Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Σκληρός εμφύλιος στο ΠΑΣΟΚ
Σκληρός εμφύλιος στο ΠΑΣΟΚ thumbnail

Σκληρός εμφύλιος στο ΠΑΣΟΚ

Η έλλειψη πολιτικής πρότασης και οι προσωπικές στρατηγικές και επιδιώξεις οδηγούν σε πολυδιάσπαση το χώρο της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, έναν χώρο που υπήρξε ενωμένος μετά το 1981 και έβαλε τη σφραγίδα του σε θετικές και αρνητικές πλευρές της μεταπολίτευσης.

Η μεγάλη κρίση που βιώνει η χώρα συνέθλιψε τη σοσιαλδημοκρατία, καθώς η οικονομία δεν είχε πια περισσεύματα για να ασκείται κοινωνική πολιτική, ενώ η βόμβα έσκασε στα χέρια της κυβέρνησης Παπανδρέου, που αναγκάστηκε να λάβει τα πιο σκληρά μέτρα που έχουν ληφθεί μεταπολιτευτικά στη χώρα. 

Εν συνεχεία, υπό την ηγεσία του Βενιζέλου, το ΠΑΣΟΚ αποτελεί στρατηγικό σύμμαχο της ΝΔ, γεγονός που δεν μπορεί να δεχθεί πλέον η παραδοσιακή βάση του κόμματος. Η προσωπική κόντρα Παπανδρέου-Βενιζέλου (καθώς ο πρώην πρωθυπουργός πιστεύει ότι η κυβέρνησή του ανατράπηκε από τον διάδοχό του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ) έχει λάβει πλέον χαρακτηριστικά «βεντέτας», ενώ η απώλεια του ηθικού πλεονεκτήματος-παράλληλα με την κατατρακύλα της ΔΗΜΑΡ-επιτρέπει στον Σταύρο Θεοδωράκη να εμφανίζεται ως ο διεκδικητής της ηγεμονίας του χώρου. 

Παράλληλα στελέχη που δεν αμφισβητήθηκε ο ιδεολογικός τους προσανατολισμός και η ηθική τους υπόσταση, όπως η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Γιώργος Φλωρίδης επιδιώκουν τη συγκρότηση νέου πολιτικού κόμματος, ενός καθαρού μεταρρυθμιστικού πόλου, εξέλιξη που εμφανίζεται και ιδιαίτερα δύσκολη και πολύ ριψοκίνδυνη για τους εμπνευστές της.

Σκληρός «εμφύλιος» πόλεμος

Η οριστικοποίηση της ρήξης στην τελευταία ίσως κατ’ ιδίαν συνάντηση Ευ. Βενιζέλου και Γ. Παπανδρέου ως στελεχών του ιδίου κόμματος, αναμένεται το επόμενο διάστημα να οδηγήσει σε ένα εμφύλιο σκληρότερο ίσως εκείνου της μάχης για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ το 2007. 

Στόχος, μεταξύ άλλων και η προσέλκυση στελεχών, πολλά εκ των οποίων, πάντως, μάλλον αναμένουν να δουν προς τα πού θα γείρει η πλάστιγγα, ώστε να λάβουν τις οριστικές αποφάσεις για το «με ποιον θα πάνε και ποιον θα αφήσουν».

Η συνεργασία Θεοδωράκη-Λυκούδη, πάντως, που επισημοποιείται το μεσημέρι σήμερα, φέρνει σε πιο δύσκολη θέση τον Ευ. Βενιζέλο, που μη διαθέτοντας πια νέα πρόσωπα για να σχηματίσει τη «Δημοκρατική Παράταξη», θα επιχειρήσει να εκφράσει το «ΠΑΣΟΚ», το οποίο όμως έως πρόσφατα ήθελε να μετασχηματίσει.

Άνοιγμα;

Η έλλειψη συμμάχων αναμένεται να οδηγήσει την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη σε ένα νέο άνοιγμα προς Άννα Διαμαντοπούλου και Γ. Φλωρίδη, τους οποίους όμως θα ήθελε και ο Γ. Παπανδρέου στο νέο του κόμμα.

Ποιος θα κινδυνεύσει να μείνει εκτός Βουλής;

Η παρουσία τριών κομμάτων στο χώρο της κεντροαριστεράς κατά τις επικείμενες εκλογές, θέτει μεταξύ άλλων, τρία ερωτήματα:

Πρώτον, ποιος από τρεις σχηματισμούς θα επικρατήσει εκλογικά, ανοίγοντας το δρόμο για ηγεμόνευση στο χώρο.

Δεύτερον, αν η «αλληλοεξόντωσή» τους, φέρει πιο κοντά στην τρίτη θέση στις εκλογές το ΚΚΕ ή τη Χρυσή Αυγή.

Και τρίτον, ποιος από τους τρεις σχηματισμούς θα κινδυνεύσει να μείνει εκτός Βουλής…
Real.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X