Αρχική / Υγεία / Γυναικολογία / Πώς να αντιμετωπίσω τις υποτροπιάζουσες κολπίτιδες;
Πώς να αντιμετωπίσω τις υποτροπιάζουσες κολπίτιδες; thumbnail

Μάρθα, 35 ετών

Πώς να αντιμετωπίσω τις υποτροπιάζουσες κολπίτιδες;

ΕΡΩΤΗΜΑ
Είμαι 35 ετών και τα τελευταία 2 χρόνια ταλαιπωρούμαι από υποτροπιάζουσες μυκητιακές κολπίτιδες. Ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο έχω μύκητες κάθε 2 μήνες. Είναι λογικό να χαλάσει η ισορροπία της χλωρίδας του κόλπου αφού παράλληλα πάθαινα διάφορες λοιμώξεις και έπαιρνα αντιβίωση πάντα με συνταγή ιατρού. Το θέμα είναι όμως ότι μετά από τόσες θεραπείες για μύκητες είτε τοπικές είτε από το στόμα δεν μπορώ πλέον να απαλλαγώ. Κάποιος γιατρός μου συνέστησε απλά να περιμένω χωρίς να κάνω καμιά θεραπεία, δεν το βρίσκω όμως λογικό αφού η μέχρι τώρα εμπειρία, μου έδειξε ότι οι μύκητες πολλαπλασιάζονται και δεν φεύγουν απλά. Ποια είναι η γνώμη σας; Προτείνετε μου μια λύση γιατί οι μέχρι τώρα επισκέψεις μου στους γιατρούς με έφεραν σε αδιέξοδο.


Στο ερώτημα απάντησε ο Πάνος Αντσακλής, Μαιευτήρας – ΓυναικολόγοςΑΠΑΝΤΗΣΗ
Οι επαναλαμβανόμενες μυκητιάσεις αποτελούν μία αρκετά δύσκολη κλινική κατάσταση που απασχολεί και ταλαιπωρεί αρκετές γυναίκες. Δυστυχώς η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος δεν είναι τόσο απλή και απαιτεί μία πολύ συστηματική προσέγγιση και λεπτομερή έλεγχο, ώστε η θεραπεία να εξατομικεύεται για κάθε γυναίκα.


Καταρχήν θα πρέπει να γίνει σωστή διάγνωση, να εντοπιστεί ποιο μικρόβιο προκαλεί την κολπική λοίμωξη και αν υπάρχουν και άλλα μικρόβια που μπορεί να επιβαρύνουν την κατάσταση (πλήρεις καλλιέργειες κολπικού υγρού), και να εξακριβωθεί σε ποιο αντιμυκητιασικό φάρμακο είναι ευαίσθητο το μικρόβιο που προκαλεί την ουρολοίμωξη (αντιμυκητιόγραμμα/αντιβιόγραμμα), ώστε να χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία. Πολλές φορές μετά από χρόνια χορήγηση αντιβιοτικών ή αντιμυκητιασικών τα μικρόβια αναπτύσσουν αντοχή στα κοινά φάρμακα που χρησιμοποιούμε ως πρώτη γραμμή θεραπείας.


Επίσης ο ιατρός σας θα πρέπει να εξακριβώσει αν οι κολπίτιδες σχετίζονται με κάποια δραστηριότητα (π.χ. σεξουαλικές επαφές) και να συζητήσετε μαζί του χρήσιμους κανόνες υγιεινής (π.χ. τρόπος πλυσίματος της ευαίσθητης περιοχής) αλλά και καθημερινές συνήθειες (π.χ. διατροφή, είδος εσωρούχων, αποφυγή στενών ρούχων κτλ.) που μπορεί να επιβαρύνουν το πρόβλημα. Από το ιστορικό σας και την κλινική εξέταση θα φανεί αν υπάρχουν προδιαθεσικοί παράγοντες για κολπίτιδες και ανάλογα θα κρίνει ο ιατρός σας αν χρειάζονται περαιτέρω εξετάσεις (π.χ. έλεγχος σακχάρου, ανοσολογικός έλεγχος κλπ).


Σε ορισμένες περιπτώσεις αφού κάνουμε όλους αυτούς τους ελέγχους, χορηγούμε θεραπεία στη γυναίκα για αρκετό σχετικά χρονικό διάστημα, με χαμηλές δόσεις αντιμυκητιασικών που μπορεί να ξεπερνάνε και τους 3 μήνες, ώστε να επιτύχουμε εκρίζωση του μικροβίου. Παράλληλα μπορεί να χορηγήσουμε και προβιοτικά, τα οποία πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι βοηθάνε στη θεραπεία τέτοιων λοιμώξεων, ενισχύοντας την φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου.


Πάντως, όπως αναφέραμε οι επαναλαμβανόμενες μυκητιάσεις αποτελούν ένα δύσκολο κλινικό πρόβλημα και η αντιμετώπισή του γίνεται μετά από συνεννόηση με τον ιατρό σας ο οποίος και θα σας κατευθύνει κατάλληλα και θα αποφασίσει μαζί σας την κατάλληλη εξατομικευμένη θεραπεία που θα σας βοηθήσει.


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X