Τον… διέλυσε!

Σε «φονέα των γιγάντων» εξελίσσεται η καταπληκτική Skoda Ξάνθη του Ραζβάν Λουτσέσκου καθώς λίγες ημέρες μετά την επιβλητική επικράτηση επί του προπορευόμενου ΠΑΟΚ με 4-2, σάρωσε με το ίδιο σκορ και τον τρίτο στη βαθμολογία Παναθηναϊκό που… πνίγηκε στα Πηγάδια χάνοντας την ευκαιρία να μειώσει τη διαφορά από τον Δικέφαλο. Οι Πράσινοι για πολλοστή φορά είχαν κάκιστη αμυντική λειτουργία και θα μπορούσαν να έχουν δεχτεί περισσότερα γκολ. Κορυφαίοι για τους γηπεδούχους ήταν ο πρώην «πράσινος» Σίλβα Κλέιτον, ο Σολτάνι και ο Κυριακίδης, ενώ από το Τριφύλλι διασώθηκαν μόνο ο σκόρερ Καρέλης και ο γκολκίπερ Στιλ .

Α’ Ημίχρονο
Η καλή ημέρα φάνηκε με τη… σέντρα για την Ξάνθη που προηγήθηκε στο σκορ (1-0) μόλις στο 3’. Ο Λουσέρο εκτέλεσε κόρνερ από τα δεξιά και ο Γούτας που εκμεταλλεύτηκε την αδράνεια της άμυνας του Παναθηναϊκού, όντας αμαρκάριστος, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Στιλ με κεφαλιά. Ο αιφνιδιασμός των Ακριτών συνεχίστηκε καθώς στο 16’ έπειτα από εξαιρετική αντεπίθεση από τα αριστερά, ο Κλέιτον σέντραρε παράλληλα στην καρδιά της άμυνας του Παναθηναϊκού, ο Σολτάνι έκανε την προβολή αλλά ο Στιλ απέκρουσε εντυπωσιακά. Η μπάλα έφτασε στον Βασιλακάκη που σούταρε αλλά ο Στιλ έδιωξε ξανά. Ο Μπούρμπος απομάκρυνε ένα ακόμη σουτ προ της γραμμής αλλά η κοιμούμενη άμυνα των Πρασίνων, δεν έκανε την παραμικρή κίνηση στη συνέχεια. Η μπάλα επέστρεψε στον Βασιλακάκη που σούταρε με δύναμη έξω από την περιοχή στέλνοντας την μπάλα πρώτα στο δοκάρι και στη συνέχεια στα δίχτυα (2-0). Πάντως προτού κοπάσουν οι πανηγυρισμοί των γηπεδούχων, ο Νάνο έβγαλε κάθετη πάσα στον Καρέλη στο 17’ που κοντρόλαρε ιδανικά και πλάσαρε στην κίνηση μειώνοντας σε 2-1.

Ο ρυθμός του αγώνα μέχρι το 40’ οπότε και πάλι η Ξάνθη απείλησε με τον Σολτάνι έπειτα από θαυμάσια ενέργεια του Κλέιτον. Ωστόσο ο αλγερινός μεσοεπιθετικός αστόχησε από πλεονεκτική θέση. Η απάντηση του Παναθηναϊκού ήρθε στο 45’ με τον Ζέκα που κινήθηκε έξυπνα, απέφυγε έναν παίκτη αλλά σούταρε άουτ.

Β’ Ημίχρονο
Στο ίδιο έργο θεατές και το δεύτερο 45λεπτο καθώς η Ξάνθη έπιασε ξανά στον ύπνο την άμυνα του Παναθηναϊκού. Στο 52’ έπειτα από εκτέλεση κόρνερ του Κλέιτον ο Σολτάνι με καταπληκτική κίνηση και απίθανο τακουνάκι έδωσε στην μπάλα μια περίεργη τροχιά στέλνοντάς την στα δίχτυα (3-1). Το Τριφύλλι προσπάθησε να αντιδράσει στο 56’ αλλά ο Πέτριτς δεν μπόρεσε να σκοράρει σε άδειο τέρμα με τον Κυριακίδη εξουδετερωμένο. Και πάλι όμως η Ξάνθη είχε τη λύση για να βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα. Στο 63’ ο Καπετάνος δέχθηκε την πάσα του Παπαστεριανού και με ιδανικό τελείωσε «έγραψε» το 4-1. Οι Πράσινοι αντέδρασαν μεν άμεσα μειώνοντας και πάλι με τον Καρέλη (από ασίστ του Ντίνα) στο 65’ αλλά δεν μπόρεσαν τίποτα περισσότερο πέραν μιας αξιόλογης φάσης με τον Πέτριτς στο 67’ που νικήθηκε από τον Κυριακίδη. Μάλιστα οι Ακρίτες στο τελευταίο δεκάλεπτο είχαν δύο δοκάρια με τον Καπετάνο στο 80’ και με τον Σολτάνι στο 86’.

Παίκτης από «χρυσάφι»
Ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά στο ρόστερ του Παναθηναϊκού αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν υπάρχει ούτε κατά διάνοια ένας Σίλβα Κλέιτον. Ο 31χρονος βραζιλιάνος μέσος που έπαιξε κατά το παρελθόν επί μια τετραετία στο Τριφύλλι πραγματοποίησε μια σπουδαία εμφάνιση κάνοντας «γιο γιο» την άμυνα των Πρασίνων. Μπορεί να μην σκόραρε αλλά οι επινοήσεις του έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη σπουδαία νίκη της Ξάνθης.

Η “σφυρίχτρα”
Καλή ήταν η διαιτησία του Μάνταλου, ο οποίος όμως απέφυγε να καταλογίσει πέναλτι σε σπρώξιμο του Μπέρτου πάνω στον Πέτριτς στο 32’.

Οι ενδεκάδες

Skoda Ξάνθη: Κυριακίδης, Καρυπίδης, Γούτας, Μπέρτος, Μπαξεβανίδης, Φλίσκας (38’ Παπαστεριανός), Βασιλακάκης (72’ Ομπόντο), Κλέιτον, Σολτάνι, Λουσέρο, Καπετάνος (80’ Ρούντι).

Παναθηναϊκός: Στιλ, Μπούρμπος, Νάνο (62’ Χουχούμης), Μέντες, Σίλντενφελντ, Λαγός (60’ Ντίνας), Ζέκα (60’ Δώνης), Πράνιτς, Πέτριτς, Καρέλης, Κλωναρίδης.

Σχετικά άρθρα