Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / «Άδειασε» τα ΑΤΜ ο Στουρνάρας, διατηρεί το κλίμα φόβου
«Άδειασε» τα ΑΤΜ ο Στουρνάρας, διατηρεί το κλίμα φόβου thumbnail

"Άδειασε" τα ΑΤΜ ο Στουρνάρας, διατηρεί το κλίμα φόβου

 


Το κλίμα φόβου και αβεβαιότητας που συντηρεί η κυβέρνηση, λίγες μόλις ημέρες πριν την έναρξη της διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, έσπευσε να υπερασπιστεί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, μιλώντας για τον κίνδυνο ανεπανόρθωτης βλάβης στην οικονομία, σε περίπτωση που αλλάξει η κυβέρνηση. 


"Από την προηγούμενη θητεία μου ως υπουργός Οικονομικών, γνωρίζω πολύ καλά το τεράστιο βάρος της νομοθετικής προσαρμογής στις νέες συνθήκες που σήκωσαν οι Έλληνες βουλευτές. Με το θάρρος της προσωπικής γνωριμίας με κάθε ένα εξ αυτών αλλά και της στήριξης που μου παρείχαν στη Βουλή τα προηγούμενα χρόνια, θα ήθελα να προχωρήσω ένα βήμα παραπάνω και να τους ζητήσω να συνεκτιμήσουν το μεγάλο αυτό και άμεσο κίνδυνο στις αποφάσεις τους" υπογράμμισε ο διοικητής της ΤτΕ.


Ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι λόγω της συζήτησης για πρόωρες εκλογές "η ρευστότητα στην αγορά μειώνεται με ταχύ ρυθμό", και ζήτησε από τους βουλευτές "να συνεκτιμήσουν το μεγάλο αυτό και άμεσο κίνδυνο". 


"Βασική προϋπόθεση ολοκλήρωσής του είναι η διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των απαιτούμενων μέτρων προσαρμογής έχει ήδη ληφθεί. Πολύ λίγα απομένουν ακόμα. Η ελληνική οικονομία έχει μπροστά της μόνο οφέλη, το κόστος ήδη το εισέπραξε" συμπλήρωσε.


Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, μιλώντας σε ειδική εκδήλωση προς τιμήν του Ξενοφώντος Ζολώτα, κάλεσε τα πολιτικά κόμματα, "ιδιαίτερα αυτά που πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα ευημερήσει μόνο ως μέλος της Ευρωζώνης, να συνεννοηθούν ώστε να προχωρήσουν λίγες ακόμα μεταρρυθμίσεις που απομένουν, ώστε να “δέσουν”, με τρόπο που δεν επιτρέπει οπισθοδρόμηση, τόσο η δημοσιονομική σταθερότητα όσο και η οικονομική σταθερότητα".


Μεταξύ άλλων μέσα σε αυτές τις λίγες μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνονται -εκτός από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, οι μειώσεις στις κύριες συντάξεις και όλα όσα θα επιστρατεύσει η κυβέρνηση προκειμένου να καλύψει το δημοσιονομικό κενό του 2015.


"Έχει στο νου του τις κινήσεις του πρωθυπουργού"


"Προφανώς ο κ. Στουρνάρας, έχοντας την ευθύνη του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδας, όταν προβαίνει σε τέτοιου είδους δηλώσεις, έχει στο  νου του τις κινήσεις και τους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού" επισημαίνει από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ.


Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας με αφορμή "την κρίση των τελευταίων ημερών" έκρουσε ο  διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και κάλεσε τους βουλευτές να συνεκτιμήσουν στις αποφάσεις τους, για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τον άμεσο κίνδυνο που, όπως είπε, ελλοχεύει.

Ο κ. Στουρνάρας μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας σε εκδήλωση προς τιμήν του Ξενοφώντα Ζολώτα με αφορμή τη συμπλήρωση 110 ετών από τη γέννησή του επεσήμανε στο ακροατήριό του ότι "η κρίση των τελευταίων ημερών λαμβάνει πλέον σοβαρές διαστάσεις" και υπογράμμισε ότι "η ρευστότητα στην αγορά μειώνεται με ταχύ ρυθμό".

Ακόμη είπε πως ο κίνδυνος ανακοπής της αναπτυξιακής πορείας που μόλις ξεκίνησε, αλλά και ο κίνδυνος μίας ανεπανόρθωτης βλάβης της ελληνικής οικονομίας, είναι μεγάλος.

Ο κ. Στουρνάρας έκανε αναφορά στην προηγούμενη θητεία του ως υπουργού Οικονομικών και σημείωσε πως γνωρίζει το τεράστιο βάρος της νομοθετικής προσαρμογής στις νέες συνθήκες που, όπως είπε, σήκωσαν οι Έλληνες βουλευτές.

"Με το θάρρος της προσωπικής γνωριμίας με κάθε ένα εξ αυτών, αλλά και της στήριξης που μου παρείχαν στη Βουλή τα προηγούμενα χρόνια, θα ήθελα να προχωρήσω ένα βήμα παραπάνω και να τους ζητήσω να συνεκτιμήσουν τον μεγάλο αυτό και άμεσο κίνδυνο στις αποφάσεις τους" ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.

Επίσης απηύθυνε μήνυμα στα πολιτικά κόμματα που πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα ευημερήσει μόνο ως μέλος της Ευρωζώνης και της Ε.Ε., καλώντας τα να συνεννοηθούν ώστε να προχωρήσουν "οι λίγες ακόμα μεταρρυθμίσεις που απομένουν προκειμένου να δέσουν με τρόπο που δεν επιτρέπει οπισθοδρόμηση τόσο η δημοσιονομική σταθερότητα όσο και η οικονομική ανάπτυξη".

"Πράττοντας έτσι – συνέχισε ο κ. Στουρνάρας – θα αφοπλίσουν με τρόπο οριστικό και αμετάκλητο εκείνους τους αμετανόητους παράγοντες που ουδέποτε παραιτήθηκαν από την ιδέα να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα είτε ως αποδιοπομπαίο τράγο είτε ως Ιφιγένεια για τον παραδειγματισμό των κρατών-μελών της περιφέρειας της ζώνης του ευρώ".

Η επόμενη μέρα στη συνάντηση Αντ. Σαμαρά – Μοσκοβισί


Στο μεταξύ, νωρίτερα στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, αρμόδιο για τις οικονομικές υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί ετέθη το ζήτημα της επόμενης σχέση μεταξύ της Ελλάδας και της Ε.Ε. Στη συνάντηση, στην οποία μετείχε και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο κ. Μοσκοβισί εξήρε τις μέχρι σήμερα προσπάθειες της χώρας.

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων εξέφρασε την ελπίδα στους υπόλοιπους δύο μήνες η Ελλάδα να ολοκληρώσει το πρόγραμμα, την αξιολόγηση και να πάμε σε μια νέα σχέση για να δώσουμε άλλο μέλλον στη σχέση Ελλάδας και Κομισιόν.

Σε ερώτηση αν μπορεί να επηρεάσει την Ελληνική οικονομία ενδεχόμενη μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και πρόωρη προσφυγή σε βουλευτικές εκλογές, ο Επίτροπος απάντησε πως δεν παρεμβαίνει καθόλου στη ελληνική πολιτική.

"Δεν είναι το πεδίο μου", είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι είναι στην Αθήνα για να συνομιλήσει με τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση της Ελλάδος και με τον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά.

Γκ. Χαρδούβελης: Προς όφελος των πολιτών οι μεταρρυθμίσεις


"Δεν μιλήσαμε καθόλου για τα πολιτικά", δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Ανέφερε ότι συζητήθηκε η νέα σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη την νέα χρονιά.

Σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ο Γκίκας Χαρδούβελης ανέφερε πως έχουμε κάνει τις περισσότερες και για να συνεχιστούν πρέπει ο κόσμος να τις θέλει και θα το κάνει, όταν αντιληφθεί ότι ωφελούν τη θέση του.

Είναι σημαντικό, σημείωσε, το 2015, υπογραμμίζοντας πως τα εισοδήματα θα ανεβαίνουν και η ανεργία θα πέφτει.

"Η Ευρωζώνη μάς έχει στηρίξει, αλλά είναι σταθερή στη θέση ότι κι εμείς πρέπει να είμαστε συνεπείς στις υποσχέσεις μας. Τότε βάζουν και αυτοί πλάτη. Δική μας δουλειά είναι το πως θα φτιάξουμε θεσμούς. Το οφείλουμε στα παιδιά μας", τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.


 


 Madata.gr, efsyn.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X