Αρχική / Διάφορα αλλά όχι Αδιάφορα / Η πρώτη Λαϊκή αγορά με βιολογικά… χωρίς μεσάζοντες!
Η πρώτη Λαϊκή αγορά με βιολογικά... χωρίς μεσάζοντες! thumbnail

Η πρώτη Λαϊκή αγορά με βιολογικά… χωρίς μεσάζοντες!


Μετά τους πρώτους μήνες επιτυχημένης λειτουργίας του στο Κρυονέρι Αττικής, τοFarmers Republic –η πρώτη στεγασμένη και χωρίς μεσάζοντες "Βιολογική Αγορά Παραγωγών" με παντοπωλείο στην Ελλάδα, μετακόμισε σε μεγαλύτερο κτίριο 1.400 τ.μ. στην περιοχή της Νέας Ερυθραίας. Με αέρα λονδρέζικης γειτονιάς, σε ένα ευχάριστο και λειτουργικό –βάσει ευρωπαϊκών προδιαγραφών– περιβάλλον άνεσης , οι αγορές μετατρέπονται σε πραγματική απόλαυση. H Popaganda βρεθήκε στα εγκαίνια του νέου καταστήματος και είδε από κοντά γιατί το νέο εγχείρημα (με την ποιότητα, τον τρόπο λειτουργίας και την καινοτομία στις υπηρεσίες του) έχει ενθουσιάσει τόσο πολύ παραγωγούς και καταναλωτές.


"Χρώματα" κι "αρώματα" από τη φύση. Αυτή είναι η πρώτη εικόνα που αντικρίζεις μπαίνοντας στο ισόγειο του καταστήματος. Στη στεγασμένη λαϊκή αγορά με τα φρέσκα βιολογικά φρούτα και λαχανικά, οι καταναλωτές βλέπουν, μυρίζουν, δοκιμάζουν, μιλάνε με τους ίδιους τους παραγωγούς για το προϊόν, τσεκάρουν ότι είναι διπλά πιστοποιημένο (από αρμόδιο φορέα και από επιπλέον ελέγχους του Farmers Republic) και αγοράζουν. 


"Επίσης, το περιβάλλον είναι ασφαλές. Παρέχει προστασία και στο προϊόν –καθώς δεν είναι εκτεθειμένο έξω στο δρόμο, στη σκόνη, τον αέρα, τον ήλιο– και, παράλληλα, προστατεύει και τον καταναλωτή. Προσωπικά, πιστεύω ότι είναι το καλύτερο σχήμα που θα μπορούσε να φέρει σε επαφή τον παραγωγό με τον καταναλωτή, για όφελος και των δύο", απαντάει, γεμάτος ικανοποίηση, ο Φίλιππος Κυδωνάκης, Πρόεδρος της εταιρείας ΒΙΑΝΑΜΕ Α.Ε. και παραγωγός βιολογικών προϊόντων στην Κρήτη. 


"Αυτό που θέλουμε είναι η ποιοτική ύλη, ώστε να παρέχουμε με τη σειρά μας ποιοτική διατροφή. Οι τιμές είναι χαμηλότερες από 10% έως 40% στα συγκρίσιμα προϊόντα –δηλαδή, σε αυτά με την ίδια ποιότητα– καθώς απουσιάζουν τα πολλά ενδιάμεσα βήματα. Έχουμε κι ένα μικρό ποσοστό μόνο 2%-3% εισαγόμενων προϊόντων, τα οποία όμως δεν υπάρχουν στην Ελλάδα. Όταν υπάρχει αντίστοιχο ελληνικό προϊόν, τότε δε μπαίνει εισαγωγής", λέει οΔημήτρης Κουτσολιούτσος, ιδρυτής του Farmers Republic.


Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ιδρυτής Farmers Republic

Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ιδρυτής του Farmers Republic240"Το μέλλον είναι στο να χρησιμοποιούμε πιο φυσική διατροφή και όχι διατροφή με χημικά. Το βιολογικό φαγητό, τον γιατρό τον κάνει πέρα", λέει ο Πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών ΒΙΟΖΩ, Γιώργος Κωστής, παραφράζοντας τη γνωστή παροιμία. "Το Farmers Republic είναι κάτι καινούργιο για την Ελλάδα κι εμείς ενισχύουμε κάθε προσπάθεια απευθείας συναλλαγής παραγωγού–καταναλωτή".   


"Είναι ένα fair trade σημείο που θέλει να δημιουργήσει μία κοινότητα καταναλωτών και παραγωγών γύρω από την ελληνική παραγωγή, προκειμένου να αναπτυχθεί μία νέα σχέση μεταξύ τους, με νέες αξίες και νέα ηθική", εξηγεί ο εμπνευστής και ιδρυτής του Farmers Republic. 


Η ανοιχτή κουζίνα και το "greek sushi" 


Στα δεξιά της εισόδου, η μόνιμα εγκατεστημένη κουζίνα αποτελεί από μόνη της το highlight του καταστήματος. Και λογικό. Πλούσια γεύση και θρεπτική αξία σε ένα πιάτο. Καθημερινά, διαθέτει φρέσκα φαγητά μαγειρεμένα με πρώτες ύλες κατευθείαν από τους πάγκους των παραγωγών, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους καταναλωτές να δοκιμάσουν την ποιότητα των προϊόντων. 


Πίσω από τον πάγκο της κουζίνας, συναντήσαμε και τη Μυρσίνη Λαμπράκη. Η γνωστή τηλεοπτική σεφ, με αφορμή τα εγκαίνια, διάλεξε μόνη της υλικά από το κατάστημα και δημιούργησε πεντανόστιμα πιάτα. "Με το Μαγειρεύοντας Χωρίς Πρόγραμμα, που θα ξεκινήσει εδώ από τη νέα χρονιά, οι καταναλωτές θα αυτοσχεδιάζουν μαζί μου στην κουζίνα, με  τρόφιμα που θα επιλέξει ο καθένας να αγοράσει", δήλωσε ενθουσιασμένη. 


Η Μυρσίνη Λάμπράκη, πίσω από τον πάγκο της ανοιχτής κουζίνας του Farmers Republic

Η Μυρσίνη Λάμπράκη, πίσω από τον πάγκο της ανοιχτής κουζίνας του Farmers RepublicΤο Το "greek sushi" by τσιπούρα, ψημένο και σερβιρισμένο σύμφωνα με παραδοσιακή μεσολογγίτικη συνταγήΟι Sidamo Trio. Χαράλαμπος Χωμενίδης (κοντραμπάσο), Γιούλα Χατζηχρήστου (φωνή) και Νίκος Χωμενίδης (κιθάρα)Οι Sidamo Trio. Χαράλαμπος Χωμενίδης (κοντραμπάσο), Γιούλα Χατζηχρήστου (φωνή) και Νίκος Χωμενίδης (κιθάρα)Λίγο πιο δίπλα, και η βιολογική κουζίνα του Daily Fresh. Υγιεινό μενού με παραδοσιακά και μοντέρνα πιάτα ημέρας, σαλάτες, sandwiches, καφέδες, χυμούς κ.α., για όσους θέλουν να κάνουν ένα διάλειμμα από τις αγορές ή να πάρουν για το σπίτι και τη δουλειά.  


Η περιήγηση στους διαδρόμους συνεχίστηκε με τους Sidamo Trio να "απλώνουν" τις jazz και blues μελωδίες τους live. Στο βάθος, το ιχθυοπωλείο της Εταιρείας ΙχθυοκαλλιεργειώνΣΑΩ με τον ιδιοκτήτη της, Γιάννη Κουρκουμέλη, να κερνάει τους επισκέπτες greek sushi by τσιπούρα σύμφωνα με παραδοσιακή συνταγή του Μεσολογγίου (τον ορισμό τον έδωσε ο ίδιος χαριτολογώντας). "Το εγχείρημα του Δημήτρη Κουτσολιούτσου ήταν μία πρόκληση για μας, ακριβώς επειδή μας είπε ότι θέλει να κάνει μία προσπάθεια με άριστα προϊόντα και άριστες υπηρεσίες". Σύντομα, δίπλα από το ιχθυοπωλείο, θα λειτουργήσει και το τμήμα του κρεοπωλείου με βιολογικά κρέατα από φάρμες. 


Ένας μικρός παράδεισος από 3.000 βιολογικά προϊόντα. Τι γυρεύει ανάμεσά τους ένας παραμυθάς; 


Το παντοπωλείο του Farmers Republic φανερώνει μία τεράστια γκάμα προϊόντων από τον αφρό της ελληνικής βιολογικής παραγωγής. Όσπρια, ρύζια, ζυμαρικά, γαλακτοκομικά, αλλαντικά, μαρμελάδες και μέλια, πλούσια ποικιλία ελληνικών κρασιών και λαδιών, παιδικά προϊόντα κ.α. Μεγάλη εντύπωση προκαλούν οι εξαιρετικά καλαίσθητες συσκευασίες όλων των προϊόντων, τα μπουκάλια-σκέτο κομψοτέχνημα από τα λάδια και τα λικέρ, καθώς και το έξυπνο branding των εταιρειών. 


Την πεποίθησή της ότι τώρα ο καταναλωτής θα γνωρίσει καλύτερα το αυθεντικό βιολογικό προϊόν και θα έρθει πιο κοντά σ’ αυτό, εκφράζει η Αθανασία Μπαξεβάνη από την SeleSia Green. "Είναι πολύ ωραίο που το Farmers Republic μάζεψε και συστέγασε  πολλούς Έλληνες παραγωγούς, μικρούς και μεγαλύτερους μαζί, καθώς μπορούν οι καταναλωτές να έχουν μία ολοκληρωμένη εικόνα για βιολογικά προϊόντα απ’ όλη την Ελλάδα". 


Ο Γάλλος παραμυθάς Emmanuel Mappus, αφηγήθηκε στα παιδιά λαϊκές ιστορίες από τη Γαλλία και την Ιρλανδία

Ο Γάλλος παραμυθάς Emmanuel Mappus, αφηγήθηκε στα παιδιά λαϊκές ιστορίες από τη Γαλλία και την ΙρλανδίαΚάπου ανάμεσα σ’ αυτά, να τί ωραία που ταίριαξε και η αφήγηση παραδοσιακών παραμυθιών από τον Emmanuel Mappus. Με τη συντροφιά του γιουκαλίλι του, ο Γάλλος παραμυθάς "ξεδίπλωσε" γλυκές και αλμυρές λαϊκές ιστορίες απ’ όλο τον κόσμο στους μικρούς επισκέπτες. "Όπως μας τρέφουν το σώμα όλα αυτά τα καλούδια που βρίσκονται εδώ, έτσι και το παραμύθι είναι κάτι που μας τρέφει την ψυχή", είπε.   


Εκτός από τα είδη διατροφής, μπορεί κανείς να βρει προϊόντα προσωπικής φροντίδας (όπως σαπούνια και κεραλοιφές από μικρές οικοτεχνίες), καθώς και απορρυπαντικά για το σπίτι και τα ρούχα. Όλα, με συστατικά φυτικής προέλευσης. Πολλά βλέμματα, τράβηξε και το χειροποίητο σαπούνι με πίλημα απολέπισης προσώπου από 100% πρόβειο μαλλί από το Παραδοσιακό Εργαστήρι Λεβιδίου "Της ελιάς". 


Νέα τάση μέσα από καινοτόμες υπηρεσίες value for money: με ένα κλικ οι αγορές φθάνουν στο σπίτι του καταναλωτή


"Δεν ανακαλύψαμε τον τροχό. Τα Farmers Markets λειτουργούν εδώ και χρόνια στο εξωτερικό. Απλώς, είμαστε οι πρώτοι που δώσαμε τη δυνατότητα στον πελάτη να μπορεί να κάνει και online τις αγορές του μέσα από το farmersrepublic.gr. Κατά δεύτερον, πρωτοπορούμε μέσα από την οργανωμένη διανομή που κάνουμε, εγχώρια και διεθνώς, στο σπίτι του καταναλωτή. Δε συμβαίνει πουθενά αλλού αυτό. Μέχρι τώρα, έχουμε στείλει 400-500 παραγγελίες σε χώρες της Ευρώπης και μέσα σε 8 ώρες βρίσκονται στο σπίτι του καταναλωτή", εξηγεί ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος. 


Ο στόχος του Farmers Republic για το 2015 είναι να επεκταθεί με ακόμα τέσσερα σημεία πώλησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενώ αναμένεται και η εγκατάσταση ενός νέου δικτύου λιανικής στην Ελβετία. 


Farmers Republic, Ελευθερίου Βενιζέλου 171, Νέα Ερυθραία. Τηλ.: 210 6202309


Δευτέρα-Παρασκευή: 8:00-21:00 / Σάββατο: 8:00-20:00


Η Αθανασία Μπαξεβάνη από την SeleSia Green

Η Αθανασία Μπαξεβάνη από την SeleSia GreenΟ Γιάννης Κουρκουμέλης, ιδιοκτήτης της Εταιρείας Ιχθυοκαλλιεργειών ΣΑΩΟ Γιάννης Κουρκουμέλης, ιδιοκτήτης της Εταιρείας Ιχθυοκαλλιεργειών ΣΑΩΗ Κωνσταντίνα Παπαγεωργοπούλου, ιδιοκτήτρια του παραδοσιακού εργαστηρίου σαπουνιών  Η Κωνσταντίνα Παπαγεωργοπούλου, ιδιοκτήτρια του παραδοσιακού εργαστηρίου σαπουνιών "Της ελιάς"Ο Πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών ΒΙΟΖΩ, Γιώργος ΚωστήςΟ Πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών ΒΙΟΖΩ, Γιώργος ΚωστήςΟ Φίλιππος Κυδωνάκης (Πρόεδρος της εταιρείας ΒΙΑΝΑΜΕ Α.Ε) μαζί με την  Ιωάννα Βγενοπούλου (μέλος της Ομάδας Παραγωγών) Ο Φίλιππος Κυδωνάκης (Πρόεδρος της εταιρείας ΒΙΑΝΑΜΕ Α.Ε) μαζί με την Ιωάννα Βγενοπούλου (μέλος της Ομάδας Παραγωγών)202622282731Σαλάτα κινόα χειρός Μυρσίνης ΛαμπράκηΣαλάτα κινόα δια χειρός Μυρσίνης ΛαμπράκηΚολοκυθόσουπα διά χειρός Μυρσίνης ΛαμπράκηΚολοκυθόσουπα διά χειρός Μυρσίνης Λαμπράκη4


 


 


 

 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X