Η μεγάλη μάχη για τα πρωτεία στο North West

Ένα από τα ιστορικότερα ντέρμπι της γηραιάς ηπείρου διεξάγεται στην Αγγλία για την 16η αγωνιστική της Μπάρκλεϊς Πρέμιερ Λιγκ. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εναντίον Λίβερπουλ σε μια αντιπαλότητα που έχει τις ρίζες της από τον 19ο αιώνα. 

Τότε που οι δύο περιοχές ανταγωνίζονταν για την κυριαρχία στα Βορειοδυτικά του νησιού. Και οι δύο σύλλογοι βρίσκονται στο κυνήγι του, κατά τα φαινόμενα, καλύτερου πρωταθλήματος του κόσμου, από τη γέννησή τους έχοντας κατακτήσει πάνω από 50 μεγάλα τρόπαια η κάθε μία. Άλλωστε τα τελευταία 41 χρόνια ο τίτλος έχει καταλήξει 24 φορές στις δύο ανταγωνίστριες. 

Η πρώτη μάχη έφερε θριαμβεύτρια τη Λίβερπουλ που ταπείνωσε με επτά γκολ τη Νιούτον Χιθ, όπως ήταν το πρώιμο όνομα της Γιουνάιτεντ.  Από τότε όμως έχει περάσει αρκετός καιρός και οι κόκκινοι διάβολοι έχουν πάρει τα πρωτεία στις νίκες, αφού σε 190 ματς για όλες τις διοργανώσεις έχει 75, έναντι 64 της μεγάλης αντιπάλου, ενώ 51 ματς έχουν λήξει ισόπαλα. 

Η Λίβερπουλ κυριάρχησε από το 1975 έως το 1990 βάζοντας στο παλμαρέ της 11 πρωταθλήματα και 4 ευρωπαϊκά Κύπελλα. Όμως τη σκυτάλη πήρε η αιώνια εχθρός που από το 1993 πρώτευσε 13 φορές στην Πρέμιερ λιγκ και άλλες δύο στην Ευρώπη.  Έτσι η εποχή όπου οι οπαδοί των κόκκινων καυχιόνταν για τα 18 πρωταθλήματα, πέρασε ανεπιστρεπτή από την αρμάδα του σερ Άλεξ Φέργκιουσον

Το Όλντ Τράφορντ φοράει τα καλά του και αναμένεται να ζήσει μεγάλες στιγμές ξανά. Αν και πέρυσι η Γιουνάιτεντ ταπεινώθηκε από την διεκδικήτρια τον Τζέραρντ και την παρέα του με 3-0, έχει τη μερίδα του Λέοντος στο γήπεδό της. Σε 22 ματς από την γενεσιουργό χρονολογία της Πρέμιερ Λιγκ έχει 13 νίκες, γνωρίζοντας την ήττα μόλις 5 φορές. 

Φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά και μια επιτυχία θα δώσει αέρα 10 πόντων στην ομάδα του Φαν Χάαλ. 

Νεύρα, όμορφα γκολ, σκληρά τάκλιν, εκρηκτική ατμόσφαιρα, εμπρηστικές δηλώσεις αλλά και όμορφο ποδόσφαιρο είναι σίγουρα αναπόσπαστο κομμάτι του συγκεκριμένου ντέρμπι.

Ιστορικά έχουν και κάτι κοινό. Σημαδεύτηκαν από δύο μεγάλες τραγωδίες όπως είναι η πτώση του αεροπλάνου με την αποστολή της Γιουνάιτεντ στο Μόναχο το 58 και ο θάνατος 96 οπαδών της Λίβερπουλ στο Χίλσμπορο.

Είναι δύο από τους μεγαλύτερους συλλόγους του κόσμου και αυτό φαίνεται και από τους εκατομμύρια φιλάθλους που τους ακολουθούν. Το καλοκαίρι οι δύο ομάδες ταξίδεψαν στην Αυστραλία για φιλικά με τοπικές ομάδες, με 180 χιλιάδες κόσμου να γεμίζει τα γήπεδα.

Για όλους αυτούς τους λόγους αυτό είναι το παιχνίδι που πάντα σε κάνει να ανατριχιάζεις. Και δεν υπάρχουν πολλά που μπορούν να σε κάνουν να αισθάνεσαι ανάλογα  κάθε φορά με την ίδια ένταση.

 

 

 

 

 

 

  

Σχετικά άρθρα