Αποχαιρέτισε χωρίς νίκη

Το εφετινό ευρωπαϊκό ταξίδι του Παναθηναϊκού έληξε άδοξα. Μολονότι οι Πράσινοι άξιζαν (βάσει εμφανίσεων) κάτι περισσότερο από τους μόλις δύο βαθμούς που τελικά κατέκτησαν, στην ούγια γράφει ότι τερμάτισαν στην τελευταία θέση του ομίλου δίχως να πανηγυρίσουν μία νίκη και ισοφαρίζοντας τη χειρότερη βαθμολογική συγκομιδή τους σε φάση ομίλων (τη σεζόν 2010-11 οι Πράσινοι τελείωσαν τον όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ με δύο βαθμούς). Αν μη τι άλλο, πρόκειται για μια από τις χειρότερες ευρωπαϊκές παρουσίες του συλλόγου την τελευταία 20ετία…

Ο Παναθηναϊκός, που έχασε σωρεία ευκαιριών (είχε και τρία δοκάρια!), κρατούσε στα χέρια του τη νίκη επί της Εστορίλ καθώς προηγήθηκε με τον Καρέλη στο 55’, αλλά δέχθηκε το γκολ της ισοφάρισης στο 86’ από τον Κλέμπερ σε ακόμη μια αδράνεια της προβληματικής άμυνας. Οι 200.000 ευρώ (μπόνους νίκης) έγιναν 100.000 (μπόνους ισοπαλίας), ενώ είναι πιθανόν το Τριφύλλι να κατρακυλήσει ακόμη πιο κάτω κι από την 96η θέση που βρίσκεται στη γενική κατάταξη της UEFA, κάτι που θα έχει ως συνέπεια δυσκολότερες κληρώσεις μελλοντικά.

Το μόνο κέρδος για το Τριφύλλι ήταν η ξεκούραση εφτά βασικών (Σίλντενφελντ, Νάνο, Μέντες, Πέτριτς εκτός αποστολής, Ζέκα στον πάγκο και Μπεργκ, Πράνιτς αγωνίστηκαν προς το τέλος) αλλά και η καλή εμφάνιση που πραγματοποίησαν ο Χουχούμης και ο Ντίνας . Σημαντικό είναι επίσης και το γεγονός ότι στην αρχική ενδεκάδα οχτώ στους έντεκα ήταν Ελληνες!

Α’ Ημίχρονο

Ο Παναθηναϊκός παρατάχθηκε με σύστημα 4-3-2-1 και τους Μπούρμπο, Χουχούμη, Ρισβάνη, Κουτρουμπή στην άμυνα, Λαγό, Μπούι και Δώνη στον κεντρικό άξονα, Ατζαγκούν και Ντίνα μπροστά τους και τον Καρέλη στην κορυφή της επίθεσης.

Στα πρώτα 35’ και οι δυο ομάδες επιδόθηκαν σε ένα ρεσιτάλ λαθών και κακού ποδοσφαίρου.  Σταδιακά όμως ανέβασαν την απόδοσή τους. Στο 36’ η Εστορίλ απείλησε για πρώτη φορά σε τετ α τετ με τον Αρτούρο αλλά ο Στιλ επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση κρατώντας ανέπαφη την εστία του, ενώ ακολούθησαν τέσσερις σπουδαίες ευκαιρίες για το Τριφύλλι.

Στο 38’ ο Καρέλης νικήθηκε από τον Βάγκνερ σε τετ α τετ. Στο 39’ το σουτ του Κουτρουμπή κατέληξε στο δοκάρι και εν συνεχεία κόρνερ έπειτα από παρέμβαση του Βάγκνερ. Στο 43’ ο Δώνης σούταρε από καλή θέση αλλά και πάλι ο Βάγκνερ ήταν εκεί, ενώ στις καθυστερήσεις ο Καρέλης αν και βρέθηκε τετ α τετ με τον γκολκίπερ της Εστορίλ σημάδεψε το δοκάρι.

Β’ Ημίχρονο

Η Εστορίλ απείλησε νωρίς νωρίς (51’) αλλά το σουτ του Σέμπα πέρασε ελάχιστα άουτ από το δεξί δοκάρι του Στιλ. Ο Παναθηναϊκός απάντησε άμεσα με γκολ στο 55’ (1-0). Ο Ντίνας έκανε καταπληκτική ενέργεια και έβγαλε πάσα ακριβείας στην πλάτη της άμυνας της Εστορίλ, όπου ο αμαρκάριστος Καρέλης πλάσαρε εύστοχα με το δεξί. Ακολούθησε νέα μεγάλη ευκαιρία με τον Καρέλη που σημάδεψε και πάλι το δοκάρι του Βάγκνερ στο 58’, ενώ δύο λεπτά αργότερα ο ίδιος παίκτης ήταν ξανά άστοχος σε τετ α τετ.

Η Εστορίλ δεν το έβαλε κάτω απειλώντας τον Παναθηναϊκό στο 76’ με τον Σέμπα, ο οποίος αν και έπιασε καταπληκτικό σουτ, ο Στιλ πραγματοποίησε μια σπουδαία επέμβαση. Η σταδιακή υποχώρηση των Πρασίνων ωστόσο έκανε ακόμη πιο απειλητική την πορτογαλική ομάδα που ισοφάρισε με τον Κλέμπερ στο 86’ (εκμεταλλεύτηκε την αδράνεια του Ρισβάνη και του Κουτρουμπή), ενώ έχασε μοναδική ευκαιρία στο 89’ για να νικήσει. Ο Μπαλμπόα από τα δύο μέτρα πλάσαρε στην κίνηση αλλά ο Στιλ απέκρουσε καταπληκτικά, ενώ στη συνέχεια η μπάλα βρήκε και το δοκάρι.

Παίκτης από «χρυσάφι»

Ο Λουκ Στιλ επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε καταπληκτική φόρμα. Για ένα ακόμη ματς ήταν σταθερός, ενώ είχε στο ενεργητικό του τρεις σπουδαίες αποκρούσεις. Κέρδισε δικαίως το θερμό χειροκρότημα των οπαδών του Παναθηναϊκού.

Η σφυρίχτρα

Ο 32χρονος αυστριακός  Χάραλντ Λέχνερ ήταν άψογος. Πέρασε απαρατήρητος αλλά τον βοήθησε και ο αγώνας καθώς δεν υπήρξαν δύσκολες φάσεις.

Οι συνθέσεις

Παναθηναϊκός: Στιλ, Μπούρμπος (28’ Τριανταφυλλόπουλος), Χουχούμης, Ρισβάνης, Κουτρουμπής, Λαγός, Μπούι, Δώνης, Ατζαγκούν (60’ Πράνιτς), Ντίνας (67’ Μπεργκ), Καρέλης.

Εστορίλ: Βάγκνερ, Ράφαελ, Μανό, Ταβάρες, Νασιμέντο, Εσίτι, Μπαμπάνκο (73’ Αμάντο), Καμπρέρα, Σεμπά, Κούτσα (68’ Μπαλμπόα), Αρτούρο (60’ Κλέμπερ).

Σχετικά άρθρα