Μπορείς πρωτάθλημα; Απόδειξη!

Ο Παναθηναϊκός της τελευταίας διετίας έχει αποδείξει πως αποδίδει καλύτερα (και σίγουρα πιο αποτελεσματικά) όταν βρίσκεται υπό πίεση. Πρόκειται για μια ομάδα που ναι μεν έχει την… ικανότητα να κάνει τα εύκολα δύσκολα αλλά που παράλληλα μπορεί να μετατρέψει και τα δύσκολα σε εύκολα.

Χαρακτηριστική είναι η πορεία που έχει διαγράψει εφέτος το Τριφύλλι στη Σούπερ Λίγκα: αρχικά έχασε οχτώ βαθμούς σε θεωρητικά πιο χαλαρά ματς απέναντι σε μικρομεσαίες ομάδες όπως ο ΟΦΗ (1-2), η Καλλονή (1-0) και ο Λεβαδειακός (1-1), αλλά όταν -λίγες ημέρες μετά την ήττα από τον Ολυμπιακό (1-0)- βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο και αντιμέτωπο με ένα σαφώς πιο βαρύ πρόγραμμα άλλαξε χαρακτήρα.

Δόκτωρ Τζέκιλ και Μίστερ Χάιντ; Ισως. Η ουσία όμως είναι ότι τις τελευταίες εβδομάδες ο Παναθηναϊκός πραγματοποιεί πορεία πρωταθλητισμού, όπως έκανε και στο δεύτερο μισό της περασμένης σεζόν.  Μόνο που τότε είχε χάσει προ πολλού (μόλις από τα μέσα Οκτωβρίου!) τον δρόμο για τον τίτλο, ενώ τώρα παραμένει εντός τροχιάς, έναν μόλις βαθμό πίσω από τον Ολυμπιακό, πέντε από τον ΠΑΟΚ και με τα ντέρμπι να διεξάγονται στη Λεωφόρο στον β’ γύρο.

Δεν τίθεται θέμα ότι ο Παναθηναϊκός βρίσκεται εντός τίτλου, όσο κι αν προσπαθούν στο Τριφύλλι να βγάλουν από πάνω τους το βαρύ (ψυχολογικό) φορτίο που προκαλεί η προσδοκία της κατάκτησης ενός πρωταθλήματος. Πρωτίστως όμως, για να μπορέσουν οι Πράσινοι  να δείξουν τα δόντια τους σε ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό θα πρέπει να πάρουν τα δύο εναπομείναντα ματς μέχρι το τέλος του χρόνου αλλά και το πρώτο του 2015.

Το έργο τους κάθε άλλο παρά εύκολο θα είναι καθώς, καταρχάς εξαιρουμένου του τελευταίου αγώνα με τον Πανθρακικό κανένα παιχνίδι του Παναθηναϊκού δεν έληξε δίχως άγχος και με την ψυχή στο στόμα, αλλά και επειδή οι αμάδες που θα βρεθούν στο διάβα του θεωρούνται άκρως επικίνδυνες: Ξάνθη εκτός έδρας την Πέμπτη (18/12), Κέρκυρα εντός έδρας τη Δευτέρα (22/12) και ΠΑΣ Γιάννινα εκτός έδρας στις 4 Ιανουαρίου του νέου έτους.

Αν ο Αναστασίου και οι ποδοσφαιριστές του βγουν όρθιοι (με τρεις νίκες) απ’ αυτή την τριάδα αγώνων, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των έτερων διεκδικητών του τίτλου, τα δεδομένα και οι ισορροπίες στο πρωτάθλημα θα αλλάξουν διότι στη συνέχεια ακολουθεί ένα σαφώς πιο βατό πρόγραμμα για τους Πράσινους που περιλαμβάνει κατά σειρά: Λεβαδειακό εντός, Πανιώνιο εκτός, Καλλονή εντός, Πλατανιά εντός, Νίκη Βόλου εκτός, Παναιτωλικό εντός και το εξ αναβολής με τον Εργοτέλη εντός.

Αν λοιπόν το πρωτάθλημα αποτελεί έστω και κρυφό πόθο για τον περυσινό Κυπελλούχο Ελλάδας, στις επόμενες 19 ημέρες θα φανεί αν πράγματι θα μπορέσει και να το διεκδικήσει. Με λίγα λόγια, αν οι Πράσινοι θέλουν τον τίτλο, θα πρέπει και να αποδείξουν ότι μπορούν να αντεπεξέλθουν…

Σχετικά άρθρα