Αρχική / Υγεία / Γυναικολογία / Τι εξετάσεις πρέπει να κάνω για να δω εάν έχω πρόωρη εμμηνόπαυση;
Τι εξετάσεις πρέπει να κάνω για να δω εάν έχω πρόωρη εμμηνόπαυση; thumbnail

Δάφνη, 38 ετών

Τι εξετάσεις πρέπει να κάνω για να δω εάν έχω πρόωρη εμμηνόπαυση;

ΕΡΩΤΗΜΑ
Γεια σας. Θα ήθελα την γνώμη σας στο πρόβλημα που αντιμετωπίζω με την περίοδό μου. Είμαι 38 ετών και μέχρι την ηλικία των 30 είχα σταθερή περίοδο 28 ημερών με μικρές αποκλίσεις 12 ημερών και διάρκεια περίπου 67 ημερών. Στη συνέχεια η περίοδος άρχισε να έρχεται νωρίτερα από 21 έως 26 μέρες και γενικά να έχω άστατο κύκλο ενώ με το πέρασμα των χρόνων παρατηρούσα αλλαγές και στην ροή – λιγότερη και στη διάρκεια μικρότερη της περιόδου μου. Επισκέφθηκα ενδοκρινολόγο και γυναικολόγο και έκανα όλες τις απαραίτητες εξετάσεις: ορμονικές, υπερηχογράφημα κλπ. Aρκετές φορές όλα αυτά τα χρόνια πολυκυστικές ωοθήκες δεν έχω ούτε πρόβλημα στο θυρεοειδή. Πάντα λίγο αυξημένη η FSH. Μου συνέστησαν αντισυλληπτικά αλλά δεν τα πήρα γιατί ξέρω ότι μετά την παύση τους ο κύκλος γυρίζει στα ίδια με πριν. Πριν από δυο χρόνια είχα καθυστέρηση στην περίοδο περίπου 1 μήνα, τελικά ήρθε χωρίς τη βοήθεια φαρμάκων ωστόσο φέτος το καλοκαίρι είχα αμηνόροια για 2 μήνες και μετά από τις απαραίτητες εξετάσεις, γενικά φυσιολογικές από ότι μου είπαν εκτός από μια μικρή κύστη στην αριστερή ωοθήκη – μάλλον συνέπεια της αμηνόρροιας, χρείαστηκε να πάρω primolut για να έρθει η περίοδος.  Στη συνέχεια όλα καλά μέχρι και σημερα που πάλι φαίνεται να αργεί να έρθει η περίοδος. Βρίσκομαι στην 27η μέρα. Έχω τρομερό άγχος!
Σημειώνω ότι η μητέρα μου είχε πρόωρη εμμηνόπαυση στα 42 της χρόνια και πρόβλημα με τον θυρεοειδή της, υποθυρεοειδισμό. Όλη αυτή η κατάσταση πόσο πρέπει να με ανησυχεί; Βρίσκομαι σε προ – εμμηνοπαυσιακή φάση; Θα έπρεπε να ακολουθήσω κάποια φαρμακευτική αγωγή; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.


Στο ερώτημα απάντησε ο Μακρής Γιώργος- Μάριος, MD, MSc, Γυναικολόγος- Μαιευτήρας.ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η εμμηνόπαυση στην ηλικία των 38 ετών είναι ασυνήθης. Η ηλικία όμως εμμηνόπαυσης της μητέρας σας είναι όμως επιβαρυντική. Οι εξετάσεις που μπορούν να σας κατατοπίσουν είναι κυρίως οι διαδοχικές μετρήσεις FSH, LH, E2 οι οποίες δείχνουν την τάση ή καλύτερη την απόσταση από την εμμηνόπαυση. Πάντα ο έλεγχος συμπληρώνεται με το υπερηχογράφημα. Αλήθεια, έχετε παιδιά ή καλύτερα ποιος είναι ο σχετικός οικογενειακός σας προγραμματισμός? Εάν επιθυμείτε να προχωρήσετε σε κάποια κύηση θα σας συμβούλευα να επισκεφτείται σύντομα κάποιον ειδικό στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή για να σας συμβουλεύσει κατάλληλα.


Μακρής Γιώργος- Μάριος, MD, MSc,
Γυναικολόγος- Μαιευτήρας,
Ειδικός Γυναικολόγος Ογκολόγος (EBCOG- ESGO accreditation ),

Πανεπιστημιακός Υπότροφος, Γ Μ/Γ κλινικής, Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Π.Γ. Νοσοκομείο "Αττικό",
Επιστημονικός Συνεργάτης Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής "Johannes Gutenberg", Mainz, Γερμανίας,
Ιατρείο: Λεωφ. Κηφισιάς 25, Αμπελόκηποι
Τηλ : 00306974877613
 
Makris George- Marios, MD, MSc,
Obstetrician- Gynecologist,
Gynaecologic Oncologist ( EBCOG-ESGO accreditation ),
 
Kifisias Avenue 25, Ampelokipoi, Athens, Greece.
Tel: 00306974877613


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X