Αρχική / Ψυχολογία / Αυτογνωσία / Moναξιά: Πώς να κάνεις γιορτές όταν δεν έχεις φίλους;
Moναξιά: Πώς να κάνεις γιορτές όταν δεν έχεις φίλους; thumbnail

Έφη, 29 ετών

Moναξιά: Πώς να κάνεις γιορτές όταν δεν έχεις φίλους;

Αναγνώστριά μας ρωτά: 


Πώς να κάνεις γιορτές όταν δεν έχεις φίλους και όλοι γλεντάνε και εσύ νιώθεις ακόμα πιο πολύ μοναξιά; 


Στο ερώτημά σας απαντά ο ψυχολόγος- ομαδικός θεραπευτής Δημήτρης Κατσαρός.


 Δημήτρης Κατσαρός


Αγαπητή αναγνώστρια:

 

Από τη διατύπωση της ερώτησής σας νομίζω πως ακούω ένα μεγάλο θυμό από σας. Φαντάζομαι υποθέτετε κι εσείς ότι η μεγάλη μοναξιά είναι κάτι για την "καταπολέμηση" του οποίου ούτως ή άλλως φτιάχτηκαν οι γιορτές. Οπότε όταν λέτε "εγώ νιώθω μόνη τις γιορτές" είναι σαν να λέτε "για μένα δεν κάνει τίποτα αυτή η εφεύρεση!" Φυσικά έχετε το δίκιο σας! Πολλοί άνθρωποι μελαγχολούν τις γιορτές και θυμώνουν και αρρωσταίνουν και ακυρώνουν ραντεβού και δεν προλαβαίνουν να πάρουν δώρα και νιώθουν αδειασμένοι γιατί κάποιος δικός τους κανόνισε να πάει στο εξωτερικό αντί να είναι μαζί τους και επειδή είχαν βάρδια ανήμερα πρωτοχρονιά και επειδή πέθανε ο γιος τους από ναρκωτικά ανήμερα χριστούγεννα… (όλα πραγματικά γεγονότα). Πως μπορούμε να αμφβισβητήσουμε τον ανθρώπινο πόνο; Είναι ανούσιο και χαζό εξαρχής!

Όμως οι γιορτές δεν είναι απλά "για να περνάμε καλά". Είναι συμβολικό μήνυμα ότι "άλλος ένας κύκλος κλείνει", δηλαδή ότι "για άλλη μια φορά συνέβη ό,τι συνέβη" κι εμείς είμαστε εδώ. Είτε επειδή το θελήσαμε, είτε επειδή δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς… Στην ουσία δηλαδή οι γιορτές δείχνουν, καθρεφτίζουν τις σχέσεις που ήδη έχουμε και πόσο τις απολαμβάνουμε. Δεν είναι απαραίτητα μια ψυχαναγκαστική απαίτηση από μας "να χαμογελάμε". Στην πραγματικότητα ο καθένας ίσως έχει προσωπική ανάγκη να βρει το δικό του λόγο για να χαμογελά και μετά να συντονιστεί με τους υπόλοιπους αν και όταν θέλει. Το να συγκρίνετε τον εαυτό σας την ώρα που είστε αδύναμη με ανθρώπους που κάνουν άλμα επί κοντώ είναι άδικο κατ'αρχήν για σας. Επίσης να έχετε υπόψη σας πως οι γιορτές για πολλούς ανθρώπους είναι όπως τις βιώνετε κι εσείς αλλά αυτοί αντιδρούν με αντίθετο τρόπο από τη σύγκριση: Παίρνουν όλους αυτούς που θεωρούν χαρούμενους και γλετζέδες και τους καλούν σπίτι τους. Σίγουρα υπάρχει κάτι που σας κάνει να χαμογελάτε. Αν θελήσετε να το μοιραστείτε, τότε κάνετε πράξη αυτό που "συμβολίζουν" επιτυχώς ή ανεπιτυχώς οι όποιες γιορτές.

 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X