Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Ποια είναι η ιδανική διαφορά ηλικίας στα αδέρφια;
Ποια είναι η ιδανική διαφορά ηλικίας στα αδέρφια;  thumbnail

Ποια είναι η ιδανική διαφορά ηλικίας στα αδέρφια;

 O αριθμός χων αδερφώνκαι η διαφορά ηλικίας και φύλου 


Ο αριθμός των αδερφών παίζει ρόλο στην εξέλιξη ενός παιδιού. Έχει να κάνει με το πόσο επαρκή συναισθηματικά αποθέματα και υλικές δυνάμεις έχουν οι γονείς για όλα τα παιδιά. Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες. Για παράδειγμα όσο μεγαλύτερη είναι η οικογένεια, τόσο μεγαλύτερη και η πιθανότητα να υποστηρίζονται μεταξύ τους τ’ αδέρφια.


Ακόμα και γονείς με αυξημένο το αίσθημα της κοινωνικής ευθύνης, δεν έχουν τη δυνατότητα να μοιράσουν σε πέντε παιδιά περισσότερο χρόνο και ενέργεια από ότι θα μοιράζαν σε τρία. Αυτό βέβαια δεν είναι κανόνας. Κανείς δεν υποστηρίζει ότι τα παιδιά τ των πολύτεκνων οικογενειών δεν έχουν τόση αγάπη όση και τα παιδιά των άλλων. 


Η διαφορά ηλικίας και φύλου


Η διαφορά  ηλικίας μειαξύ των παιδιών καθορίζει συχνά το πόσο στενή είναι η σχέση ανάμεσα στα' αδέρφια. Όταν υπάρχει μικρή διαφορά ηλικίας μοιράζονται πολλά κοινά πράγματα και χώρο  αλλά και μαλώνουν περισσότερο μεταξύ τους. Και είναι ουσιαστικά περισσότερο αναγκασμένα, λόγω του ισχυρότερου δεσμού τους, να καθορίζουν και να τονίζουν τις ατομικές τους διαφορές. Κι όσο συχνότερα, κατά τη διάρκεια του κοινού τους παιχνιδιού, αποδεικνύουν ότι “έχουμε τα ίδια ενδιαφέροντα”, τόσο περισσότερο πρέπει να δείχνουν ο ένας στον άλλο, “…αλλά σ’ αυτό είμαστε διαφορετικοί”. Αυτό ισχύει κυρίως για παιδιά του ίδιου φύλου – κι ακόμα περισσότερο για δίδυμα. Αδέρφια διαφορετικού φύλου, ακόμα κι αν έχουν ελάχιστη διαφορά ηλικίας μεταξύ τους, έχουν τεράστιο πλεονέκτημα στον τομέα αυτό, συγκριτικά με αδέρφια του ίδιου φύλου, αφού από μόνο του το δια­φορετικό φύλο αποτελεί παράγοντα καθορισμού της ατομικότητάς του για κα­θένα απ’ αυτά.


Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά ηλικίας μεταξύ των αδερφών, τόσο λιγότε­ρο κοινά έχουν μεταξύ τους και τόσο μικρότερο ανταγωνισμό – αλλά προσφέ­ρουν και μικρότερη υποστήριξη. Ιδιαίτερα τα μεγαλύτερα κορίτσια αντιμετωπί­ζονται από τα μικρότερα αδέρφια τους περισσότερο σαν δεύτερες μητέρες παρά σαν αδερφές. Σχετικά μ’ αυτό υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι τα μεγαλύτε­ρα αδέρφια είναι συχνά και οι πιο αυστηροί σύζυγοι.


Ένα δεύτερο αποτέλεσμα της επιστημονικής έρευνας είναι ότι τα κορίτσια δείχνουν ουσιαστικά περισσότερη φροντίδα για τα μικρότερα αδέρφια απ’ ό,τι τα αγόρια. Τα μεγαλύτερα αγόρια, πάλι, ασχολούνται συχνότερα με την υποστήριξη των μικρότερων σε πρακτικές δεξιότητες, όπως η οδήγηση ποδηλάτου, ή να δί­νουν επιστημονικές εξηγήσεις στα μικρότερα για τον κόσμο.


Σ’ αυτές τις συμπεριφορές ταιριάζουν οι παραδοσιακοί ανδρικοί και γυναι­κείοι ρόλοι. Αυτοί οι ρόλοι εμφανίζονται από πολύ νωρίς -ακόμα και στις πρώ­τες κοινωνικές επαφές- στις σχέσεις ανάμεσα στ’ αδέρφια, και αντανακλούν τον ιρόπο με τον οποίο συντελείται η κοινωνικοποίηση των παιδιών μέσω των γο­νιών και των άλλων προσώπων που είναι υπεύθυνα για τη φροντίδα τους.


Από το βιβλίο του Δρ. Ρ. Ντράικορς "Η Πρόκληση να Είμαστε Γονείς” -Ευχαριστούμε τις εκδόσεις Θυμάρι για την ευγενική παραχώρηση του υλικού. Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X