Αρχική / Σεξ / Ζευγάρι / Γιατί ενώ υποφέρεις μαζί του, δεν μπορείς να τον χωρίσεις;
Γιατί ενώ υποφέρεις μαζί του, δεν μπορείς να τον χωρίσεις; thumbnail

Γιατί ενώ υποφέρεις μαζί του, δεν μπορείς να τον χωρίσεις;

Όταν η γυναίκα-μάρτυρας ερωτευτεί έναν σκληρό άντρα, ίσως γίνει πιο κατηγορηματική, πιο δυνατή, πιο αμερόληπτη και αυτόνομη. Αυτές είναι ιδιότητες της αρσενικής πλευράς της. Με το ν’ αγαπήσει, να εμπιστευτεί και να δεχτεί την επιθετικότητα και κατηγορηματικότητά του άνδρα είναι φυσικό ν’ αρχίσει να έρχεται σε επαφή μ’ αυτές τις ιδιότητες που είναι μέσα της.


Ο ψυχολόγος John Gray αναλύει


Αν έχει μάθει να πιστεύει ότι οι δυνατές γυναίκες είναι απορριπτέες, ασυνείδητα θα αντισταθεί σ’ αυτή τη φυσιολογική διαδικασία ολοκλήρωσης. Πιθανό να έχει μάθει να πιστεύει από πολύ μικρή, ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να είναι κατηγορηματικές, ότι πρέπει να μένουν στο σπίτι, ότι είναι υποδεέστερες από τους άντρες, ότι δεν πρέπει ποτέ να δείχνουν την εξυπνάδα τους σ’ έναν άντρα, ότι πρέπει να είναι υποτακτικές, κ.ά.


Οι πεποιθήσεις αυτές διαμορφώνονται πιο δραματικά όταν το μικρό κορίτσι βλέπει τη μητέρα του να καταπνίγει τις αντρικές της ιδιότητες. Αν η μητέρα έχει το ρόλο του μάρτυρα, αυτός είναι ο γυναικείος ρόλος που θα μάθει και το παιδί. Όταν ο Μπαμπάς μεταχειρίζεται τη Μαμά και τις αδελφές της μ’ έναν τρόπο και τους αδελφούς της μ’ έναν άλλο, το κορίτσι μαθαίνει ότι η θέση της είναι στο σπίτι, ότι είναι υποδεέστερη κι ότι πρέπει να στηρίζεται στον Μπαμπά, ότι πρέπει πάντα να συμμορφώνεται με τη θέλησή του, ότι η γνώμη της Μαμάς είναι πάντα κατώτερη από του Μπαμπά, ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να είναι επιτυχημένες, κ.ά.


Με χίλιους τρόπους παίρνει το μήνυμα ότι δεν είναι ασφαλές για μια γυναίκα να συμπεριφέρεται με τον αντρικό τρόπο. Όταν ενηλικιωθεί κι αγαπήσει έναν άντρα, η αντρική πλευρά της, όπως είπαμε, θ’ αρχίσει να αναδύεται. Εξαιτίας των αρνητικών πεποιθήσεων και της αγωγής της, δεν θα νιώθει ασφαλής αν ανοιχτεί στις αντρικές της ιδιότητες. Κι ίσως αρχίσει να γίνεται όλο και περισσότερο προστατευτική, κριτική, ισχυρογνώμων, καχύποπτη, μνησίκακη, και να κάνει μανούβρες πίσω από τη πλάτη του άντρα που αγαπάει. Όλες οι αρνητικές της κρίσεις για τη δική της αντρική πλευρά προβάλλονται στο σύντροφό της. Αν και ασυνείδητα αντιστέκεται στον ίδιο της τον εαυτό, συνειδητά αρχίζει τυραννικά να αντιδρά, να μνησικακεί και να απορρίπτει το σύντροφό της.


Για να ξεπεράσει την εσωτερική της αντίσταση, η γυναίκα- μάρτυρας χρειάζεται να μάθει να είναι αυτόνομη και κατηγορηματική. Πρέπει, πάνω απ’ όλα, να μάθει να ζητάει υποστήριξη και να πάψει να περιμένει να προλαβαίνουν οι άντρες τις ανάγκες της, όπως εκείνη κάνει γι’ αυτούς. Μια και έχει την τάση στις σχέσεις της να κρατάει λογαριασμό, πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για το ρόλο της, που επιτρέπει συχνά στο λογαριασμό να γίνεται πολύ άνισος. Όταν συμβαίνει αυτό, εκείνη πρέπει να μάθει να συγχωρεί και να εκφράζει την πικρία της. Πρέπει να παραδεχτεί και να θεραπεύσει τα απωθημένα συναισθήματα θυμού και πικρίας που είναι συσσωρευμένα από το παρελθόν της. Συνήθως, χρειάζεται να κάνει μια θεραπεία για τη σχέση της με τον πατέρα της.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X