Αρχική / Διάφορα αλλά όχι Αδιάφορα / Το δώρο Σαμαρά σε Βενιζέλο για να προλάβει τον Παπανδρέου
Το δώρο Σαμαρά σε Βενιζέλο για να προλάβει τον Παπανδρέου thumbnail

Το δώρο Σαμαρά σε Βενιζέλο για να προλάβει τον Παπανδρέου

Η ΝΔ χρειαζόταν όσο το δυνατό μεγαλύτερη προεκλογική περίοδο, για να προασπαθήσει να καλύψει τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, που εμφανίζεται πρώτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις. Ομως ο Αντώνης Σαμαράς ενέδωσε τελικά στις πιέσεις του συμμάχου του Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος ήθελε να στηθούν οι κάλπες στην κοντινότερη δυνατή ημερομηνία, ώστε ο εσωκομματικός του αντίπαλος Γιώργος Παπανδρέου να μην πέχει αρκετό χρόνο για τη συγκρότηση νέου κόμματος. Ετσι, ενώ στο Μαξίμου είχαν αποφασίσει να γίνουν οι εκλογές την 1η Φεβρουαρίου, η απόφαση άλλαξε σε χθεσινή σύσκεψη του πρωθυπουργού με στενούς συνεργάτες του. Ειχαν προηγηθεί αφόρητες πιέσεις εκ μέρους του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.


Κατ' απαίτηση του, συμφωνήθηκε τελικά να επισπευσθούν κατά μία εβδομάδα  και να γίνουν στη συντομότερη ημερομηνία που επιτρέπουν οι συνταγματικές διατάξεις. Το Σύνταγμα αναφέρει εν προκειμένω ότι οι εκλογές γίνονται "τουλάχιστον 21 ημέρες" μετά τη διάλυση της Βουλής. Η πρώτη Κυριακή μετά τη συμπλήρωση των 21 ημερών είναι στις 25 Φεβρουαρίου.


Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν ακόμη αρχίσει η διαδικασία ανάδειξης Προέδρου της Δημοκρατίας, ο  Ευ. Βενιζέλος είχε εκφράσει προς τον Αντ. Σαμαρά την επιθυμία να γίνουν οι εκλογές το συντομότερο δυνατόν, εάν  η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες καθίστατο αναπόφευκτη λόγω με εκλογής ΠτΔ.


Ομως, στη ΝΔ και στο επιτελείο του Μαξίμου έκριναν ότι αυτό δεν εξυπηρετούσε το στενό κομματικό τους συμφέρον. Πρότειναν λοιπόν στον προθυπουργό  να εξαντλήσει τις συνταγματικές προθεσμίες, εκτιμώντας ότι όσο περισσότερο διαρκούσε η προεκλογική περίοδος, τόσο μεγαλύτερες θα ήταν οι πιθανότητες να κλείσει η "ψαλίδα"  με τον ΣΥΡΙΖΑ.


Τελικά, ο κ. Σαμαράς και οι επιτελείς του ενέδωσαν στις πιέσεις Βενιζέλου, λαμβάνοντας υπόψη και τις επιπτώσεις πού θα είχε στη διαμόρφωση των πολιτικών ισορροπιών η εμφάνιση νέου κόμματος υπό τον Γ. Παπανδρέου.


Κατά τις εκτιμήσεις τους, εαν ο πρώην πρωθυπουργός εμφανισθεί στις εκλογές με νεοσύστατο κόμμα στα χνάρια του παλιού "σοσιαλιστικού" ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου  ενδέχεται να μέινει εκτός Βουλής – ή θα είναι τόσο αποδυναμωμένο, που δεν θα μπορεί να αποτελέσει σοβαρό σύμμαχο σε ένα κυβερνητικό σχήμα συνεργασίας.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X