Αρχική / Υγεία / Οδοντιατρική / Κακές συνήθειες που καταστρέφουν τα δόντια
Κακές συνήθειες που καταστρέφουν τα δόντια thumbnail

Κακές συνήθειες που καταστρέφουν τα δόντια

Γράφει η Δέσποινα Κωστομοίρη- Χειρουργός Οδοντίατρος / Ειδικευμένη στην αισθητική οδοντιατρική/ Διευθύντρια της Athens Life Smile


Οι συνήθειες αρχίζουν σε πολύ μικρή ηλικία και δυστυχώς οι συνέπειές τους μπορεί να μας ταλαιπωρούν όταν μεγαλώνουμε.  • Ο συνεχής θηλασμός του δακτύλου ή της πιπίλας στην παιδική ηλικία, έχει σαν συνέπεια να μεταβάλλει την σχέση ανάπτυξης της άνω με την κάτω γνάθο. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να απαιτείται στην πορεία ορθογναθική αντιμετώπιση του στόματος από ορθοδοντικό σε μικρές ηλικίες και ορθοδοντικό και γναθοχειρουργό όταν ενηλικιωθεί το άτομο.

  • Η έλλειψη στοματικής υγιεινής όχι μόνο στους ενήλικες αλλά και στα παιδιά έχει σαν συνέπεια την καταστροφή των δοντιών και είναι ακόμη μεγαλύτερης σημασίας για παιδιά που δεν έχουν αποκτήσει τα μόνιμά τους δόντια. Τα παιδικά δόντια είναι απαραίτητα να διατηρούνται υγιή στην κάθε γνάθο, γιατί εκτός της μάσησης εξυπηρετούν στο να διατηρούν τους χώρους για την σωστή ανατολή των μόνιμων δοντιών.

  • Η χρήση των δοντιών σαν κοπτικά εργαλεία π.χ. για σπάσιμο του κελύφους ξηρών καρπών, για άνοιγμα μανό, κόψιμο κλωστής ή μάσηση ιδιαίτερα από μαθητές στυλό ή μολυβιών, δημιουργεί μακροχρόνια ρωγμές και μικροσπασίματα στα δόντια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να απαιτείται οδοντιατρική αποκατάσταση των δοντιών λόγω ευαισθησίας η φθοράς τους.

  • Το τρίξιμο ή το σφίξιμο των δοντιών κατά την διάρκεια της ημέρας που είναι εις γνώσιν μας ή της νύχτας εν αγνοία μας, έχει ως αποτέλεσμα αποτριβές , κατάγματα και σπάσιμο των δοντιών. Και εδώ απαιτείται η χρήση προληπτικά νάρθηκα ( μασελάκι) και εφόσον οι φθορές είναι προχωρημένες ,οδοντιατρικές αποκαταστάσεις.

  • Η κακή συνήθεια να μην βουρτσίζουμε τα δόντια μας και να μην χρησιμοποιούμε νήμα, ιδιαίτερα το βράδυ που είμαστε κουρασμένοι, έχει αποτέλεσμα την πρόκληση ουλίτιδας και τερηδόνων στα δόντια.


Διαβάστε περισσότερα στο http://blog.nowdoctor.gr/27095-oi-kakes-sunitheies-kostizoun-sta-dontia/Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X