Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / ΣΥΡΙΖΑ«Τελεία και παύλα στα παραμύθια του τρόμου»
ΣΥΡΙΖΑ«Τελεία και παύλα στα παραμύθια του τρόμου»  thumbnail

ΣΥΡΙΖΑ"Τελεία και παύλα στα παραμύθια του τρόμου"

Με σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και όχι μόνο, «άνοιξε» την προεκλογική περίοδο ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας χθες το βράδυ στο Σινέ Κεραμεικός. Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη για διαφάνεια και αποκάλυψη της αλήθειας, ενώ μίλησε και για τις συνεργασίες που θα επιδιώξει ο ΣΥΡΙΖΑ, μοιράζοντας όμως ‘ευθύνη’ και όχι ‘εκλόγιμες θέσεις’ στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας… 

Χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την προεδρική εκλογή, ως μία πρώτη νίκη του λαού, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε τα διλήμματα των εκλογών, καλώντας τον λαό να απαντήσει αν θα επιλέξει τον δρόμο των εντολών ή τον δρόμο της Δημοκρατίας, τον δρόμο των μνημονίων ή της κοινωνικής σωτηρίας.

Σημειώνοντας πως «σήμερα είναι η αρχή του τέλους ενός καθεστώτος που βύθισε την Ελλάδα στην φτώχεια, την ανεργία, τη δυστυχία, την απελπισία», ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας πως θα μείνει στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός που αγνόησε και υποβάθμισε τη Βουλή όσο κανείς άλλος. 

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ‘πρωτοφανές ρεκόρ’ Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου και νυχτερινών τροπολογιών, στην κατάργηση στην πράξη της ‘ώρας του Πρωθυπουργού’, στην άρνηση κάθε διαλόγου εκ μέρους του. «Ο κ. Σαμαράς είναι πια παρελθόν. Παρά τις μεθοδεύσεις και τους εκβιασμούς, η κυβέρνησή του κατέρρευσε», είπε, αντιπαραβάλλοντας την ‘πλατιά συναίνεση’ που προέβλεψε ότι θα γίνει πραγματικότητα, για την υλοποίηση του Προγράμματος της Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ και την αληθινή διαπραγμάτευση. 

Προαναγγέλλοντας ουσιαστικά εξεταστικές επιτροπές για τα μνημόνια, ο κ. Τσίπρας, έβαλε στο στόχαστρό του, τον Γ. Παπανδρέου, τον Γ. Παπακωνσταντίνου, τον Α. Σαμαρά, τον Ευ. Βενιζέλο κ.α 

«Τώρα είναι η ώρα να μάθουμε γιατί αλήθεια ο κος Παπανδρέου, την ίδια στιγμή που το 2009 δημόσια καταφέρονταν εναντίον του ΔΝΤ, είχε ήδη κλείσει μυστικά, όπως αποδείχτηκε, συμφωνία με το ΔΝΤ πριν ακόμη από τις εκλογές. Είναι η ώρα να μάθουμε γιατί αλήθεια ο κος Παπακωνσταντίνου την ώρα που έπρεπε να δανειστεί από τις αγορές μίλαγε για Τιτανικό και αρνούνταν τα δανεικά των αγορών. 

Γιατί αλήθεια η ΕΛΣΤΑΤ διόγκωσε το δημόσιο έλλειμμα με αποτέλεσμα να βρεθεί η χώρα στο μάτι του κυκλώνα. Είναι η ώρα να μάθουμε γιατί αλήθεια, ο κος Σαμαράς μέσα σε μια νύχτα, τη περιβόητη νύχτα των Καννών, μετατράπηκε από αντιμνημονιακός σε μνημονιακότερο των μνημονιακών. Ποιες δεσμεύσεις έδωσε στην κα Μέρκελ, στον κο Μπαρόζο, στον κο Γιούνκερ. 

Είναι η ώρα να μάθουμε γιατί αλήθεια ο κος Βενιζέλος ταξίδεψε στις Κάννες αντιπρόεδρος του Παπανδρέου και επέστρεψε αντιπρόεδρος του Σαμαρά», είπε μεταξύ άλλων, κάνοντας λόγο για μία κρίσιμη μάχη, αυτή των εκλογών. «Δεν είναι μόνο μια αναμέτρηση με το καθεστώς της μνημονιακής απολυταρχίας. Είναι μια μάχη με την καθεστωτική διαφθορά. Με το καρκίνωμα της διαπλοκής», είπε, προεξοφλώντας τη νίκη του κόμματός του.

Επιχειρώντας να συσπειρώσει το εκλογικό του ακροατήριο πάντως, παρατήρησε ότι η εκλογική μάχη δεν θα είναι ‘περίπατος’, προειδοποιώντας για το «ψέμα» που θα χρησιμοποιήσουν οι αντίπαλοι του κόμματος στην προεκλογική περίοδο. 

Αναφέροντας μία προς μία τις προεκλογικές δεσμεύσεις του κ. Σαμαρά το 2009 και υποστηρίζοντας ότι έκανε ακριβώς τα αντίθετα ως πρωθυπουργός, υποστήριξε ότι σήμερα «η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα», όταν στο κυβερνητικό στρατόπεδο μιλούν για έξοδο από τα μνημόνια, ενώ «έχουν έτοιμο το νέο μνημόνιο, με όλα τα μέτρα που γλαφυρά περιγράφει το γνωστό e-mail Χαρδούβελη»…

Κατηγορώντας κυβερνητικούς παράγοντες ότι πλήττουν την χώρα και την οικονομία για να σώσουν τις καρέκλες τους, υποστήριξε ότι το 2014 δεν είναι 2012, αφού οι συστημικές τράπεζες έχουν περάσει τα crash tests, το πολιτικό έδαφος λοιπόν είναι πιο ευνοϊκό για μια χώρα που θέλει να αξιοποιήσει τις διαπραγματευτικές της δυνατότητες και οι σημερινές δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων δείχνουν ότι οι εταίροι μας είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με την νέα ελληνική κυβέρνηση. 

Στην πρώτη του προεκλογική ομιλία, ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των συμμάχων του θα εγγυηθεί χωρίς καμία υποσημείωση και κανένα αστερίσκο τις καταθέσεις των πολιτών στις ελληνικές τράπεζες. «Τελεία και παύλα στα παραμύθια του τρόμου», είπε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι για την Αριστερά, στόχος δεν είναι η εξουσία, αλλά η δημοκρατική αναγέννηση της κοινωνίας και της χώρας. Κήρυξε μάλιστα τον πόλεμο στο «κατεστημένο της διαφθοράς και της διαπλοκής», προαναγγέλλοντας ότι «θα κοπούν με το μαχαίρι τα νήματα μεταξύ της πολιτικής εξουσίας και των εθνικών εργολάβων» και υποσχόμενος ότι θα μπει τέλος στο καθεστώς των μνημονίων.

Από την κριτική του δεν γλίτωσαν ούτε τα νέα κόμματα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Προεξοφλώντας ένταση της κινδυνολογίας, υποστήριξε ότι οι αντίπαλοι του κόμματός τους θα στηρίξουν μεταξύ άλλων τις ελπίδες τους σε σχήματα που δημιουργήθηκαν πρόσφατα ή σε άλλα που θα δημιουργηθούν «προκειμένου να αρδεύσουν τα χωράφια της μνημονιακής πολιτικής». Στον αντίποδα, τοποθέτησε τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι το κόμμα του θα απογοητεύσει όσους περιμένουν να το δουν να συναλλάσσεται, να πουλάει εκδουλεύσεις, να μοιράζει θέσεις…

«Εμείς είμαστε εδώ για να μοιράσουμε ευθύνη», είπε, καλοδεχούμενος όσους θέλουν να την μοιραστούν μαζί του, «όχι όμως για να λάβουν εκλόγιμες θέσεις στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, σαν αυτές που προσφέρουν ο κος Σαμαράς ή ο κος Θεοδωράκης», όπως είπε, στέλνοντας σαφές μήνυμα και για την πολιτική συμμαχιών που θα ακολουθήσει. 

Την ίδια ώρα, πάντως, «ψήνεται» ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, το οποίο και τοποθετείται χρονικά για το διάστημα αμέσως μετά τις συνεδριάσεις των ΚΕ των δύο κομμάτων, πιθανότατα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. 

Ζητώντας τέλος οι εκλογές να γίνουν σε κλίμα σταθερότητας και ομαλότητας, κάλεσε τον πρωθυπουργό να τοποθετήσει υπηρεσιακές διοικήσεις στα υπουργεία Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Τύπου και Προστασίας του πολίτη, «ώστε να διασφαλιστεί ότι ο τόπος θα πάει στις εκλογές χωρίς αντιδημοκρατικούς χειρισμούς και παρατράγουδα», όπως είπε. 

Προειδοποίησε δε, σε έντονο ύφος ότι οι σημερινοί κυβερνώντες δεν θα πρέπει να διανοηθούν καν να πάρουν μαζί τους φεύγοντας έστω και ένα δημόσιο έγγραφο. «Μην διανοηθείτε να πειράξετε τίποτα από τους φακέλους στα συρτάρια των υπουργείων. Και ειδικά την αλληλογραφία με την τρόικα», είπε, τονίζοντας ότι «αυτή η χώρα έχει δημοκρατία, και στην δημοκρατία η διαφάνεια έχει τον πρώτο λόγο».
Real.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X