Αρχική / Πολιτισμός / City life / Αφιέρωμα στον Χάρολντ Πίντερ από το ΚΘΒΕ
Αφιέρωμα στον Χάρολντ Πίντερ από το ΚΘΒΕ thumbnail

Αφιέρωμα στον Χάρολντ Πίντερ από το ΚΘΒΕ

Διοργανώνεται 21 Δεκεμβρίου στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.


Στο πλαίσιο της δράσης "Big Days", που διοργανώνεται φέτος για δεύτερη χρονιά, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συστήνει στο κοινό της Θεσσαλονίκης έναν από τους σημαντικότερους συγγραφείς του παγκόσμιου θεάτρου, τον Χάρολντ Πίντερ. Το αφιέρωμα στο Βρετανό θεατρικό συγγραφέα πραγματοποιείται 21 Δεκεμβρίου στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και προσεγγίζει τον υπαινικτικό λόγο του μέσα από θεατρικά παιχνίδια, παντομίμες, κουκλοθέατρο, αυτοσχεδιαστικό θέατρο, μαθήματα νοηματικής, καθώς και έκθεσης αρχειακού υλικού από παραστάσεις του Πίντερ που έχουν παρουσιαστεί μέχρι σήμερα στο ΚΘΒΕ.
Αναλυτικά το πρόγραμμα του "Big Day Πίντερ":
• "Το εργαστήρι της Σιωπής": Θεατρικό παιχνίδι για παιδιά 6-14 ετών από το Θέατρο Σιγής του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Μακεδονίας Θράκης. Τα παιδιά καλούνται να εισχωρήσουν στον κόσμο της σιωπής με τη βοήθεια ενός κωφού δασκάλου νοηματικής, μιας διερμηνέως νοηματικής και μιας κινησιολόγου. Ώρα έναρξης: 10.00 (απαιτείται δήλωση συμμετοχής, μέχρι 25 άτομα).
• "Ο Λόγος της Σιωπής": Ένα ψυχόδραμα για ενήλικες από την ψυχολόγο Φωτεινή Παπαχαραλάμπους. Όπως οι ήρωες του Πίντερ, έτσι και οι άνθρωποι συχνά παύουν να μιλούν και σιωπούν. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στις δικές τους σιωπές και να τις ζωντανέψουν στην ψυχοδραματική σκηνή ανακαλύπτοντας τα κρυμμένα τους νοήματα. Ώρα έναρξης: 10.30. (απαιτείται δήλωση συμμετοχής, μέχρι 20 άτομα).
• "Το Φαντασμένο Κίτρινο Μολύβι": Παντομίμα – κουκλοθέατρο για παιδιά 1-6 ετών από τον παιδαγωγικό τομέα των σπουδαστών του ΙΙΕΚ ΠΑΣΤΕΡ. Το Κόκκινο, το Πράσινο, το Μπλε και το Κίτρινο μολύβι αποτελούν τα "εργαλεία" του Πέτρου για να κάνει μία ζωγραφιά. Όμως, το Κίτρινο μολύβι προσπαθεί να πρωταγωνιστήσει κι ενώ ο Πέτρος το ξύνει συνεχώς, το μολύβι μένει πολύ μικρό. Η ζωγραφιά καταλήγει σε κίτρινη μουτζούρα. Ο Πέτρος τα βάζει με τον εαυτό του και τότε όλα τα μολύβια τον βοηθούν με αποτέλεσμα να κάνουν ομαδικά μία ωραία ζωγραφιά.  Ώρα έναρξης: 10.45. (Δεν απαιτείται δήλωση συμμετοχής).
• "Όποιος σιωπηλός μπορεί να κρατηθεί μουσικά θα ανταμειφτεί": Μουσικοθεατρικό παιχνίδι για παιδιά 5-10 ετών από τη μουσικολόγο Ιωάννα Καράνταγλη. Εσύ για πόσην ώρα μπορείς να μείνεις σιωπηλός; Νομίζεις ότι μπορείς να αντισταθείς στα παιχνίδια μας; Ώρα έναρξης: 11.30. (απαιτείται δήλωση συμμετοχής, μέχρι 20 άτομα).
• "Αναζητώντας τον χαμένο χώρο": Immersive θεατρικό παιχνίδι για ενήλικες σε σχέση με τον χώρο και την εξουσία στα έργα του Πίντερ από τους εμψυχωτές των θεατρικών ομάδων παπαλάνγκι/θέατρο έξω από το θέατρο. Οι συμμετέχοντες, ακολουθώντας πολλαπλές διαδρομές και συναντώντας δοκιμασίες και παιχνίδια, θα κληθούν να διαμορφώσουν τη δική τους εμπειρία για τη σχέση χώρου και εξουσίας στα έργα του συγγραφέα. Ώρα έναρξης: 12.00. (απαιτείται δήλωση συμμετοχής, μέχρι 20 άτομα).
• "Η ομάδα αυτοσχεδιαστικού θεάτρου playback RU σας προσκαλεί σε απογευματινό τσάι με τον Harold Pinter": Στο θέατρο Playback ο πυρήνας της παράστασης είναι η αφήγηση ιστοριών ή στιγμών από την προσωπική ζωή των θεατών, όπου μέσα από μια τελετουργική διαδικασία παρακολουθούν άμεσα την αυτοσχεδιαστική εκδραμάτιση των βιωμάτων τους. Ώρα έναρξης: 12.30. (Δεν απαιτείται δήλωση συμμετοχής).
• Νοηματική για αρχάριους, για ηθοποιούς και ενήλικες: Διδασκαλία βασικών αρχών νοηματικής από το Θέατρο Σιγής του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Μακεδονίας Θράκης. Ώρα έναρξης: 14.15. (Δεν απαιτείται δήλωση συμμετοχής).
• "Σχεδιάσματα… και άλλα ολίγα": Παρουσίαση κομματιών από τη δραματουργία του Πίντερ, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Χάρη Παπαδόπουλου. Άραγε, οι δομές της γλώσσας και οι δομές της πραγματικότητας κινούνται σε παράλληλους δρόμους; Μήπως η πραγματικότητα ουσιαστικά παραμένει εκτός γλώσσας, ανεξάρτητη, πεισματάρα, ξένη, απρόσβλητη από περιγραφές; Παίζουν οι: Γιάννης Ρήγας, Μαρία Καραμήτρη, Γιώργος Κολοβός, Σταυριάννα Παπαδάκη, Χάρης Παπαδόπουλος, Μιχάλης Σιώνας, Κωνσταντίνος Χατζησάβας. Ώρα έναρξης: 15.30. (Δεν απαιτείται δήλωση συμμετοχής).
• "Πίντερ: η σιωπή στα έργα του": Στρογγυλό Τραπέζι με τους Γλυκερία Καλαϊτζή (σκηνοθέτης, λέκτορας στο τμήμα θεάτρου του ΑΠΘ), Μιχαήλ Μαρμαρινό (ηθοποιός, σκηνοθέτης, λέκτορας στο τμήμα θεάτρου του ΑΠΘ), Σάββα Πατσαλίδη (κριτικός θεάτρου, καθηγητής: στο Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας στο ΑΠΘ, στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ και τακτικός συνεργάτης στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Θεάτρου), Ελισάβετ Σακελλαρίδου (καθηγήτρια στο Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας στο ΑΠΘ, συγγραφέας). Ώρα έναρξης: 16.30. (Δεν απαιτείται δήλωση συμμετοχής).
Να σημειωθεί ότι τα επόμενα "Big Days", που θα διοργανώσει το ΚΘΒΕ για τη θεατρική σεζόν 2014 -2015 είναι τα εξής: Βασίλης Τσιτσάνης στις 18/01/2015 στο Θέατρο Μονής Λαζαριστών, Μιχαήλ Μπουλκάκοφ στις 08/02/2015 στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Μολιέρος στις  8/03/2015 στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και Άντον Τσέχωφ στις 26/04/2015 στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.


www.tospirto.net


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


21 Δεκεμβρίου 2014
ΚΘΒΕ-ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ, Εθνικής Αμύνης 2, Θεσσαλονίκη
Τηλ.: 2310-288000
Ελεύθερη είσοδος.


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X