Αρχική / Υγεία / Ογκολογία / Απλή εξέταση αίματος ανιχνεύει τον καρκίνο του μαστού
Απλή εξέταση αίματος ανιχνεύει τον καρκίνο του μαστού thumbnail

Απλή εξέταση αίματος ανιχνεύει τον καρκίνο του μαστού

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης επινόησαν μία εξέταση αίματος, που εντοπίζει ένα μέταλλο το οποίο προειδοποιεί ότι έχει αρχίσει να αναπτύσσεται καρκίνος του μαστού.


Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η εξέτασή τους θα μπορεί να ανιχνεύει τη νόσο πολύ πριν γίνει εμφανής ο όγκος, ούτως ώστε να αυξηθούν ακόμα περισσότερο οι πιθανότητες ιάσεως, αλλά και να γλιτώνουν οι ασθενείς τις επιθετικές θεραπείες.


«Η πρόληψη είναι πάντοτε καλύτερη από τη θεραπεία», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Φιόνα Λάρνερ, ειδική σε θέματα ισοτοπικής ανάλυσης ακριβείας. «Ο καρκίνος του μαστού έχει ποσοστό επιβιώσεως περίπου 80%, αλλά όσο νωρίτερα γίνει αντιληπτός, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες ιάσεως, διότι υπάρχουν πλέον φάρμακα γι’ αυτόν τα οποία μπορούν να τον νικήσουν».


Η πειραματική ανάλυση βασίζεται στην ανίχνευση του ψευδαργύρου – ενός ιχνοστοιχείου το οποίο υπάρχει σε «βαριά» και «ελαφρά» μορφή στον οργανισμό.


Όπως εξήγησε η δρ Λάρνερ, είναι γνωστό ότι ο μαστικός ιστός απορροφά τον ψευδάργυρο και εν συνεχεία τον απελευθερώνει ξανά στο αίμα. Όταν, όμως,υπάρχει καρκινικός όγκος, η απορρόφηση του ιχνοστοιχείου είναι δεκαπλάσια, ιδίως όσον αφορά την «ελαφρά» μορφή του ιχνοστοιχείου.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κυκλοφορεί στο αίμα περισσότερος «βαρύς» ψευδάργυρος, ο οποίος μπορεί εύκολα να μετρηθεί, εγείροντας υπόνοιες καρκίνου.


Για να καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τις εξελιγμένες τεχνικές ανάλυσης ισοτόπων με τις οποίες μελετώνται οι κλιματικές αλλαγές και η δημιουργία των πλανητών.


Οι τεχνικές αυτές είναι 100 φορές πιο ευαίσθητες στις αλλαγές της σύνθεσης των ισοτόπων των μετάλλων απ’ ό,τι αυτές που σήμερα χρησιμοποιούνται στην Ιατρική.


Όπως γράφουν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση «Metallomics», την οποία εκδίδει η Βασιλική Εταιρεία Χημείας (RSC) της Βρετανίας, υπέβαλλαν στην εξελιγμένη ανάλυση δείγματα αίματος και ορού αίματος από 10 εθελόντριες, οι πέντε εκ των οποίων έπασχαν από καρκίνο του μαστού και οι λοιπές ήταν υγιείς συνομήλικές τους.


Οι ερευνητές εκτιμούν πως αν τα ευρήματά τους επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερες μελέτες, η τεχνική τους θα μπορεί μέσα σε μία πενταετία να εφαρμόζεται σε γυναίκες με υψηλό κίνδυνο καρκίνου του μαστού και αργότερα να γενικευθεί.

Εξετάζουν επίσης κατά πόσον υπάρχουν ανάλογες αυξομειώσεις στην απορρόφηση άλλων ιχνοστοιχείων από άλλους καρκινικούς όγκους, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τον ίδιο τρόπο. 


tanea

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X