Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Τι αλλάζει για Απόσυρση ΙΧ, μεταβιβάσεις ακινήτων, φόρο υπεραξίας
Τι αλλάζει για Απόσυρση ΙΧ, μεταβιβάσεις ακινήτων, φόρο υπεραξίας  thumbnail

Τι αλλάζει για Απόσυρση ΙΧ, μεταβιβάσεις ακινήτων, φόρο υπεραξίας

Με τροπολογία που προωθεί στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, ο φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων «παγώνει» για δύο χρόνια, τα κίνητρα απόσυρσης Ι.Χ θα ισχύσουν και το 2015 ενώ καταργείται η απειλή καταβολής ΦΠΑ για απούλητα ακίνητα κατασκευαστών λόγω τεκμηρίου αυτοπαράδοσης.


Η τροπολογία προβλέπει:

-  Φόρος υπεραξίας ακινήτων: «Παγώνει» από την 1η Ιανουαρίου 2015 για δύο χρόνια.

-  Απόσυρση αυτοκινήτων: Παρατείνονται τα κίνητρα απόσυρσης έως τις 20 Δεκεμβρίου 2015. Αφορούν αυτοκίνητα με άδεια κυκλοφορίας έως τις 31-12-2001.

-  Κατασκευαστές: Καταργείται το τεκμήριο αυτοπαράδοσης για απούλητα ακίνητα.

- ΦΠΑ: Επενδυτικά αγαθά (για επιχειρήσεις) τα οποία δεν έχουν τεθεί σε χρήση δεν θα χάνουν το δικαίωμα έκπτωσης ΦΠΑ

- Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης: Αυξάνεται από τις 60 στις 90 ημέρες το χρονικό διάστημα εντός του οποίου πρέπει να εξεταστεί μια ενδικοφανής προσφυγή στη Διεύθυνση Εσωτερικής Επεναξέτασης, για φορολογικές διαφορές.

Με την τροπολογία, από την 1η Ιανουαρίου του 2015 και έως το τέλος του 2016, κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων ο πωλητής δεν θα οφείλει φόρο 15% επί της υπεραξίας που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης του ακινήτου. Ταυτόχρονα,  η τροπολογία φέρνει καλά νέα και για τους κατασκευαστές, οι οποίοι γλιτώνουν οριστικά από το τεκμήριο της αυτοπαράδοσης.

Με διατάξεις νόμου προβλέπεται ότι μετά την παρέλευση τριών ετών από την κατασκευή ενός ακινήτου ισχύει το τεκμήριο της αυτοπαράδοσης και επομένως ο κατασκευαστής οφείλει να καταβάλλει τον ΦΠΑ που αναλογεί στο ακίνητο, ωσάν να το πουλούσε. Η διάταξη αυτή, τελικά καταργείται.

Ο κ. Μαυραγάνης έκανε αποδεκτό το σχετικό αίτημα φορέων της αγοράς αυτοκινήτου και η τροπολογία προβλέπει ότι θα ισχύουν έως και τις 20 Δεκεμβρίου 2015, τα κίνητρα απόσυρσης παλαιών αυτοκινήτων. Με τις νέες διατάξεις, η απόσυρση αφορά αυτοκίνητα με άδεια κυκλοφορίας έως τις 31 Δεκεμβρίου 2001, ενώ η απόσυρση για το 2014 αφορούσε αυτοκίνητα με άδεια κυκλοφορίας έως το τέλος του 2000.

Ηαπόσυρση αφορά Ι.Χ αυτοκίνητα και ελαφρά φορτηγά μικτού βάρους έως 3,5 τόνων, έως 2.000 κυβικά εκατοστά , με το όφελος για τον αγοραστή καινούργιου αυτοκινήτου σε αντικατάσταση παλαιού να φτάνει ακόμα και στην πλήρη απαλλαγή από τα τέλη ταξινόμησης. Οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων προσφέρουν πλήρη απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης για Ι.Χ μικρού κυβισμού (έως 900 κυβικά) αλλά και εκπτώσεις στα τέλη ταξινόμησης που φτάνουν έως και το 50% για αυτοκίνητα 1.801-2.000 κυβικών εκατοστών.


 


Μadata.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X