Χριστουγεννιάτικος κορμός

<h4 class="title">Υλικά</h4>
<p><em>Για 4-6 άτομα</em><br /><br /><span style="text-decoration: underline;">Για το παντεσπάνι</span><br />200 γραμμάρια κουβερτούρα<br />1/4 φλιτζανιού κακάο<br />1/4 φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις<br />2 κουταλιές της σούπας βούτυρο<br />1/3 φλιτζανιού ζάχαρη<br />6 αυγά<br />3 φύλλα λαδόκολλας<br /><br /><span style="text-decoration: underline;">Για την κρέμα</span><br />2 φλιτζάνια ψιλοκομμένη ψίχα από βρασμένα κάστανα<br />1 φλιτζάνι μασκαρπόνε<br />2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος<br /><br /><span style="text-decoration: underline;">Για την επικάλυψη</span><br />350 γραμμάρια κουβερτούρα ψιλοκομμένη<br />2 κουταλιές της σούπας βούτυρο<br />3/4 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος<br />1 σφηνάκι μπράντι<br /> </p>
<p> </p>
<div> </div>
<p> </p>
<h4 class="title">Εκτέλεση</h4>
<p>Βάζουμε σε μπεν μαρί 200 γραμμάρια κουβερτούρα, 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο και 2 κουταλιές νερό και περιμένουμε να λιώσει η κουβερτούρα.<br /><br /><span style="text-decoration: underline;">Για το παντεσπάνι</span><br />Χωρίζουμε τους κρόκους και τα ασπράδια των αυγών.<br />Χτυπάμε τους κρόκους των αυγών με τη μισή ποσότητα ζάχαρης μέχρι να αφρατέψουν.<br />Χτυπάμε τα ασπράδια με την υπόλοιπη ζάχαρη σε μαρέγκα.<br />Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα στην κουβερτούρα που έχει λιώσει 1/4 φλιτζανιού αλεύρι και τους χτυπημένους κρόκους αυγών.<br />Τελευταία ρίχνουμε τη μαρέγκα και ανακατεύουμε.<br /><br />Βάζουμε τη λαδόκολλα πάνω σε ένα ταψί διαστάσεων 30×40 περίπου.<br />Ανοίγουμε το φούρνο ώστε να προθερμανθεί.<br />Απλώνουμε το μείγμα που φτιάξαμε στο ταψί και το βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά.<br />Όταν ψηθεί το μείγμα αυτό, που θα αποτελέσει τη βάση, δηλαδή το παντεσπάνι για τον κορμό που φτιάχνουμε,το γυρίζουμε ανάποδα.<br />Πασπαλίζουμε ένα φύλλο λαδόκολλα με κακάο και ακουμπάμε πάνω το παντεσπάνι.<br />Βγάζουμε τη λαδόκολλα,τυλίγουμε το παντεσπάνι ώστε να σχηματιστεί ένα ρολό και το αφήνουμε στην άκρη λίγη ώρα,για να κρυώσει.<br />Βράζουμε τα κάστανα και μόλις είναι έτοιμα,τα ψιλοκόβουμε.<br /><br /><span style="text-decoration: underline;">Για την κρέμα</span><br />Χτυπάμε σε μεγάλη ταχύτητα 2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος,1 φλιτζάνι μασκαρπόνε και 2 φλιτζάνια ψιλοκομμένη ψίχα από βρασμένα κάστανα.<br />Για την επικάλυψη του κορμού,βάζουμε σε μια κατσαρόλα 3/4 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος.<br />Ανοίγουμε τη φωτιά και περιμένουμε να ζεσταθεί.<br />Μόλις ζεσταθεί, πριν αρχίσει να βράζει,ρίχνουμε μέσα στη κατσαρόλα 200 γραμμάρια κουβερτούρα ψιλοκομμένη.<br />Στη συνέχεια προσθέτουμε στα υλικά της κατσαρόλας 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο και 1 σφηνάκι μπράντι.<br />Ανακατεύουμε καλά.<br /><br />Αφήνουμε το μείγμα να πήξει σε θερμοκρασία δωματίου.<br />Όταν είναι έτοιμο το μείγμα, περνάμε στο επόμενο στάδιο.<br />Ανοίγουμε το παντεσπάνι προσεχτικά για να μην σπάσει και απλώνουμε την κρέμα.<br /><br />Τυλίγουμε τον κορμό.<br /><br /><span style="text-decoration: underline;">Για την επικάλυψη</span><br />Λιώνουμε τα υπόλοιπα 150 γραμμάρια κουβερτούρα στα υλικά για την επικάλυψη και την απλώνουμε σε λαδόκολλα.<br />Αφήνουμε την κουβερτούρα να σφίξει και την κόβουμε σε μικρά τετράγωνα φύλλα.<br />Με αυτές τις νιφάδες σοκολάτας,σκεπάζουμε την επιφάνεια του γλυκού μας.</p>
<p> </p>
<div> </div>
<p><br class="break" /><br class="break" /></p>
<h4 class="title">Απαιτούμενος χρόνος: 45 λεπτά</h4>

Σχετικά άρθρα