Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Ισχυρό σοκ για ένα εκατομμύριο συνταξιούχους κόβεται το 8% της επικουρικής
Ισχυρό σοκ για ένα εκατομμύριο συνταξιούχους κόβεται το 8% της επικουρικής thumbnail

Ισχυρό σοκ για ένα εκατομμύριο συνταξιούχους κόβεται το 8% της επικουρικής

"Μαχαίρι" που θα φτάσει μέχρι και το 8% των επικουρικών συντάξεων προβλέπει η εισηγητική έκθεση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), η οποία αναφέρεται στον προϋπολογισμό του 2015, σύμφωνα με έγγραφο που φέρνει στο φως ο τηλεοπτικός σταθμός Mega.


 


Δείτε το βίντεο του Mega:


 

Ισχυρό σοκ περιμένει περισσότερους από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους, οι οποίοι είναι πολύ πιθανό να δουν τις επικουρικές συντάξεις τους να ψαλιδίζονται αρκετά από τις αρχές του 2015.

Σύμφωνα με την αποκάλυψη του Mega, υπάρχει έγγραφο-ντοκουμέντο το οποίο προβλέπει τη μείωση των επικουρικών συντάξεων περίπου 1.050.000 συνταξιούχων του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής ασφάλισης, ενώ το ψαλίδι ενδέχεται να φθάσει το 7%-8%.

Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ του καναλιού, στην εισηγητική έκθεση προς το ΔΣ του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης, συγκεκριμένα στη σελίδα 5, προβλέπονται δύο κατηγορίες εκτάκτων εσόδων. Η μία από αυτές είναι η εξοικονόμηση περίπου 376 εκατ. ευρώ τα οποία θα προέλθουν από την περικοπή επικουρικών συντάξεων.

Μάλιστα, για να συγκεντρωθεί το εν λόγο ποσό το ψαλίδι στις αποδοχές περίπου ενός εκατ. συνταξιούχων θα είναι της τάξης του 7% με 8%.

Αλλωστε από τα αρμόδια υπουργεία κανείς δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξουν μειώσεις συντάξεων το 2015, όπως προβλέπεται από τον νόμο 4052/2012 δηλαδή την περιβόητη "Ρήτρα μηδενικών ελλειμμάτων".

Το "παραθυράκι" για μικρότερες μειώσεις

Ωστόσο, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του Ταμείου, ο οποίος μίλησε στο Mega, στην έκθεση δεν λαμβάνονται υπόψιν δύο κατηγορίες εσόδων και αυτές είναι το αμοιβαίο κεφάλαιο ασφάλισης προσωπικού της ΔΕΗ και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων τα οποία εκτιμά το  Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής ασφάλισης να έχει μέσα στο 2015.

Αυτό σημαίνει ότι θα μπορέσουν να συγκεντρωθούν περίπου 200 εκατ. ευρώ τα οποία θα έχουν ως αποτέλεσμα να είναι μικρότερες οι μειώσεις στις επικουρικές ή ίσως και να αποφευχθούν την τελευταία στιγμή.

Μέσα σε όλα αυτά στην κυβέρνηση περιμένουν με αγωνία τις επόμενες δέκα ημέρες τις αναλογιστικές μελέτες των επικουρικών ταμείων από όπου θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα.


Enikos.gr,madata.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X