Αρχική / Υγεία / Παθολογία / Λιγότερο αλάτι για λιγότερα εμφράγματα και εγκεφαλικά
Λιγότερο αλάτι για λιγότερα εμφράγματα και εγκεφαλικά thumbnail

Λιγότερο αλάτι για λιγότερα εμφράγματα και εγκεφαλικά

"Προσοχή στο αλάτι": αυτό συστήνουν με κατηγορηματικό τρόπο οι καρδιολόγοι. Και μπορεί για κάποιους η εμμονή των γιατρών με τα αλμυρά φαγητά να τους φαίνεται υπερβολική, τα στοιχεία όμως σειράς μελετών δείχνουν πως είναι 100% βάσιμη!

Η οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι πως χρειαζόμαστε 5 γρ. αλάτι την ημέρα. "Έχει όμως αποδειχτεί πως η μείωση της πρόσληψης αλατιού κατά μόλις 3 γραμμάρια καθημερινά, συνεπάγεται τη μείωση των θανάτων από εγκεφαλικά κατά 20% και τη μείωση των θανάτων από καρδιοπάθειες κατά 15%", επεσήμανε ο καθηγητής Καρδιολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Δημήτρης Κρεμαστινός, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Καρδιάς, στις 28 Σεπτεμβρίου.

Ένα επιπλέον μυστικό για…ανάλατες αγορές που προστατεύουν όμως την καρδιά, είναι να προσέχουν οι πολίτες τις ετικέτες των τροφίμων. Όταν μάλιστα διαβάζουν πάνω στη συσκευασία τη πληροφορία, "υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι", σημαίνει ότι περιέχεται πάνω από 1,5 γραμμάριο αλατιού ανά 100 γραμμάρια τροφής! Σε αυτή τη περίπτωση, η κατανάλωση με μέτρο, είναι η καλύτερη συμβουλή – εάν βέβαια, δεν μπορεί κάποιος να κόψει τα αλμυρά σνακ "μαχαίρι".

Όπως άλλωστε, τόνισε ο κ. Κρεμαστινός η γνώση είναι δύναμη. "Με απλές καθημερινές αλλαγές στην καθημερινότητα μας βελτιώνουμε την ποιότητα της ζωής μας αλλά και προφυλάσσουμε τη καρδιά μας".

Σημειώνεται, πως η υψηλή πίεση είναι ο μεγαλύτερος αυτόνομος παράγοντας κινδύνου για καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά σήμερα, αφού επηρεάζει περισσότερους από 1 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, η υπέρταση χρόνια δεν…κοιτά, γι αυτό και οι πολίτες δεν πρέπει να ξεχνούν το ετήσιο τσεκ απ.

Πηγή: tanea.gr


 


Το πολύ αλάτι κοστίζει ετησίως τη ζωή περισσότερων από 1,5 εκατομμύριο ενηλίκων σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με μία νέα, παγκόσμια ανάλυση.


Όπως αποκάλυψε, η υπερκατανάλωση άλατος ευθύνεται παγκοσμίως για έναν στους δέκα θανάτους από καρδιαγγειακά αίτια που καταγράφονται κάθε χρόνο- ή αλλιώς, σε ετήσια βάση κοστίζει τη ζωή σε 1,65 εκατομμυρίων ανθρώπων.


Την ανάλυση, που δημοσιεύεται στην "Ιατρική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας" (NEJM), πραγματοποίησε ομάδα επιστημόνων από την Σχολή Επιστήμης της Διατροφής Friedmanτου Πανεπιστημίου Tufts, στη Μασαχουσέτη.


Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον πρύτανη της Σχολής δρα Ντάριους Μοτζαφαριάν, ανέλυσαν στοιχεία από 205 μελέτες για την κατανάλωση άλατος, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το περίπου 75% του παγκόσμιου πληθυσμού των ενηλίκων.


Αξιολόγησαν επίσης τα παγκόσμια στοιχεία για την κατανάλωση τροφίμων, για να καταγράψουν την κατανάλωση άλατος ανά φύλο, ηλικία και χώρα.


Έτσι κατέληξαν στο συμπέρασμα πως, σε παγκόσμιο επίπεδο, η μέση κατανάλωση άλατος είναι σχεδόν διπλάσια από αυτή που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για καλή υγεία (3,95 γραμμάρια νατρίου την ημέρα έναντι των 2 γραμμαρίων που συνιστώνται).


Η υψηλότερη μέση κατανάλωση καταγράφηκε στην Κεντρική Ασία (5,51 γραμμάρια νατρίου την ημέρα) και η χαμηλότερη στην υποσαχάριο Αφρική (2,18 γραμμάρια την ημέρα).


Στην υπερκατανάλωση αυτή αποδίδεται το 10% των ετήσιων, παγκόσμιων θανάτων από καρδιαγγειακά αίτια.


Το νάτριο (το κύριο συστατικό του αλατιού) υπάρχει εκ φύσεως σε πάρα πολλά τρόφιμα, αλλά προστίθεται κατά την επεξεργασία και προετοιμασία εκατοντάδων άλλων, συμπεριλαμβανομένου του ψωμιού – χώρια όσο προσθέτουμε κατά την προετοιμασία και το μαγείρεμα, αλλά και στο πιάτο μας.


Ωστόσο, η υπερκατανάλωση αυτή οδηγεί στην υπέρταση και η υπέρταση είναι κύριος παράγοντας κινδύνου για έμφραγμα και εγκεφαλικό.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X