Αρχική / Διάφορα αλλά όχι Αδιάφορα / Τι θα γίνει αν δεν βρεθούν τη Δευτέρα οι 180 βουλευτές;
Τι θα γίνει αν δεν βρεθούν τη Δευτέρα οι 180 βουλευτές;  thumbnail

Τι θα γίνει αν δεν βρεθούν τη Δευτέρα οι 180 βουλευτές;

Στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία για τηνεκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα, είναι πλέον στραμμένα όλα τα βλέμματα.


Σε αυτή την ψηφοφορία, σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες, για την εκλογή Προέδρου απαιτούνται 180 θετικές ψήφοι βουλευτών. Η ψηφοφορία είναι και πάλι ονομαστική και φανερή και δεν θα προηγηθεί συζήτηση. Οι βουλευτές λένε το όνομα του υποψηφίου Προέδρου (σ.σ. Σταύρου Δήμα) ή "παρών" αν θέλουν να καταψηφίσουν, ενώ δεν επιτρέπεται η αιτιολόγηση της ψήφου.


Ωστόσο, αν και πάλι δεν συγκεντρωθεί ο "μαγικός" αριθμός των 180 βουλευτών και δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το Σύνταγμα προβλέπει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών εντός 30 ημερών από τη θυροκόλληση του διατάγματος της διάλυσης της Βουλής.


Μόλις συγκληθεί η νέα Βουλή και συγκροτηθεί σε Σώμα, η πρώτη πράξη που θα κάνει θα είναι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με 180 βουλευτές. Εάν ούτε και σε αυτήν την τέταρτη ψηφοφορία το Σώμα δεν καταφέρει να εκλέξει Πρόεδρο, θα γίνει και πέμπτη ψηφοφορία, στην οποία απαιτείται η απλή πλειοψηφία επί των παρόντων, δηλαδή 151 βουλευτές.


Σε περίπτωση που ούτε τότε εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ακολουθεί έκτη ψηφοφορία, η οποία διαφέρει από τις προηγούμενες, καθώς δεν μπορούν να υπάρχουν νέες υποψηφιότητες, αλλά αναγκαία λαμβάνουν μέρος οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι της πέμπτης ψηφοφορίας. 


Οποιος από τους δύο λάβει τις περισσότερες θετικές ψήφους εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Πάντως, το Σύνταγμα δεν αναφέρει τι γίνεται σε περίπτωση που δεν υπάρχουν δύο υποψήφιοι. Πιθανότατα σε αυτή την περίπτωση προκρίνεται ο μοναδικός υποψήφιος, ο οποίος και μπορεί να εκλεγεί με ελάχιστες ψήφους.


www.newspost.grComments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X