδιοκτησίες.


ε) Σε περίπτωση διαδοχικού χρόνου κτήσης του μεταβιβαζόμενου δικαιώματος.


στ) Στην περίπτωση διακράτησης του ακινήτου και εφαρμογής της έκπτωσης των 25.000 ευρώ ανά ακίνητο.


ζ) Σε ειδικές περιπτώσεις (π.χ. ανέγερση με αυτεπιστασία, αντιπαροχή, πολεοδομική τακτοποίηση αυθαιρέτου, χρησικτησία κλπ).


Το θέμα επανέρχεται στην επικαιρότητα ενάμιση χρόνο μετά την ψήφιση του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, με αφορμή απόφαση της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου αναφορικά με την επιβολή του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων.


Με την απόφαση αυτή «εφιστάται η προσοχή στους φορολογούμενους και τους συμβολαιογράφους όσον αφορά τις διατάξεις περί επιχειρηματικής δραστηριότητας και επιχειρηματικής συναλλαγής, κατά το άρθρο 21 του Ν. 4172/2013».


Το συγκεκριμένο άρθρο του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος είναι αυτό που ορίζει ότι στις περιπτώσεις ακινήτων τρεις μεταβιβάσεις σε διάστημα δύο ετών θεωρούνται επιχειρηματική συναλλαγή.


 


Εnikos.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X